Krčne žile

Kaj so krčne žile in zakaj nastanejo?

Krčne žile so bolezensko spremenjene zvijugane in zadebeljene vene, ki nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka. Pojavljajo se v glavnem na spodnjih okončinah, kjer je hidrostatski tlak najvišji. Predpogoj za nastanek krčnih žil so okvare venskih zaklopk, ki sicer omogočajo enosmeren tok krvi po venah, v smeri proti srcu. Zaradi okvarjenih venskih zaklopk, kri vdira v najnižje ležeče vene, ki se zaradi visokega pritiska razširijo in zvijugajo.

Krčne žile so v določeni meri genetsko pogojene, na njihov nastanek pa lahko vpliva tudi življenjski slog brez gibanja, stoječe delo in dolgotrajno sedenje. Krčne žile lahko nastanejo tudi zaradi kajenja, prekomerne telesne teže, kroničnega zaprtja, hormonske terapije ali zaradi nosečnosti.

okvarjene venske zaklopke, vzrok za krčne žileKaj so pajkaste vene?

Pajkaste vene so blaga oblika krčnih žil. Pojavljajo se pogosto, zlasti na spodnjih okončinah in obrazu in predstavljajo predvsem estetsko motnjo. Pajkaste vene se ravno tako verižijo kot krčne žile in so lahko rdeče, vijolične ali modre barve.

prikaz stegna v sivih barvah, barvno označene pajkaste vene, zatekanje nog, bolečine v nogah

Kakšne težave povzročajo krčne žile?

Pri starejših od 45 let se krčne žile pojavljajo pri tretjini žensk in pri 20 odstotkih moških. Krčne žile za večino ljudi predstavljajo zgolj estetsko motnjo, nekateri pa imajo zaradi krčnih žil pekoče bolečine v nogah, pojavlja se zatekanje nog ali občutek težkih nog. Pri nekaterih se prično pojavljati krčevite bolečine v nogah, zlasti ponoči ali po težjem fizičnem naporu. Motnja v pretoku krvi lahko povzroči zatekanje nog in prispeva k nastanku krvnih strdkov. Nastaneta lahko tromboflebitis ali globoka venska tromboza, ki lahko vodi v pljučno embolijo. Varikozne žile povzročajo kronično vnetje podkožnega tkiva, zaradi česar koža dobi temno rjavo barvo, ki je značilna za kronično vensko insuficienco. Raztegnjene vene imajo tanko in šibko steno, pogosto pa so pokrite s stanjšano in napeto kožo. Zato že manjša poškodba lahko povzroči rano, ki se ne zaceli in nastane kronična venska razjeda.

Kako izgleda pregled pri kirurgu?

Ob pregledu vas bo zdravnik povprašal ali imate bolečine v nogah, se vam morda pojavlja zatekanje nog ali pa imate krče v mečih. Zanimalo ga bo kako delo opravljate v službi ter kje in kdaj so težave najbolj izrazite. Ob pregledu bo zdravnik pozoren na prisotnost krčnih žil, pajkastih ven, zatekanje nog ter sprememb na koži in ocenil bo tudi prekrvavitev okončin. Poleg kliničnega pregleda vam bo kirurg dr. Leskiewicz po potrebi opravil tudi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončnin, s katerim bo sistematično prikazal okvarjene dele venskega sistema in vam na osnovi teh ugotovitev predlagal ustrezno zdravljenje. Klinični pregled in ultrazvočna preiskava trajata približno 40 minut. Pregled je povsem neboleč, med pregledom pa vam bo dr. Leskiewicz natančno predstavil vzroke vašim težavam ter vam predlagal primerno zdravljenje.

zdravnik z ultrazvokom pregleduje krčne žile, bolečine v nogah

Kako lahko zdravimo krčne žile?

