Odstranitev prsnih vsadkov

Enostaven in varen poseg za odpravo težav

 • odstranitev prsnih vsadkov
 • po potrebi odstranitev globokih brazgotin (kapsule)
 • hitra odprava neprijetnosti in težav povezanih z vsadki
 • po posegu prsi postanejo manjše in se lahko povesijo
 • trajanje posega približno 1 – 2 uri
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo 6 – 12 ur po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina prsi
 • bolniški stalež traja 7 – 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost prsi na dotik lahko traja nekaj tednov
 • brazgotine se nahajajo na mestu prejšnjih brazgotin
 • resni zapleti so redki

Ali sem primerna kandidatka?

Operacijo odstranitve prsnih vsadkov opravimo kadar:

 • je prisotna kapsularna kontraktura in posledična otrdelost prsi
 • je prisotna bolečina ob vsadkih
 • je prisotna poškodba vsadka
 • si pacientka sama želi odstranitve ali zamenjave vsadkov.

odstranitev prsnih vsadkovJe odstranitev prsnih vsadkov primerna tudi za Vas?

DA

 • če vas moti oblika vsadkov
 • če imate bolečine ali neprijeten občutek v okolici vsadkov
 • če imate občutek, da so vaše prsi pretežke
 • če se vam zdi, da so prsi vedno bolj trde in napete
 • če je bila s slikovnimi preiskavami dokazana poškodba vsadka

NE

 • če niste zdravi
 • če nimate realnih pričakovanj
 • če kadite

Prednosti in slabosti odstranitve prsnih vsadkov

Prednosti

 • hitra in dolgotrajna rešitev
 • odprava neprijetnosti in bolečin, ki so povezane z vsadki
 • odprava skrbi zaradi težav z vsadki

Slabosti

 • manjše ter ponavadi tudi povešene prsi
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti operacije odstranitve prsnih vsadkov, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Kakšna so tveganja in možni zapleti operacije odstranitve prsnih vsadkov?

Odstranitev prsnih vsadkov je povezana z različnimi tveganji in zapleti, ki pa so odvisni od tipa operacije ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj dosežemo z operacijo odstranitve prsnih vsadkov?

S posegom v osnovi odstranimo prsne vsadke. Po potrebi odstranimo tudi okolno vezivno ovojnico, poseg pa je možno opraviti tudi v kombinaciji z drugimi operacijami. Obstajajo naslednje možnosti:

 • enostavna odstranitev vsadkov, brez odstranitve kapsule, oziroma vezivne ovojnice, ki obdaja vsadek
 • odstranitev vsadkov in kapsule (kapsulektomija)
 • odstranitev vsadkov, kapsule ter silikonskega gela, če je ta iz počenega vsadka iztekel navzven
 • dvig prsi, ki sledi odstranitvi prsnih vsadkov

Kakšne vrste silikonskih vsadkov poznamo?

Silikonske vsadke tvori močan, nepropusten silikonski ovoj znotraj katerega se nahaja polnilo. Polnilo vsadka je lahko silikonski gel ali pa fiziološka raztopina. Površina ovoja je lahko gladka ali teksturirana (drobno nagubana). Po obliki ločimo kapljičaste (anatomske) ali okrogle vsadke. Vsadki se med seboj razlikujejo še po volumnu, širini, višini in izbočenosti vsadka.

Kaj se lahko zgodi, če vsadek poči?

Kadar poči vsadek, ki je napolnjen s fiziološko raztopino, se polnilo prosto razlije v okolico vsadka in se s časom vsrka v telo. Polnilo, t.j. fiziološka raztopina, za telo ni nevarna. Pacientka kmalu po poku vsadka opazi, da je prizadeta dojka manjša in povešena v primerjavi z drugo stranjo.

Vsadki s silikonskim polnilom, ki jih uporabljamo pri nas, so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom. Kadar poči tak vsadek, se gel zaradi svoje kohezivnosti ne more prosto razliti po okolnem tkivu. Povzroči pa lahko draženja vezivne ovojnice, ki obdaja vsadek tako, da se ovojnica na tem mestu zadebeli in se prične krčiti in nastane t.i. kapsularna kontraktura. V vsakem primeru je potrebno poškodovani vsadek odstraniti ali zamenjati z novim.

Ali je počen vsadek možno popraviti?

