Krčne žile2019-04-11T17:49:10+00:00

Krčne žile

Naročanje

Kaj so krčne žile?

krčne žile, zatekanje nog, otekanje nog, otekle noge, variceKrčne žile so bolezensko spremenjene zvijugane in zadebeljene vene, ki nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka. Pojavljajo se v glavnem na spodnjih okončinah, kjer je hidrostatski tlak najvišji. Predpogoj za nastanek krčnih žil so okvare venskih zaklopk, ki sicer omogočajo enosmeren tok krvi po venah, v smeri proti srcu. Zaradi okvarjenih venskih zaklopk, kri vdira v najnižje ležeče vene, ki se zaradi visokega pritiska razširijo in zvijugajo.

Kaj vpliva na nastanek krčnih žil?

Krčne žile so v določeni meri genetsko pogojene, na njihov nastanek pa vpliva življenjski slog brez gibanja, stoječe delo in dolgotrajno sedenje. Na nastanek krčnih žil lahko vplivajo tudi kajenje, prekomerna telesna teža, kronično zaprtje, hormonska terapija ter nosečnost.

Kaj so pajkaste vene?

Pajkaste vene so blaga oblika krčnih žil. Pojavljajo se pogosto, zlasti na spodnjih okončinah in obrazu in predstavljajo predvsem estetsko motnjo. Pajkaste vene se ravno tako verižijo kot krčne žile in so lahko rdeče, vijolične ali modre barve.

Kakšne težave povzročajo krčne žile?

Pri starejših od 45 let se krčne žile pojavljajo pri tretjini žensk in pri 20 odstotkih moških. Krčne žile za večino ljudi predstavljajo zgolj estetsko motnjo, nekateri pa imajo zaradi krčnih žil pekoče bolečine v nogah, pojavlja se zatekanje nog ali občutek težkih nog, pri nekaterih pa se pogosto lahko pojavlja krčevita bolečina v nogah, zlasti ponoči ali po težjem fizičnem naporu. Motnja v pretoku krvi lahko povzroči zatekanje nog in prispeva k nastanku krvnih strdkov. Nastaneta lahko tromboflebitis ali globoka venska tromboza, ki lahko vodi v pljučno embolijo. Varikozne žile povzročajo kronično vnetje podkožnega tkiva, zaradi česar koža dobi temno rjavo barvo, ki je značilna za kronično vensko insuficienco. Raztegnjene vene imajo tanko in šibko steno, pogosto pa so pokrite s stanjšano in napeto kožo. Zato že manjša poškodba lahko povzroči rano, ki se ne zaceli in nastane kronična venska razjeda.

bolečine v nogahKako zdravimo krčne žile?

Konzervativno zdravljenje vključuje uporabo elastičnih nogavic, ki zmanjšajo otekanje nog in bolečine v nogah ter lahko preprečijo nadaljnji razvoj bolezni in omogočijo lažje celjenje venskih razjed. Zdravljenje ni vzročno in se mora izvajati trajno, sicer prihaja do poslabšanj. Konzervativno zdravljenje vključuje tudi zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

Kirurško zdravljenje krčnih žil je najboljša izbira in vključuje odstranitev bolezensko spremenjenih ven iz obtoka ter zaprtje okvarjenih odsekov ven, ki so vzrok nastanka krčnih žil. Do nedavnega je bila klasična operacija edina metoda, s katero ste je bilo moč odstraniti velike krčne žile, operacija pa je bila povezana z dolgotrajnim okrevanjem. Sedaj pa obstaja laserska operacija krčnih žil, ki omogoča natančno, učinkovito in dolgotrajno zdravljenje, z minimalnim okrevanjem po posegu.

Kako izgleda pregled pri kirurgu?

