Ganglion

Ganglion

Ganglijske ciste se najpogosteje pojavijo ob tetivah in sklepih roke ali zapestja, redkeje tudi na stopalih ali drugod po telesu. Ciste so okrogle ali ovalne oblike in so napolnjene s prozorno želatinozno vsebino. Ganglij po navadi ne boli, če pa pritiska na živec ali vleče sklepno kapsulo, pa lahko tudi zaboli.

Vzrok za nastanek ni povsem jasen. Najpogosteje se pojavlja pri mladih ženskah, starih med 20 in 30 let. Pojavlja se tudi pri bolnikih z obrabljenimi malimi sklepi rok ali po poškodbah sklepov in tetiv. Ganglij nastane iz sklepne ali tetivne ovojnice in ima izgled majhnega balona na ozkem peclju, s katerim je povezan s sklepom ali s tetivno ovojnico. Napolnjen je s prozorno, vlecljivo želatinozno vsebino, ki je po sestavi podobna sklepni tekočini.

Ob pojavu kakršnekoli izbokline na roki ali stopalih je potreben pregled pri plastičnemu kirurgu, ki bo s kliničnim pregledom poskusil postaviti ustrezno diagnozo. V primeru nejasnosti boste morda morali opraviti dodatne preiskave kot so na primer RTG, ultrazvok ali magnetno-resonančno slikanje. Morda bo potrebna diagnostična punkcija spremembe.

V večini primerov zdravljenje ni potrebno. Svetujemo zgolj opazovanje spremembe. V kolikor pa je ganglij boleč ali moti gibljivost sklepov svetujemo zdravljenje. Spremembo lahko punktiramo in vsaj začasno odpravimo težavo, lahko pa se odločimo za kirurško odstranitev ganglija. Po operaciji obstaja le majhna verjetnost ponovitve ganglija.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še