Sindrom ulnarnega kanala

Sindrom ulnarnega (Guyonovega) kanala

Sindrom ulnarnega kanala nastane zaradi utesnitve ulnarnega živca v področju zapestja, v Guyonovem kanalu. Pojavlja se redkeje kot Sindrom karpalnega kanala, lahko pa se oba sindroma pojavita sočasno.

Sindrom ulnarnega kanala se pogosteje pojavlja pri nekaterih športnikih kot so na primer dvigovalci uteži, kolesarji, ki med vadbo pritiskajo na omenjeni živec. Težave se lahko pojavijo tudi ob uporabi bergel. Vzrok za nastanek pa so lahko tudi poškodbe zapestja, artritis zapestnih kosti in spremembe na ulnarni arteriji, ki leži tik ob živcu.

Pri bolnikih se sprva pojavi občutek mravljinčenja po mezincu in mezinčevi strani prstanca, najpogosteje zjutraj. Kasneje se pojavi pekoča bolečina v zapestju in roki in s časom pride do izgube občutka za dotik na mezincu in mezinčevi strani prstanca. Roka izgubi na moči in postane okorna, saj so prizadete tudi majhne mišice v roki, katere oživčuje ulnarni živec.

Diagnozo lahko po navadi postavimo na podlagi opisa vaših težav in natančnega kliničnega pregleda. Za opredelitev okvare ulnarnega živca in mišic na roki vam priporočamo, da opravite EMG preiskavo.

Na začetku svetujemo izogibanje tistim dejavnostim, ki izzovejo značilne simptome. Odsvetovani so ponavljajoči ročni gibi, močni prijemi, naslanjanje dlani ob trdo podlago. Svetovano je nošenje opornice za zapestje v nevtralnem položaju, zlasti preko noči. Občasno vam svetujemo tudi jemanje nesteroidnih antirevmatikov.

Neuspeh konzervativnega zdravljenja ali pa napredovala bolezen narekujeta operativno zdravljenje, ki mu občasno sledi še fizikalna in delovna terapija.

Poprava ulnarnega živca po posegu lahko traja več mesecev, težave pa lahko postanejo trajne, zlasti v primerih napredovale bolezni s hujšo okvaro ulnarnega živca ali mišic na roki.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...