Konzervativno zdravljenje vključuje uporabo elastičnih nogavic, ki zmanjšajo otekanje nog in bolečine v nogah ter lahko preprečijo nadaljnji razvoj bolezni in omogočijo lažje celjenje venskih razjed. Zdravljenje ni vzročno in se mora izvajati trajno, sicer prihaja do poslabšanj. Konzervativno zdravljenje vključuje tudi zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

Kirurško zdravljenje krčnih žil je najboljša izbira in vključuje odstranitev bolezensko spremenjenih ven iz obtoka ter zaprtje okvarjenih odsekov ven, ki so vzrok nastanka krčnih žil. Do nedavnega je bila klasična operacija edina metoda, s katero ste je bilo moč odstraniti velike krčne žile, operacija pa je bila povezana z dolgotrajnim okrevanjem. Sodobno in minimalno invazivno metodo kirurškega zdravljenja predstavlja laserska operacija krčnih žil, ki omogoča natančno, učinkovito in dolgotrajno krčnih žil, z minimalnim okrevanjem po posegu.

laserska operacija krčnih žil, bolečine v nogah

Kako se je potrebno pripraviti na lasersko operacijo krčnih žil?

Priprave na lasersko operacijo krčnih žil niso zahtevne. Pacientom svetujemo, da vsaj 2 tedna pred posegom obiščejo trgovino z medicinsko-tehničnimi pripomočki ali lekarno in v njen naročijo ustrezno dodimeljsko kompresijsko nogavico, stopnje kompresije C2. Najbolje primerne so kompresijske nogavice s pasom. Za izdelavo ustrezno velike kompresijske nogavice vam bodo izmerili obsege noge. Kompresijsko nogavico je potrebno prinesti s seboj na operacijo, saj vam jo bo kirurg namestil takoj po posegu. Dosledna in pravilna uporaba kompresijskih nogavic po laserski operaciji krčnih žil je ključnega pomena za uspešno zdravljenje.

Na večer pred posegom svetujemo tuširanje. Na kožo ne nanašajte krem ali losjonov. Na dan posega si obrijte nogo, ki je predvidena za lasersko operacijo krčnih žil. Na poseg se odpravite oblečeni v udobne hlače, saj bo operirana okončina po operaciji povita.

O pripravi na operacijo se boste s kirurgom natančno pogovorili ob prvem pregledu.

Ali je potrebno biti za poseg tešč?

Pred lasersko operacijo krčnih žil ni potrebno biti tešč, saj poseg opravljamo v lokalni anesteziji. Do 2 uri pred posegom lahko pojeste kak lahek obrok, kasneje pa lahko le še pijete vodo ali drugo bistro tekočino.

Ali po operaciji potrebujem spremstvo?

Da, po posegu potrebujete spremstvo. Ker boste pred posegom prejeli pomirjevalo, po operaciji pa bo operirana okončina povita, avtomobila po posegu ne boste smeli voziti sami. Svetujemo vam, da vas po operaciji, na poti do doma, spremlja in pelje polnoletna oseba.

Kako poteka laserska operacija krčnih žil?

Pred posegom pacient/-ka prejme tableto proti bolečinam in pa pomirjevalo, da lahko operacijo prestane brez strahu. Krčne žile lasersko operiramo v lokalni anesteziji. Tekočinsko mešanico lokalnega anestetika se vbrizga v okolico okvarjenih ven.

Po približno 10 minutah, ko nastopi anestezija, pod kontrolo ultrazvoka vstavimo žilni kateter v glavno okvarjeno veno. Skozi kateter potisnemo optično vlakno tako, da se konica optičnega vlakna nahaja neposredno v veni. Optično vlakno, ki je priključeno na Nd-YAG laser, v okvarjeno veno pošilja visokoenergijski svetlobni snop, ki povzroči segrevanje in zapiranje žile. Kirurg med stalnim dovajanjem laserske svetlobe počasi premika kateter in okvarjeno veno v svojem poteku sproti zapira. Ko se z laserjem zapre glavna okvarjena vena, se nato v lokalni anesteziji skozi 1,5 – 2 mm velike luknjice odstrani preostale manjše krčne žile. Pod kontrolo ultrazvoka se med posegom zapre tudi morebitne okvarjene venske perforatorje. Ob koncu operacije se preko drobnih ranic namesti obliže in se operirano okončino povije. Pacient takoj po posegu vstane in prične hoditi.

Koliko časa traja laserska operacija krčnih žil?

Operacija na eni spodnji okončini traja približno eno uro. Kadar je potrebno, lahko hkrati operiramo obe nogi.

Ali laserska operacija krčnih žil pušča brazgotine?

Krčne žile lasersko operiramo skozi drobne kožne luknjice, premera 1 – 2 mm. Brazgotine po posegu so minimalne in so komaj opazne.

Kako ravnati po posegu?

