Abdominoplastika

Abdominoplastika

Abdominoplastika je operativni poseg, s katerim odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje s področja trebuha in s katerim po potrebi napnemo mišice sprednje trebušne stene. Ob posegu napnemo kožo na trebuhu tako, da trebuh postane raven in napet ter poudarimo področje pasu, kar je pomembno zlasti pri ženskah. Glede na vrsto in izraženost težav lahko kirurg izbira med različnimi modifikcijami abdominoplastike:

  • miniabdominoplastika
  • klasična abdominoplastika
  • »lateral tension« abdominoplastika
  • »fleur-de-lis« abdominoplastika
  • lipoabdominoplastika
  • obratna abdominoplastika

Abdominoplastiko lahko kombiniramo tudi z ostalimi operacijami preoblikovanja telesa, vključno z liposukcijo ali jo opravimo istočasno z drugimi elektivnimi operacijami.

Ohlapna trebušna stena se najpogosteje pojavi pri ženskah po porodu. Pri njih se trebuh ob napenjanju boči, koža pa je ohlapna in strijasta. Reševanje teh težav s telesno vadbo, uravnavanjem telesne teže in z nego kože na trebuhu ponavadi ne doseže želenih rezultatov. Te težave lahko odpravimo z abdominoplastiko, s katero ponavadi odstranimo tudi strije, ki se nahajajo pod popkom.

Abdominoplastika ni namenjena kirurškemu zdravljenju debelosti. Posamezniki, ki želijo shujšati, morajo odložiti operacijo dokler ne dosežejo svoje želene telesne teže. Telesna teža mora biti pred operacijo stabilna vsaj leto dni.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...