Rak danke in debelega črevesa

Rak danke in debelega črevesa

Rak danke in debelega črevesa je najpogostejši rak prebavil, ki lahko nastane zaradi različnih vzrokov (genetika, vplivi okolja, prehrana, ipd.). Večina rakastih sprememb v črevesju se začne v obliki majhnih, nenevarnih izrastkov v steni črevesja, ki jim rečemo polipi. S časom se lahko nekateri od teh polipov rakasto spremenijo in nastane rakasta sprememba. Polipi so praviloma majhni in le redko povzročajo težave, zaradi česar jih je težko odkriti drugače kot s posebno slikovno preiskavo, kolonoskopijo, pri kateri z upogljivim in tankim inštrumentom pregledamo zadnji del prebavne cevi.

Znaki in simptomi

Rak debelega črevesa in danke vse pogosteje odkrijemo s presejalnimi testi.

Pri bolnikih z rakom na debelem črevesu ali danki se lahko pojavi:

  • slabokrvnost (anemija) zaradi pomanjkanja železa
  • krvavitev iz danke
  • bolečine v trebuhu
  • spremembe v odvajanju blata
  • zapora in predrtje prebavne cevi.

V zgodnji fazi bolezen lahko spremljajo nespecifični znaki, kot sta na primer utrujenost in izguba telesne teže ali pa so bolniki povsem brez težav. Kasneje se lahko pojavi bolečina v trebuhu, krvavitev iz danke, tipna tumorska masa v trebuhu, povečana jetra in nabiranje tekočine v trebušni votlini (ascites).

Diagnozo postavimo s pomočjo anamneze in z ustreznimi laboratorijskimi ter slikovnimi preiskavami.

Zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in danke je nadvse pomembno, saj nam omogoča pravočasno zdravljenje v zgodnjem, nenapredovalem stadiju, kar je povezano z dobrimi uspehi zdravljenja.

Zdravljenje je v prvi vrsti kirurško in je odvisno od lokalizacije in stadija bolezni. Kirurško zdravljenje se pogosto kombinira tudi s kemoterapijo ali z zdravljenjem z biološkimi zdravili.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...