Krčne žile

Krčne žile


Kaj so krčne žile?

Krčne žile so bolezensko spremenjene zvijugane in zadebeljene vene, ki nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka.

Kje in zakaj se pojavljajo krčne žile?

Pojavljajo se v glavnem na spodnjih okončinah, kjer je hidrostatski tlak najvišji. Predpogoj za nastanek krčnih žil so okvare venskih zaklopk, ki sicer omogočajo enosmeren tok krvi po venah. Zaradi okvarjenih venskih zaklopk kri vdira v najnižje ležeče vene, ki se zaradi visokega pritiska razširijo in zvijugajo.

Ali so krčne žile zgolj estetska motnja?

Krčne žile za večino ljudi predstavljajo zgolj estetsko motnjo, nekateri pa imajo zaradi krčnih žil pekoče bolečine v nogah ali občutek težkih nog , pri nekaterih pa se pogosto lahko pojavlja krčevita bolečina v mečih, zlasti ponoči ali po težjem fizičnem naporu.

Kaj se lahko zgodi, če krčnih žil ne zdravimo?

Nezdravljene krčne žile lahko povzročijo tudi nastanek razjed, zlasti na goleni.

Kakšno je nekirurško zdravljenje krčnih žil?

Konzervativno zdravljenje vključuje uporabo elastičnih nogavic in lahko prepreči nadaljnji razvoj bolezni ter omogoči lažje celjenje venskih razjed. Zdravljenje ni vzročno in se mora izvajati trajno, sicer prihaja do poslabšanj.

Kako kirurško zdravimo krčne žile?

Kirurško zdravljenje krčnih žil je najboljša izbira in vključuje odstranitev bolezensko spremenjenih ven iz obtoka ter zaprtje okvarjenih odsekov ven, ki so vzrok nastanka krčnih žil. Pri nas opravljamo LASERSKO zdravljenje krčnih žil z modernim Nd-YAG laserjem FOTONA. Poseg se imenuje EVLA, napravimo pa ga v lokalni anestezij.

Kaj pomeni kratica EVLA?

EVLA je okrajšava za EndoVensko Lasersko Ablacijo, z drugimi besedami to pomeni laserska sklerozacija krčnih žil spodnjih okončin.

Kako poteka EVLA?

Poseg napravimo v lokalni anestezij. Skozi drobne luknjice v koži, pod kontrolo ultrazvoka, v okvarjene vene uvedemo posebno optično vlakno, preko katerega v okvarjene vene pošljemo natančno usmerjen laserski žarek. S tem okvarjene vene zapremo in tako onemogočimo krvni pretok po njih. Po posegu operirano okončino povijemo z elastičnim povojem, pacient pa lahko prične takoj hoditi.

Zakaj je pred posegom potrebno opraviti ultrazvok ven spodnjih okončin?

Ultrazvok nam omogoči jasen in natančen prikaz okvarjenih ven. Le tako je mogoče natančno načrtovati in opraviti operacijo. Ultrazvok uporabljamo tudi ves čas med samo operacijo in tako opravimo ciljano zdravljenje le okvarjenih ven.

Kakšne so prednosti laserske operacije krčnih žil?

Prednosti laserske operacije krčnih žil pred klasično operacijo so številne. Predvsem je poseg možno opraviti povsem neboleče v lokalni anesteziji, je pa EVLA poseg veliko manj agresiven do okolnih tkiv, rehabilitacija po posegu je hitrejša, saj je na operirani okončini manj podplutb in bolečin.

Koliko časa traja poseg?

Poseg ponavadi traja eno uro za eno spodnjo okončino.

Ali lahko hkrati operirate obe nogi?

Da, hkrati se lahko operira obe spodnji okončini, skupno trajanje posega pa je približno 2 uri.

Koliko stane operacija EVLA v lokalni anesteziji?

Cena laserske operacije krčnih žil (EVLA) v lokalni anesteziji je 1400 EUR za eno spodnjo okončino. Cena vključuje prvi pregled, z ultrazvočnim pregledom ven spodnjih okončin, operacijo (EVLA) in prvi kontrolni pregled po posegu.

Kdo me bo operiral?

Operiral vas bo dr. Leskiewicz, izkušen in predan kirurg, ki je do sedaj opravil že več kot 1000 laserskih operacij krčnih žil.

Kje bom operiran/-a?

Operirani boste v Slovenj Gradcu.

Oglejte si še...