Abdominoplastika

Preoblikovanje izbočenega, ohlapnega ali visečega trebuha

 • drugo ime je abderoplastika
 • na trebuhu odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje
 • po potrebi napnemo ohlapno trebušno steno
 • trajanje posega 2 – 4 ure
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo dan po posegu
 • pričakovane so zmerne bolečine in oteklina operiranega področja
 • bolniški stalež traja 2 – 4 tedne
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost operiranega področja traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine ponavadi potekajo v bikini predelu ter okoli popka
 • resni zapleti so redki

Mlada ženska v spodnjem perilu, slikana na belem ozadju, z rokami drži kožno gubo na trebuhu.

Kaj je abdominoplastika?

Abdominoplastika je kirurški poseg, pri katerem s trebuha odstranimo odvečno kožo in maščobo ter približamo razmaknjene trebušne mišice (diastaza rektusov). Trebuh tako postane bolj raven in napet, področje pasu pa se zoži. V Estetiki Milošević izvajamo klasično abdominoplastiko, mini-abdominoplastiko ter abdominoplastiko v sklopu preoblikovanja telesa po masivnem hujšanju (spodnji body-lift, fleur-de-lis, cirkumferentna lipektomija pasu). Poseg opravimo na zasebni kliniki v Ljubljani.

Ker gre za veliko operacijo, je pomembno, da se pred operacijo o njej ustrezno podučite in se nanjo primerno pripravite. Abdominoplastika je namenjena tistim, ki so izkoristili vse druge nekirurške možnosti korekcije trebuha in nikakor ne sme biti nadomestilo za hujšanje.

Ali sem primerna kandidatka?

Abdominoplastika je estetski, občasno pa tudi funkcionalni poseg, ki je namenjen preoblikovanju sprednje trebušne stene. Najpogosteje ga opravimo pri ženskah, ki imajo spremenjen trebuh po porodu in pri posameznikih, ki se jim deformacija trebušne stene pojavi po izrazitem hujšanju. Pomembno je, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientov je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo sami in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

Je abdominoplastika primerna tudi za Vas?

DA

 • če vas moti izgled trebuha
 • če vas moti ohlapna in povešena koža trebuha
 • če vas moti izbočena trebušna stena
 • če bi se radi znebili strij, ki ležijo pod popkom
 • če vas moti trebušni predpasnik, ki vam je ostal po izrazitem hujšanju
 • če se vam pojavljajo vnetja v kožnih gubah na trebuhu ali v popku
 • če se zaradi trebušnega predpasnika ne morete normalno športno udejstvovati
 • če kljub poskusom preoblikovanja trebuha z dieto in telesno vadbo, z izgledom trebuha niste zadovoljni

Ženska z visečim in debelim trebuhom, na sivem studijskem ozadju.

NE

 • če kadite
 • če niste zdravi
 • če ste noseči ali če dojite
 • če načrtujete nosečnost
 • če nimate stabilne telesne teže ali načrtujete hujšanje
 • če nimate realnih pričakovanj

Prednosti in slabosti abdominoplastike

Prednosti

 • hitra in dolgotrajna rešitev
 • gladek in napet trebuh
 • definirano področje pasu
 • mladostnejši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti
 • večina brazgotin se nahaja nizko na trebuhu in se lahko zakrije s spodnjicami ali kopalkami

Posnetek trebuha mlade, vitke pacientke, po katerem kirurg riše pred operacijo abdominoplastika.

Slabosti

 • po posegu so možne motnje občutljivosti kože trebuha
 • ohlapnosti kože v predelu pasu ne moremo učinkovito korigirati
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti abdominoplastike, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

S katerimi tveganji in zapleti je povezana abdominoplastika?

Abdominoplastika je povezana z različnimi tveganji in zapleti, ki pa so odvisni od tipa operacije ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kako abdominoplastika preoblikuje trebušno steno?