Takoj po posegu boste pričeli s hojo. Priporoča se vsaj 20 minut hoje, šele nato greste lahko domov. Na poti domov vas mora spremljati odgovorna polnoletna oseba, saj sami po operaciji krčnih žil ne smete voziti avtomobila. V kolikor je vožnja daljša, se priporoča 10-minutni postanek po vsaki uri vožnje. Med postankom se priporoča hoja. Hoja preprečuje nastanek nekaterih zapletov, ki bi lahko bili posledica dolgotrajnega sedenja.

pacient, ki hodi, podpira ga mlada zdravnica. Laserska operacija krčnih žil.

Koliko časa traja učinek lokalne anestezije?

Omrtvičenje noge po lokalni anesteziji traja približno 2 uri po posegu in nato spontano izzveni.

Kakšne so bolečine po operaciji?

Pooperativne bolečine v nogah so blage in jih lahko omilimo z običajnimi analgetiki. Analgetike je potrebno jemati po navodilih kirurga.

Ali so po laserski operaciji krčnih žil možne krvavitve?

Občasno, vendar redko se zgodi, da po posegu iz operiranega področja opazite manjšo krvavitev. V takem primeru svetujemo, da na področje krvavitve namestite dodatno oblogo (gazo) in krvaveče mesto povijete z elastičnim povojem. Za tem nogo dvignete in mirujete 30 minut.

V kolikor se krvavitev ne ustavi ali v primeru večje krvavitve ter hujših težav nas je potrebno takoj o tem obvestiti ali pa poiskati pomoč v najbližji urgentni ambulanti.

Koliko časa po posegu je potrebno uporabljati kompresijsko nogavico?

Glede uporabe kompresijske nogavice boste po posegu prejeli natančna pisna in ustna navodila.

Ob koncu operacije vam bo kirurg namestil kompresijsko nogavico, preko nje pa še kompresijski povoj. Kompresijski povoj boste doma sami odstranili 3 ure po zaključku operacije. Kompresijsko nogavico boste imeli nameščeno neprekinjeno 3 dni po posegu, kasneje pa jo boste uporabljali še 4 tedne, vendar le še podnevi.

kompresijske nogaviceKdaj je predvidena kontrola po operaciji?

Kontrola in preveza je predvidena 3. dan po operaciji, morebitne šive se odstrani 7. dan po posegu. Ob prvi kontroli vam bo kirurg podal vsa potrebna navodila za pravilno okrevanje po operaciji.

Kakšne prednosti ima lasersko zdravljenje krčnih žil pred klasično operacijo?

Prednosti laserskega posega pred klasično operacijo so velike. Gre za minimalno invazivno in zelo natančno zdravljenje okvarjenih ven, ki ga opravimo ambulantno, v lokalni anesteziji. Laserski poseg omogoča lažje in hitrejše okrevanje z minimalnimi pooperativnimi bolečinami po posegu. Bolniški stalež po laserski operaciji krčnih žil je zato praviloma krajši. Ker poseg opravimo skozi drobne luknjice v koži, so brazgotine po posegu skorajda neopazne. Tveganje za nastanek zapletov je zanemarljivo. Med zapleti najpogosteje opažamo prehodne motnje občutljivosti kože in površinske podplutbe.

Klasična operacija krčnih žil po drugi strani zahteva splošno ali regionalno anestezijo, povzroča večje poškodbe okolnih tkiv, kožne rane in brazgotine po posegu pa so večje. Klasična operacija terja tudi precej daljše in zahtevnejše okrevanje, operacija pa je povezana s pogostejšimi zapleti.

zdravnik v beli halji drži v rokav smeškote. Laserska operacija krčnih žil.

Kako pričeti zdravljenje?

Najprej je potrebno opraviti pregled pri žilnem kirurgu, ki bo opravil tudi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončin. Zdravljenje krčnih žil pri nas izvaja priznan in izkušen žilni kirurg Pawel M. Leskiewicz, dr. med., ki je s svojo ekipo uspešno opravil že več kot 1.000 laserskih posegov krčnih žil.

Koliko stane laserska operacija krčnih žil?

Cena laserske operacije krčnih žil za eno okončino je 1.200,00 EUR. 

Ostale cene si lahko ogledate v našem ceniku.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri žilnem kirurgu Pawelu M. Leskiewiczu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Prispevek lahko delite ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.