Ganglion

Naročanje

Spoštovani obiskovalci!

Pri obravnavi pacientov dosledno upoštevamo vse predpisane ukrepe glede zaščite pred okužbo s SARS-Cov-2, ki sta jih izdala Ministrstvo za zdravje ter Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije.

Za naročanje in informacije pokličite na 041 339 000.

Nudimo vam 50% popust na prvi pregled zaradi gangliona.

Akcija velja do 1.1.2020 in ne velja za druge medicinske indikacije.

Kaj je ganglion?

Je nenevaren cistični tumor, okrogle ali ovalne oblike, ki je napolnjen s prozorno, vlecljivo želatinozno snovjo. Rečemo ji tudi ganglijska cista.

Kje se lahko pojavi?

Lahko se pojavi ob tetivah in sklepih roke ali zapestja, redkeje tudi na stopalih ali drugod po telesu.

Kaj je značilno za ganglion na zapestju?

ganglion na zapestjuZnačilno nastane iz sklepov zapestnih kosti in se lahko nahaja na hrbtišču ali pa na dlanski strani zapestja. Ganglion na zapestju ponavadi ne povzroča večjih težav, ob skrajnem upogibu ali iztegu zapestja pa lahko povzroči bolečino, ki sega v zapestni sklep. Ganglion na zapestju lahko spreminja velikost, občasno se zmanjša in nato zopet poveča. Ganglijska cista lahko tudi poči, na tem za nekaj dni mestu nastane manjša oteklina, nato pa se čez kak mesec ganglion na zapestju ponavadi zopet ponovi.

Kaj je značilno za ganglion na prstu?

ganglion na prstuGanglion na prstu ponavadi nastane na dlanski strani baze prsta, v podkožju ali pa na hrbtišču zadnjega sklepa prsta. Ponavadi gre za manjše ciste, velikosti do 10 mm. Kadar se ganglion na prstu nahaja v obremenjenem delu prsta, lahko povzroča bolečine in manjša funkcijo roke. Ganglion na prstu lahko raste ali se zmanjša, lahko tudi poči in izgine. Kadar se ganglijska cista na prstu nahaja ob zadnjem sklepu prsta, je njegov nastanek pogosto povezan z obrabnimi spremembami tega sklepa.

Kako se kaže ganglion na nogi?

ganglion na nogiGanglion na nogi se ponavadi pojavi na hrbtišču stopala in izhaja iz sklepov stopalnih kosti. Sprva se kaže kot okrogla bulica v podkožju ali pod tetivami, ko raste, pa tipično dobija podolgovati obliko. Ker ganglion na nogi raste pod tetivami, se v podkožje izriva v obliki večih bulic, ki so medsebojni povezane. Ganglion na nogi lahko boli, kadar nanj pritiska čevelj in bolnika ovira pri hoji.

Kakšne težave lahko povzroča ganglij?

Ganglij po navadi ne boli. Če pa ganglijska cista pritiska na živec ali vleče sklepno kapsulo, lahko tudi zaboli. Če se ganglij na prstu pojavlja na obremenjenem delu roke, lahko zaradi bolečin zmanjša funkcionalnost roke. Na stopalu lahko obuvala pritiskajo na ganglij in tako povzročajo bolečine, pri tem pa sta lahko oteženi hoja ali stanje.

Zakaj nastane ganglion?

Vzrok za nastanek ni povsem jasen. Najpogosteje se pojavlja pri mladih ženskah, starih med 20 in 30 let. Pojavlja se tudi pri bolnikih z obrabljenimi malimi sklepi rok ali po poškodbah sklepov in tetiv.

Kako postavimo diagnozo?

Ob pojavu kakršnekoli izbokline na roki ali stopalih je potreben pregled pri plastičnemu kirurgu, ki bo s kliničnim pregledom poskusil postaviti ustrezno diagnozo. V primeru nejasnosti boste morda morali opraviti dodatne preiskave kot so na primer RTG, ultrazvok ali magnetno-resonančno slikanje. Morda bo potrebna diagnostična punkcija spremembe.

ganglion, ganglijska cistaKako se lahko spremembo odstrani?

V večini primerov zdravljenje ni potrebno. Svetujemo zgolj opazovanje spremembe. V kolikor pa je ganglij boleč ali moti gibljivost sklepov svetujemo zdravljenje. Spremembo lahko punktiramo in vsaj začasno odpravimo težavo, lahko pa se odločimo za kirurško odstranitev ganglija. Po operaciji obstaja le majhna verjetnost ponovitve ganglija.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.