Ob pregledu vas bo zdravnik vprašal ali imate bolečine v nogah, se vam morda pojavlja zatekanje nog ali pa imate krče v mečih. Zanimalo ga bo kako delo opravljate v službi ter kje in kdaj so težave najbolj izrazite. Ob pregledu bo zdravnik pozoren na prisotnost krčnih žil, pajkastih ven, zatekanje nog ter sprememb na koži in ocenil bo tudi prekrvavitev okončin. Poleg kliničnega pregleda vam bo kirurg dr. Leskiewicz po potrebi opravil tudi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončnin, s katerim bo sistematično prikazal okvarjene dele venskega sistema in vam na osnovi teh ugotovitev predlagal ustrezno zdravljenje. Klinični pregled in ultrazvočna preiskava trajata približno 40 minut. Pregled je povsem neboleč, med pregledom pa vam bo dr. Leskiewicz natančno predstavil vzroke vašim težavam ter vam predlagal primerno zdravljenje.

Kako izgleda laserska operacija krčnih žil?

Pred posegom pacient/-ka prejme tableto proti bolečinam in pa pomirjevalo, da lahko operacijo prestane brez strahu. Laserska operacija krčnih žil se izvaja v lokalni anesteziji. Tekočinsko mešanico lokalnega anestetika se vbrizga v okolico okvarjenih ven. Po približno 10 minutah, ko nastopi anestezija, pod kontrolo ultrazvoka vstavimo žilni kateter v okvarjene vene. Skozi kateter potisnemo optično vlakno tako, da se konica optičnega vlakna nahaja neposredno v veni. Optično vlakno, ki je priključeno na Nd-YAG laser, v okvarjeno veno pošilja visokoenergijski svetlobni snop, ki povzroči segrevanje in zapiranje žile. Kirurg med stalnim dovajanjem laserske svetlobe počasi premika kateter in okvarjeno veno v svojem poteku sproti zapira. Kirurg med operacijo ves čas uporablja ultrazvok, s katerimi si prikazuje okvarjene vene in položaj katetra. Laserska operacija krčnih žil je zato zelo natančna metoda zdravljenja, saj ohranja zdrave vene, bolne in spremenjene vene pa izloča iz krvnega obtoka. Ob koncu operacije se operirano okončino povije, pacient pa lahko vstane in se prične sprehajati. Na koži operirane okončine po operaciji ni vidnih ran.

Koliko časa traja laserska operacija krčnih žil?

Operacija na eni spodnji okončini traja približno eno uro. Kadar je potrebno, lahko hkrati operiramo obe nogi.

Ali laserska operacija krčnih žil pušča brazgotine?

Ne. Operacijo se izvaja preko drobnih kožnih luknjic, premera 1 mm, preko katerih v okvarjene vene vstavimo kateter.

Kakšno prednost ima laserska operacija krčnih žil pred klasično operacijo?

Prednosti laserskega posega je velika, saj omogoča minimalno invazivno zdravljenje, ki je ob uporabi intraoperativnega ultrazvoka tudi visoko natančno in učinkovito. Okrevanje je hitro in nezahtevno, vrnitev na delo je hitro, na koži operirane okončine pa ni ran ali brazgotin. Bolečine v nogah po operaciji so minimalne, prav tako po posegu ni vidnega zatekanja nog. Tveganje za nastanek zapletov je zanemarljivo, od zapletov najpogosteje srečamo prehodne motnje v občutljivosti kože in površinske podplutbe.

Vsekakor ima laserska operacija krčnih žil ogromne prednosti pred klasično operacijo, ki zahteva splošno ali regionalno anestezijo, povzroča večje poškodbe okolnih tkiv, kože rane in brazgotine in je predvsem manj selektivna ter natančna pri zdravljenju. Klasična operacija terja tudi precej daljšo in bolj zahtevno rehabilitacijo in je povezana s pogostejšimi zapleti.

Kdo izvaja pri vas izvaja lasersko operacijo krčnih žil?

V Estetki Milošević lasersko operacijo krčnih žil opravlja priznan in izkušen kirurg Pawel M. Leskiewicz, dr. med., ki je s svojo ekipo uspešno opravil že več kot 1.000 laserskih posegov. Poseg izvaja z vrhunskim Nd-YAG laserjem, proizvajalca FOTONA.

laserska operacija krčnih žilKoliko stane laserska operacija krčnih žil?

Cena operacije je 1.200,00 EUR

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri dr. Leskiewiczu lahko opravite v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu ali preko spleta.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več