Botulin toksin

Glajenje gub z botulinum toksinom

Obrazna mimika z leti privede do nastanka obraznih gub, ki predstavljajo enega prvih znakov staranja. Obrazne gube človeka postarajo, lahko pa naredijo tudi lažen vtis utrujenosti ali jeze.

Obrazna mimika izraža naše počutje in nastane zaradi delovanja mimičnim mišic. Krčenje mimičnih mišic povzroča nastanek dinamičnih gub in brazd. Zaradi sprememb v strukturi kože in podkožja z leti nastanejo statične gube in brazde, ki so prisotne tudi tedaj, ko mimične mišice mirujejo.

Eno najhitreje in najbolj varno delujočih zdravil, s katerimi lahko odpravimo dinamične gube in tudi zabrišemo statične spremembe na koži obraza, je zagotovo botulinum toksin.

Botulinum toksin tip A in tip B sta prečiščeni substanci, ki ju dobimo iz bakterij. Botulinum toksin, ki ga vbrizgamo v mišico zavre prenos živčnega signala na mišice, kar oslabi delovanje mišic tako, da se ne morejo več krčiti. Na ta način se zmanjšajo ali pa povsem izginejo neželene obrazne gube. Učinek je začasen in je odvisen od posameznika, ponavadi pa traja okoli 4 mesece. V naši ambulanti uporabljamo svetovno priznana proizvoda Vistabel® in Dysport®.

S pomočjo botulinum toksina lahko:

  • zgladimo gube v področju med obrvmi,
  • zgladimo gube na čelu,
  • dvignemo in oblikujemo obrvi,
  • zgladimo gube okoli oči,
  • zgladimo gube na nosu,
  • zgladimo gubice na ustnicah
  • dvignemo ustne kotičke in
  • zgladimo gube na vratu.

Učinek zdravljenja z botulinum toksinom je začasen. Za dosego trajnih rezultatov je zdravljenje potrebno ponavljati na približno 4 - 6 mesecev.

Učinkovitejše in hitrejše pomlajevanje obraza lahko dosežemo s kombinacijo uporabe botulinum toksina, kemičnega pilinga in zlasti kožnih polnil, s katerimi učinkovito izbrišemo statične gube in brazde.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...

Glajenje gub z botulinum toksinom (botoks)