Motnje, povezane s stresom

Motnje, povezane s stresom

Prilagoditvena motnjakako-pobediti-stres-1

S prilagoditveno motnjo označujemo stanja čustvene stiske, ki nastopi kot odziv na stresni dogodek ali pa se pojavi v obdobju prilagajanja na pomembno spremembo v življenju. Klinična slika je zelo različna, pojavlja se lahko mešanica anksioznih in depresivnih simptomov. Ljudje se s težavami soočamo na različne načine in do neke mere so omenjeni simptomi ob stresnih okoliščinah (kot je npr. smrt v družini, telesna bolezen, izguba službe, težave v medosebnih odnosih, težave v službi in še mnoge druge) pričakovani in normalni. Ob izgubah je celo pomembno, da se s čustvi soočimo in si pustimo žalovati. Če pa so težave izražene do te mere, da je zmanjšana naša delovna učinkovitost, da je moteno vsakodnevno funkcioniranje, je smiselno in potrebno, da poiščemo pomoč strokovnjaka, ki nam bo (bodisi s pogovorom, svetovanjem ali tudi z zdravili) pomagal skozi ta težka obdobja.

Izgorelost

Izgorelost je stanje skrajne psiho-fizične in čustvene izčrpanosti, ki nastane zaradi predolge in preveč intenzivne izpostavljenosti stresu. Postaja najbolj razširjena poklicna bolezen, čeprav se uradno še ne klasificira kot samostojna motnja. Proces izgorevanja traja dlje časa in se postopoma stopnjuje. Naše telo nas sicer prične opozarjati že dovolj zgodaj, če pa te opozorilne znake prezremo in svoje potrebe še naprej postavljamo v ozadje, postajajo simptomi izgorelosti vse številčnejši. Znaki stresa so lahko kronična utrujenost, razdražljivost, nihanja razpoloženja, motnje spanja, motnje koncentracije, spremembe libida, negativno razmišljanje, občutki nemoči in preobremenjenosti, glavoboli, mišična napetost in še mnogi drugi, pojavijo se lahko tudi panični napadi ali pa se razvije prava depresivna motnja. Pod vplivom stresa se lahko poslabšajo tudi nekatere telesne bolezni.

Ker v današnjem času le redkokdo ni izpostavljen stresu, je pomembno, da se ga naučimo obvladovati. K temu spada tudi zgodnje prepoznavanje opozorilnih znakov in pravočasno ukrepanje, kajti okrevanje po hudi izgorelosti je dolgotrajno, traja lahko tudi več let.