Proktologija

Proktologija

Proktologija je veja medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni zadnjika kot so na primer hemoroidi, analne razpoke (fisure), fistule, abscesi, vnetja, tumorji in podobno.

Pregled v proktološki specialistični ambulanti vključuje poleg temeljitega pogovora o zgodovini vaših težav tudi digitorektalni pregled, ki je praviloma neboleč, je pa lahko nekoliko neprijeten. Pri pregledu lahko opravimo tudi anoskopijo, pri kateri s posebnim inštrumentom (anoskopom) pregledamo notranjost zadnjičnega (analnega) kanala. Po končanem pregledu vam svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja, kar je še zlasti pomembno pri nekaterih težavah kot so zaprtost, uhajanje blata in pri drugih boleznih debelega črevesa ter danke.

Zdravljenje je lahko konzervativno ali operativno. Operativne posege v večini opravljamo ambulantno v lokalni ali regionalni anesteziji, kar pomeni, da so pacienti ob posegu budni in lahko gredo po posegu domov. Zdravljenje ima po navadi takojšnje pozitivne učinke in hitro izboljša kakovost vašega življenja.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.