Abdominoplastika omogoči hitro, predvidljivo in dolgotrajno korekcijo trebušne stene, ki je po posegu bolj napeta in gladka, izgled trebuha pa je mladostnejši. Pri mini-abdominoplastiki korigiramo le predel pod popkom. Pri klasični abdominoplastiki pa korigiramo celoten trebuh. Pri operaciji odstranimo odvečno kožo in zadebeljeno podkožno maščevje. Kadar je prisotna diastaza rektusov pa lahko tudi približamo razmaknjene preme trebušne mišice.

Kaj je to diastaza rektusov?

Diastaza rektusov pomeni razmik premih trebušnih mišic. Pri ženskah najpogosteje nastane v nosečnosti, ko se zaradi rasti ploda prične večati pristik v trebušni votlini, oz. abdomnu. Trebušna stena se širi in boči navzven. Pri tem nastane diastaza rektusov, centralni del trebušne stene pa ostane brez mišične opore. Po porodu se diastaza rektusov kaže kot izbočenost trebušne stene, ki je v centralnem delu ohlapna. Ob izraziti diastazi rektusov se pri ženski, ob upogibu trupa ali napenjanju, na sredini trebuha pojavi vzdolžna izboklina.

Diastaza rektusov se pri moških najpogosteje pojavi v sklopu debelosti.

abdominoplastika, diastaza rektusov

Ali je liposukcija enako učinkovita za korekcijo trebuha kot abdominoplastika?

Liposukcija je operativna tehnika, s katero odstranimo odvečno podkožno maščevje. Liposukcija ne omogoča korekcije diastaze rektusov in z njo ne moremo odstraniti odvečne kože. V tem pogledu je liposukcija za preoblikovanje trebušne stene manj učinkovita kot abdominoplastika. Pri lipo-abdominoplastiki pred izrezom kože napravimo liposukcijo in tako stanjšamo podkožje. Sočasno z abdominoplastiko pa lahko opravimo tudi liposukcijo pasu in bokov.

Kako naj se pripravim na poseg?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi ter EKG, starejši ljudje pa morajo opraviti tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom je priporočljivo opraviti ultrazvočno preiskavo trebušne stene za oceno morebitnih kil, oceni pa se tudi diastaza rektusov. Priskrbeti si morate kompresijski pas za trebuh, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran. Več o pripravah na operacijo si lahko preberete tukaj.

abdominoplastika, operacija, kirurška korekcija trebuha

Kako se napravi abdominoplastika?

Abdominoplastika je poseg, ki ga ponavadi opravimo v splošni anesteziji. Obstajajo različni tipi operacij, od katerih je odvisen tudi položaj in dolžina pooperativnih brazgotin. Kadar je podkožno maščevje močno zadebeljeno, pred začetkom abdominoplastike napravimo liposukcijo trebušne stene.

Kožni rez ponavadi poteka okoli popka in v bikini predelu, tik nad osramjem, ter sega vstran proti bokom. Nivo reza je predviden tako, da bo kasnejša brazgotina skrita pod spodnjicami ali kopalkami. Najprej izoliramo popek, ki ostane vezan na trebušno steno, nato pa dvignemo kožno-podkožni pokrov vse do reber.

