Dupuytrenova kontraktura

Kaj je Dupuytrenova kontraktura?

Dupuytrenova kontraktura ali Dupuytrenova bolezen je počasi napredujoča bolezen roke, ki prizadene vezivno ploščo na dlani (palmarno aponevrozo) in nekatere vezivne elemente na prstih. Spada v skupino bolezni, ki jim rečemo fibromatoze, ki se lahko pojavijo tudi na podplatih (Lederhose-jeva bolezen) ali na penisu (Peyroni-jeva bolezen).

Kaj povroča nastanek bolezni?

Dupuytrenova kontraktura se pojavlja pri približno 5% belcev. Kljub temu, da jasnega vzroka ne poznamo, ima dednost znan vpliv. Pri moških se pojavlja 3x pogosteje kot pri ženskah. Med dejavnike tveganja za nastanek bolezni pa štejemo tudi izpostavljenost vibracijam, predhodna poškodba roke, alkoholizem, sladkorna bolezen, kajenje, hiperlipidemija, Peyronijeva bolezen in kompleksni regionalni bolečinski sindrom.

Kako se razvije Dupytrenova kontraktura?

Pri Dupuytrenovi kontrakturi se iz prizadetega podkožnega vezivnega tkiva najprej pojavijo podkožni vozliči. Vozliči so na otip čvrsti in neboleči. S časom se vozliči zlijejo v vezivni traček, ki sega od dlani proti prstom in prične prst upogibati v dlan. Dupuytrenova bolezen ponavadi poteka počasi, tudi po več let, preden postane moteča. Dupuytrenova kontraktura se najpogosteje pojavi na prstancu ali mezincu.

Ali gre za nevarno bolezen?

Kljub temu, da gre za kronično in napredujočo bolezen, Dupuytrenova kontraktura ni nevarna bolezen. V svoji napredovali obliki povzroča deformacije prstov, ki so upognjeni v dlan in tako zmanjša funkcionalnost prizadete roke. Bolniki imajo težave pri jemanju stvari iz žepov, natikanju rokavic in pri rokovanju z drugimi ljudmi.

Dupuytrenova kontraktura, Dupuytrenova bolezenKako se zdravi Dupuytrenova kontraktura?

Dupuytrenova kontraktura je bolezen, ki se po zdravljenju dokaj pogosto ponovi. Za zdravljenje se odločimo šele tedaj, ko deformacije prstov prizadane funkcijo roke. Na izbiro imamo ambulantne posege, kot sta igelna fasciotomija ali encimska fasciotomija, pri katerih prekinemo vezivni traček v dlani in tako omogočimo delni izteg prizadetega prsta. Poseg je enostaven, hiter, povezan pa je z večjo ponovljivostjo kontraktur. Operacija Dupuytrenove kontrakture zato ostaja zlati standard, saj pri operaciji ponavadi odstranimo vse bolezensko spremenjene vezivnih elementov, Dupuytrenova kontraktura pa se redkeje ponovi.

Kdaj je smiselna operacija Dupuytrenove kontrakture?

Za operacijo se odločimo, ko je zaradi upognjenosti prstov motena funkcija roke. Načelno velja, da se za operacijo odločimo, ko je kontraktura v metakarpofalangealnih sklepih večja od 30 – 40 stopinj ali pa je prisotna kakršnakoli kontraktura v proksimalnih interfalangelanih sklepih.

Kako izgleda operacija Dupuytrenove kontrakture?

Operacija Dupuytrenove kontrakture je rutinski poseg, ki ga lahko napravimo v lokalni, prevodni ali v splošni anesteziji. Pripravimo operativno polje in napravimo kožne reze nad potekom Dupuytrenovih tračkov. Odmaknemo kožo in si prikažemo ter odstranimo vse tračke, pri tem pa pazimo, da v dlani ali na prstih ne poškodujemo kožnih živcev. Ob koncu operacije iztegnemo prste, zaustavimo krvavitve, v rane vstavimo drenažne cevke in zašijemo kožo.

Kakšno je okrevanje po operaciji?

Operirana roka mora v rutki 2 – 3 dni počivati nad nivojem srca. Ob prvi kontroli se odstrani drenažne cevke, napravi se toaleto ran ter suho prevezo in se bolniku poda navodila za razgibavanje prstov. Šive je potrebno odstraniti 14. dan po posegu. Kasneje v poštev lahko pride fizioterapija za mehčanje brazgotin in izboljšanje gibljivosti prstov.

Ali operacija Dupuytrenove kontrakture zagotavlja trajne rezultate?

Kljub uspešni operaciji je kasneje možna ponovitev bolezni. Nemogoče je natančno napovedati kdaj in pri komu se bo bolezen ponovila. Če so bili mali sklepi na prstih rok pred operacijo močno upognjeni, se tudi po operaciji pogosto ne morejo povsem iztegniti, saj je prišlo do sklepne kontrakture. Sočasno razreševanje sklepne kontrakture ob operaciji Dupuytrenove kontrakture pa le redko opravimo, saj sta okrevanje in rehabilitacija težja, končni rezultati pa vprašljivi.

Kaj če se Dupuytrenova kontraktura ponovi?

Tudi če se Dupuytrenova kontraktura ponovi veljajo enaki principi zdravljenja.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.