Poškodovanih ali počenih vsadkov se ne da popraviti. V tem primeru je potrebna bodisi odstranitev prsnih vsadkov ali zamenjava vsadkov.

Pri nas uporabljamo vrhunske prsne vsadke podjetja Mentor, ki ponuja garancijo za svoje vsadke.

Zakaj je prsne vsadke potrebno po določene času zamenjati?

Prsne vsadke je ponavadi potrebno po 10. do 20. letih zamenjati, četudi vam z leti ne bi povzročali težav. Menjava je smiselna, saj se v tem času prsi zaradi staranja in gravitacije spremenijo in tako niso več skladne z vsadki, izgled prsi pa postane nenaraven. Z leti lahko pride tudi do krčenja vezivne kapsule, ki obdaja vsadek. To posledično vsadek stisne in mu spremeni obliko tako, da se posledično spremeni oblika dojke, ki postane nenaravno okrogla, na otip trda in lahko tudi boli.

Kaj je kapsula?

Kapsula rečemo vezivni ovojnici, ki obdaja vsadek in nastane vedno kot odziv telesa na tujek. Večinoma je kapsula tanka, mehka in ne povzroča težav, občasno pa se lahko zadebeli, skrči in tako spremeni obliko vsadka, povzroča pa lahko tudi bolečine.

Kaj je kapsularna kontraktura?

Kapsularna kontraktura je krčenje vezivne ovojnice, oz. kapsule, ki obdaja vsadek. Na pojav krčenja kapsule lahko vplivajo različni dejavniki (vsadek, stanje lokalnih tkiv, reakcija organizma na tujek, okužbe, …). Krčenje kapsule povzroči stisk vsadka, ki tako izgubi svojo prvotno obliko, posledično pa se spremeni tudi oblika prsi. Kapsularna kontraktura lahko povzroča tudi bolečine v prsih.

Zakaj je potrebno poleg vsadka odstraniti še kapsulo?

Kapsule ni potrebno vedno odstranjevati. Za odstranitev kapsule se odločimo tedaj, ko je ta zadebeljena, trda in bi lahko po odstranitvi vsadkov povzročala težave.

Ali operacija vpliva na velikost prsi?

Seveda, prsi so po odstranitvi vsadkov manjše za volumen odstranjenih vsadkov in kapsule, ki smo jo pri posegu odstranili.

Kako naj se pripravim na poseg?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom boste po potrebi opravili mamografijo, UZ ali magnetnoresonančno slikanje prsi. Priskrbeti si morate elastični nedrček ustrezne manjše velikosti, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Kako opravimo operacijo odstranitve prsnih vsadkov?

Odstranitev prsnih vsadkov opravimo v splošni anesteziji. Kožna reza napravimo v poteku brazgotin po prejšnji operaciji prsi. Na vsaki strani si v globini prikažemo kapsulo, ki jo bodisi odstranimo v celoti, skupaj z vsadkom, ali pa kapsulo odpremo in odstranimo le vsadek. Rano izperemo. V rano vstavimo drenažno cevko, ki jo izpeljemo skozi kožo prsnega koša, pod pazduho.

V kolikor poseg kombiniramo z operacijo dviga prsi, napravimo še dvig in preoblikovanje prsi. Ob koncu posega rane zašijemo po plasteh, preko ran zalepimo obliže in napravimo obvezo. Drenažni cevki ostaneta v telesu nekaj dni in se ju odstrani ambulantno.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, na prsih pa bo nameščena obveza. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni bomo verjetno že lahko odstranili drenažni cevki in napravili bomo toaleto ter prevezo ran. Namestili vam bomo elastični nedrček, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Nedrček bo nudil oporo operiranim dojkam in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Kožnih šivov ni potrebno odstranjevati, saj se v nekaj tednih razgradijo sami.

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Odstranitev prsnih vsadkov opravimo skozi brazgotine po prejšnji operaciji. Pričakovati je, da bodo približno enako vidne, kot so bile vidne prejšnje brazgotine. Redko se zgodi, da zaradi izrazitejšega celjenja lahko nastanejo vidnejše brazgotine, kar je potrebno sproti zdraviti. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvo leto po posegu spreminja in po letu dni, ko brazgotine dozorijo, postanejo manj opazne.

Koliko stane operacija?

Odstranitev prsnih vsadkov stane od 1.500 EUR do 2.300 EUR.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.