Krčne žile2019-06-23T00:17:09+00:00

Krčne žile

Naročanje

Kaj so krčne žile in zakaj nastanejo?

Krčne žile so bolezensko spremenjene zvijugane in zadebeljene vene, ki nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka. Pojavljajo se v glavnem na spodnjih okončinah, kjer je hidrostatski tlak najvišji. Predpogoj za nastanek krčnih žil so okvare venskih zaklopk, ki sicer omogočajo enosmeren tok krvi po venah, v smeri proti srcu. Zaradi okvarjenih venskih zaklopk, kri vdira v najnižje ležeče vene, ki se zaradi visokega pritiska razširijo in zvijugajo.

Krčne žile so v določeni meri genetsko pogojene, na njihov nastanek pa lahko vpliva tudi življenjski slog brez gibanja, stoječe delo in dolgotrajno sedenje. Krčne žile lahko nastanejo tudi zaradi kajenja, prekomerne telesne teže, kroničnega zaprtja, hormonske terapije ali zaradi nosečnosti.

okvarjene venske zaklopke, vzrok za krčne žileKaj so pajkaste vene?

Pajkaste vene so blaga oblika krčnih žil. Pojavljajo se pogosto, zlasti na spodnjih okončinah in obrazu in predstavljajo predvsem estetsko motnjo. Pajkaste vene se ravno tako verižijo kot krčne žile in so lahko rdeče, vijolične ali modre barve.prikaz stegna v sivih barvah, barvno označene pajkaste vene

Kakšne težave povzročajo krčne žile?

Pri starejših od 45 let se krčne žile pojavljajo pri tretjini žensk in pri 20 odstotkih moških. Krčne žile za večino ljudi predstavljajo zgolj estetsko motnjo, nekateri pa imajo zaradi krčnih žil pekoče bolečine v nogah, pojavlja se zatekanje nog ali občutek težkih nog, pri nekaterih pa se pogosto lahko pojavlja krčevita bolečina v nogah, zlasti ponoči ali po težjem fizičnem naporu. Motnja v pretoku krvi lahko povzroči zatekanje nog in prispeva k nastanku krvnih strdkov. Nastaneta lahko tromboflebitis ali globoka venska tromboza, ki lahko vodi v pljučno embolijo. Varikozne žile povzročajo kronično vnetje podkožnega tkiva, zaradi česar koža dobi temno rjavo barvo, ki je značilna za kronično vensko insuficienco. Raztegnjene vene imajo tanko in šibko steno, pogosto pa so pokrite s stanjšano in napeto kožo. Zato že manjša poškodba lahko povzroči rano, ki se ne zaceli in nastane kronična venska razjeda.

Kako izgleda pregled pri kirurgu?

Ob pregledu vas bo zdravnik povprašal ali imate bolečine v nogah, se vam morda pojavlja zatekanje nog ali pa imate krče v mečih. Zanimalo ga bo kako delo opravljate v službi ter kje in kdaj so težave najbolj izrazite. Ob pregledu bo zdravnik pozoren na prisotnost krčnih žil, pajkastih ven, zatekanje nog ter sprememb na koži in ocenil bo tudi prekrvavitev okončin. Poleg kliničnega pregleda vam bo kirurg dr. Leskiewicz po potrebi opravil tudi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončnin, s katerim bo sistematično prikazal okvarjene dele venskega sistema in vam na osnovi teh ugotovitev predlagal ustrezno zdravljenje. Klinični pregled in ultrazvočna preiskava trajata približno 40 minut. Pregled je povsem neboleč, med pregledom pa vam bo dr. Leskiewicz natančno predstavil vzroke vašim težavam ter vam predlagal primerno zdravljenje.zdravnik z ultrazvokom pregleduje krčne žile

Kako lahko zdravimo krčne žile?

