Kožne in podkožne spremembe

Kožne in podkožne spremembe

Kožne in podkožne spremembe delimo na benigne (ne-nevarne) in maligne (nevarne). Za načrtovanje ustreznega zdravljenja je potrebna natančna opredelitev spremembe. Občasno je potreben pregled dermatologa, redkeje pa tudi slikovna diagnostika (npr. ultrazvočni pregled) ali celo punkcija spremembe.

Benigne spremembe odstranimo le kadar so za pacienta moteče, maligne spremembe pa želimo vedno čimprej odstraniti. Vse izrezane spremembe pošljemo na patohistološki pregled.

Najpogosteje odstranjene benigne spremembe kože in podkožja so pigmentna znamenja, zamašene lojne žleze (ateromi), maščobne bulice (lipomi), piogeni granulomi in navadne bradavice.

Med odstranjenimi malignimi spremembami kože pa najpogosteje srečamo bazalnocelični karcinom, ploščatocelični (skvamocelularni) karcinom in maligni melanom.

Po odstranitvi kožnega ali podkožnega tumorja občasno nastane tkivna vrzel, ki jo je potrebno rekonstruirati z režnji. ​O rekonstruktivnih možnostih se boste pred posegom pogovorili z zdravnikom.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...