Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je počasi napredujoča bolezen roke, ki prizadene vezivno ploščo na dlani (palmarno aponevrozo) in nekatere vezivne elemente na prstih. Spada v skupino bolezni, ki jim rečemo fibromatoze, ki se lahko pojavijo tudi na podplatih (Lederhose-jeva bolezen) ali na penisu (Peyroni-jeva bolezen).

Dupuytrenova kontraktura se pojavlja pri približno 5% belcev. Kljub temu, da jasnega vzroka ne poznamo, ima dednost znan vpliv. Pri moških se pojavlja 3x pogosteje kot pri ženskah. Med dejavnike tveganja za nastanek bolezni pa štejemo tudi izpostavljenost vibracijam, predhodna poškodba roke, alkoholizem, sladkorna bolezen, kajenje, hiperlipidemija, Peyronijeva bolezen in kompleksni regionalni bolečinski sindrom.

Pri Dupuytrenovi kontrakturi se sprva pojavijo podkožni vozliči, ki se zlijejo v vezivni traček, ki upogiba enega ali več prstov. Bolezen se po navadi najprej pojavi na prstancu ali mezincu.

Prizadeti prsti ostanejo v trajno upognjenem položaju, kar oteži vsakdanjo uporabo rok kot na primer pri jemanju stvari iz žepov, natikanju rokavic in pri rokovanju z drugimi ljudmi.

Kljub temu, da bolezen ni nevarna, pa lahko hudo prizadene funkcijo roke in jo je zato potrebno ustrezno zdraviti.

Zgodnje spremembe, ki ne povzročajo funkcionalnih motenj roke zgolj opazujemo na 6-12 mesecev. Za zdravljenje se odločimo, ko bolezen napreduje do te mere, da je motena funkcija prizadete roke. Zdravljenje je po navadi kirurško, možne pa so tudi druge oblike zdravljenja, ki se jih poslužujemo redkeje, npr. injiciranje zdravila (kolagenaze) v bolezensko spremenjene vezivne elemente.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...