Konzervativno zdravljenje vključuje uporabo elastičnih nogavic, ki zmanjšajo otekanje nog in bolečine v nogah ter lahko preprečijo nadaljnji razvoj bolezni in omogočijo lažje celjenje venskih razjed. Zdravljenje ni vzročno in se mora izvajati trajno, sicer prihaja do poslabšanj. Konzervativno zdravljenje vključuje tudi zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

Kirurško zdravljenje krčnih žil je najboljša izbira in vključuje odstranitev bolezensko spremenjenih ven iz obtoka ter zaprtje okvarjenih odsekov ven, ki so vzrok nastanka krčnih žil. Do nedavnega je bila klasična operacija edina metoda, s katero ste je bilo moč odstraniti velike krčne žile, operacija pa je bila povezana z dolgotrajnim okrevanjem. Sedaj pa obstaja laserska operacija krčnih žil, ki omogoča natančno, učinkovito in dolgotrajno zdravljenje, z minimalnim okrevanjem po posegu.

Kako krčne žile operiramo z laserjem?

Pred posegom pacient/-ka prejme tableto proti bolečinam in pa pomirjevalo, da lahko operacijo prestane brez strahu. Krčne žile lasersko operiramo v lokalni anesteziji. Tekočinsko mešanico lokalnega anestetika se vbrizga v okolico okvarjenih ven. Po približno 10 minutah, ko nastopi anestezija, pod kontrolo ultrazvoka vstavimo žilni kateter v glavno okvarjeno veno. Skozi kateter potisnemo optično vlakno tako, da se konica optičnega vlakna nahaja neposredno v veni. Optično vlakno, ki je priključeno na Nd-YAG laser, v okvarjeno veno pošilja visokoenergijski svetlobni snop, ki povzroči segrevanje in zapiranje žile. Kirurg med stalnim dovajanjem laserske svetlobe počasi premika kateter in okvarjeno veno v svojem poteku sproti zapira. Ko se z laserjem zapre glavna okvarjena vena, se nato v lokalni anesteziji skozi 1,5 – 2 mm velike luknjice odstrani preostale manjše krčne žile. Pod kontrolo ultrazvoka se med posegom zapre tudi morebitne okvarjene venske perforatorje. Ob koncu operacije se preko drobnih ranic namesti obliže in se operirano okončino povije. Pacient takoj po posegu vstane in prične hoditi.

Koliko časa traja laserska operacija krčnih žil?

Operacija na eni spodnji okončini traja približno eno uro. Kadar je potrebno, lahko hkrati operiramo obe nogi.

Ali laserska operacija krčnih žil pušča brazgotine?

Krčne žile lasersko operiramo skozi drobne kožne luknjice, premera 1 – 2 mm. Brazgotine po posegu so minimalne in so komaj opazne.

Kakšne prednosti ima lasersko zdravljenje krčnih žil pred klasično operacijo?

Prednosti laserskega posega pred klasično operacijo so velike. Gre za minimalno invazivno in zelo natančno zdravljenje okvarjenih ven, ki ga opravimo ambulantno, v lokalni anesteziji. Laserski poseg omogoča lažje in hitrejše okrevanje z minimalnimi bolečinami po posegu. Bolniški stalež po laserski operaciji krčnih žil je zato praviloma krajši. Ker poseg opravimo skozi drobne luknjice v koži, so brazgotine po posegu skorajda neopazne. Tveganje za nastanek zapletov je zanemarljivo. Med zapleti najpogosteje opažamo prehodne motnje občutljivosti kože in površinske podplutbe.

Klasična operacija krčnih žil po drugi strani zahteva splošno ali regionalno anestezijo, povzroča večje poškodbe okolnih tkiv, kožne rane in brazgotine po posegu pa so večje. Klasična operacija terja tudi precej daljše in zahtevnejše okrevanje, operacija pa je povezana s pogostejšimi zapleti.laserska operacija krčnih žil

Kako pričeti zdravljenje?

Najprej je potrebno opraviti pregled pri žilnem kirurgu, ki bo opravil tudi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončin. Zdravljenje krčnih žil pri nas izvaja priznan in izkušen kirurg Pawel M. Leskiewicz, dr. med., ki je s svojo ekipo uspešno opravil že več kot 1.000 laserskih posegov.

Pregled pri dr. Leskiewiczu lahko opravite v Slovenj Gradcu, na pregled pa se lahko naročite po telefonu ali preko spleta.

Ob koncu obravnave vam bo kirurg predlagal ustrezno zdravljenje.

Koliko stane laserska operacija krčnih žil?

Cena laserske operacije krčnih žil za eno okončino je 1.200,00 EUR. 

Ostale cene si lahko ogledate v našem ceniku.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več