Če je prisotna diastaza rektusov, premi trebušni mišici približamo s šivi. Nato odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje, naredimo novo odprtino za popek, ter popek vanjo všijemo. V rano vstavimo drenažne cevke, ki jih izpeljemo skozi kožo navzven, rano pa zašijemo po plasteh. Rane pokrijemo z obliži in namestimo kompresijski pas za trebuh. Med operacijo sproti ustavljamo krvavitve. Drenažne cevke ostanejo v telesu nekaj dni in jih odstranimo ambulantno.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, na trebuhu pa bo nameščen kompresijski pas za trebuh. Spodnje okončine bodo v kolkih nekoliko pokrčene. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kasneje pa vas bomo namestili v bolniško sobo. Prve ure po posegu vas bomo nadzorovali, prejemali pa boste tudi zdravila proti bolečinam, antibiotik in ostala potrebna zdravila. Na postelji boste ležali z nekoliko pokrčenimi spodnjimi okončinami. Na dan posega boste lahko v spremstvu medicinske sestre vstali in se na kratko sprehodili. Pri hoji boste v kolkih nekaj dni blago pokrčeni. Naslednje jutro bomo napravili prevezo ran in nazaj namestili kompresijski pas za trebuh. kilni pas, steznik za trebuh, trebušni pasDrenažni cevki ostaneta na mestu, dokler se količina izcedka iz ran ustrezno ne zmanjša. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju. Iz dneva v dan boste hodili bolj vzravnano, povsem izravnana hoja pa bo mogoča po 7 – 10 dneh.
Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni, bomo verjetno že lahko odstranili drenažni cevki in napravili bomo toaleto ter prevezo ran. Nazaj bomo namestili kompresijski pas za trebuh, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Kompresijski pas za trebuh bo nudil oporo operiranemu trebuhu in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Kožnih šivov ponavadi ni potrebno odstranjevati, saj se v nekaj tednih razgradijo sami. Če pa smo uporabili šive, ki se ne razgradijo sami, pa jih odstranimo 10-14 dni po posegu.

oranžne tablete na beli podlagi

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Prve dni po posegu boste jemali analgetike, ki vam bodo vzeli bolečino v mirovanju. Pri aktivnostih boste čutili blago bolečino, ki vas bo opozorila, če boste preveč aktivni. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo plastični kirurg, dr. Milošević, na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Abdominoplastika zagotavlja takojšnje preoblikovanje trebuha, vendar za oceno končnega rezultata počakamo nekaj mesecev, da se oteklina zmanjša. Brazgotine dobijo svoj končni izgled šele leto ali dve po posegu, ko dozorijo.

Ali so rezultati operacije trajni?

Abdominoplastika zagotavlja trajne rezultate, vendar se bo zaradi staranja področje trebuha s časom spremenilo. Mladosten izgled operiranega trebuha boste lahko vzdrževali le, če boste ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog. Kasnejša nosečnost ali nihanja v telesni teži lahko zmanjšajo ali celo izničijo rezultat operacije.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Brazgotine po posegu so vidne okoli popka in v spodnjem delu trebuha. Spodnja brazgotina je skrita pod spodnjicami in zaradi svojega ugodnega poteka s časom postane malo vidna. Kadar pri operaciji uporabimo navpični kožni rez po sredini trebuha, je brazgotina na tem mestu močno vidna, tudi ko dozori. Zaradi tega se takemu rezu zelo izogibamo. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvo leto po posegu spreminja in po letu dni, ko brazgotine dozorijo, postanejo manj opazne. Redko se zgodi, da zaradi izrazitejšega celjenja lahko nastanejo vidnejše brazgotine, kar je potrebno sproti zdraviti.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljna z rezultatom?

Čeprav je večina pacientov po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam trebuh po posegu ne bo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

abdominoplastika, diastaza rektusov

Ali nosečnost vpliva na rezultat abdominoplastike?

Nosečnost lahko povsem izniči estetski rezultat abdominoplastike, saj se trebušna votlina zaradi velikosti ploda razpne, preme trebušne mišice pa se zopet razmaknejo. Po porodu je trebuh tako zopet izbočen, koža pa neelastična, raztegnjena in ohlapna. Zato svetujemo, da se poseg opravi šele po zadnji načrtovani nosečnosti.

Koliko stane abdominoplastika?

Cena abdominoplastike je odvisna od začrtanih ciljev operacije in ostalih sočasnih posegov. O ceni posega se boste med pregledom pogovorili s kirurgom.

Okvirna cena abdominoplastike znaša od 2.500 EUR do 3.500 EUR. Ostale cene si lahko ogledate v ceniku.

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.