Ganglion

Kaj je ganglion?

Je dokaj pogost in nenevaren cistični tumor, ki je okrogle ali ovalne oblike ter je napolnjen s prozorno, vlecljivo želatinozno snovjo. Rečemo ji tudi ganglijska cista.

Kje se lahko pojavi?

Ganglijske ciste najpogosteje nastanejo na zapestju. Redkeje jih vidimo nad končnimi členki tročlenih prstov rok, pojavljajo pa se tudi na hrbtišču stopal. Ganglijska cista ponavadi zraste iz tetivne ovojnice ali iz sklepne kapsule.

Kaj je značilno za ganglion na zapestju?

Zanj je značilno, da se nahaja nad skafolunatnim sklepom. V fazi zgodnje rasti lahko ganglion tudi boli, kasneje pa je bolečina prisotna zlasti ob skrajnih gibih zapestja. Ganglion na hrbtišču zapestja je bolj viden, ko je zapestje upognjena v dlan. V dolžino ali premer lahko zraste do nekaj centimetrov.

Druga tipična lokalizacija zapestnega gangliona je na dlanski strani zapestja, ob tetivi fleksor carpi radialis. Ganglion tam leži tik ob radialni arteriji in zaradi tega lahko tudi blago pulzira. Ta ganglijska cista je tipično povezana z zapestnim sklepom in je ponavadi zraste manjša od ganglijske ciste na hrbtišču zapestja.

ganglion na zapestju

Ganglion na volarni oz. dlanski strani desnega zapestja

Velikost gangliona se lahko spreminja tako, da se spontano zmanjša in kasneje naraste. Občasno tudi poči, kar povzroči manjšo oteklino in potplutbo, v večini primerov pa se ganglion kmalu ponovi.

Kaj je značilno za ganglion na prstu?

Ganglion na prstu lahko nastane na bazi prsta ali nad členkom.

Na bazi prsta se pojavi na dlanski strani in se ga v podkožju tipa kot manjšo, na pritisk bolečo bulico. Ganglion se lahko pojavi tudi nad hrbtiščem členkov, najpogosteje nad zadnjim členkom. V obeh primerih gre za manjše ganglijske ciste, velikosti do 10 mm. Kadar se ganglion na prstu nahaja v obremenjenem delu prsta, lahko povzroča bolečine in slabša funkcijo roke.

ganglion na prstu

Ganglion na hrbtišču končnega členka prsta roke.

Ganglion na prstu lahko raste ali se zmanjša, lahko tudi poči in izgine.

Kadar se ganglijska cista na prstu nahaja ob zadnjem sklepu prsta, je njegov nastanek pogosto povezan z degenerativnimi spremembami tega sklepa.

Kako se kaže ganglion na nogi?

Ganglion na nogi se ponavadi pojavi na hrbtišču stopala in izhaja iz sklepov nartnih kosti. Sprva se kaže kot okrogla bulica v podkožju ali pod tetivami. Kasneje pa z rastjo pridobi podolgovati obliko. Ker ganglion na nogi raste pod tetivami, se v podkožje izriva v obliki večih bulic, ki so medsebojni povezane.

ganglion na nogi

Ganglion na nartu.

Ganglijska cista lahko na nogi boli, kadar nanj pritiska čevelj kar bolnika ovira pri hoji.

Kakšne težave lahko povzroča ganglij?

Ganglion ponavadi sam po sebi ne boli. Če pa ganglijska cista pritiska na živec ali ob skrajnih gibih vleče sklepno kapsulo, lahko tudi zaboli. Če se ganglij na prstu pojavlja na obremenjenem delu roke, lahko zaradi bolečin zmanjša funkcionalnost roke.

Na stopalu lahko obuvala pritiskajo na ganglij in tako povzročajo bolečine, pri tem pa sta lahko oteženi hoja ali stanje.

Zakaj nastane ganglion?

Vzrok za nastanek ni povsem jasen. Najpogosteje se pojavlja pri mladih ženskah, starih med 20 in 30 let. Pojavlja se tudi pri bolnikih z obrabljenimi malimi sklepi rok ali po poškodbah sklepov in tetiv.

Kako postavimo diagnozo?

Ganglion relativno enostavno prepoznamo. Ponavadi gre za čvrsto podkožno bulico, ki je slabo pomična od podlage in na pritisk le malo zaboli. Ganglion se največkrat pojavi na tipičnih mestih na roki in je zato identifikacija dokaj enostavna.

ganglion, ganglijska cista

Ganglion na hrbtišču desnega zapestja.

Vsekakor je ob pojavu kakršnekoli izbokline na roki ali stopalih potreben pregled pri plastičnem kirurgu, ki bo s kliničnim pregledom poskusil postaviti ustrezno diagnozo. V primeru nejasnosti boste morda morali opraviti dodatne preiskave kot so na primer RTG, ultrazvok ali magnetno-resonančno slikanje. Morda bo potrebna diagnostična punkcija spremembe.

Kako lahko ganglion odstranimo?

Ganglion ni nevarna sprememba in v večini primerov zdravljenje ni potrebno. Svetujemo zgolj opazovanje spremembe. V kolikor pa je ganglion boleč ali moti gibljivost sklepov svetujemo zdravljenje. Spremembo lahko punktiramo in vsaj začasno odpravimo težavo, lahko pa se odločimo za bolj zanesljivo, kirurško odstranitev ganglija. Po operaciji obstaja le majhna verjetnost ponovitve ganglija.

Kako poteka operacija?

Operacijo gangliona ponavadi opravimo v lokalni ali prevodni anesteziji. Poseg se opravi v brezkrvju, kar pomeni, da imamo nad mestom operacije nameščeno esmarchovo obvezo. Nad ganglijsko cisto napravimo kožni rez in si jo prikažemo v globini kirurške rane. Ganglion natančno izluščimo in prekinemo na njegovi bazi. Odstraniti ga moramo v celoti. Ob koncu posega sprostimo esmarch in zaustavimo krvavitev, nato pa zašijemo rano. Namestimo obvezo in podamo navodila za okrevanje po posegu.

Kako poteka okrevanje po operaciji gangliona?

Okrevanje po operaciji je odvisno od tega, kje smo ganglion odstranili. Navodila za okrevanje vam bo podal kirurg po posegu. V večini primerov je z operirano okončino potrebno počivati 14 dni, tedaj se tudi odstrani šive. Bolniški stalež ponavadi traja 14 dni.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.