Povečanje prsi z lastno maščobo

Naravna povrnitev volumna in oblike prsi

 • naravne in mladostne prsi
 • povrnitev volumna prsi z lastnim tkivom
 • sočasno preoblikovanje telesa
 • trajanje posega približno 2 – 3 ure
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo 6 – 12 ur po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina prsi
 • bolniški stalež traja 7 – 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost prsi na dotik traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine so majhne in skoraj nevidne
 • resni zapleti so redki

Ali sem primerna kandidatka?

Povečanje prsi je poseg, ki izrazito posega v žensko intimo. Pomembno je, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientk je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo same in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

Je povečanje prsi z lastno maščobo primerno tudi za Vas?

DA
 • če imate občutek, da so vaše prsi premajhne
 • če vas moti, da so po nosečnosti, hujšanju ali zaradi starosti prsi izgubile prvotno obliko in volumen
 • če vas moti, da so prsi v zgornjem delu izpraznjene
 • če ste opazili, da dojki nista enaki po obliki ali volumnu
 • če ste opazili, da dojki nista primerno razviti in oblika ni primerna
NE
 • če niste zdravi
 • če ste noseči ali če dojite
 • če ste zelo vitki in nimate dovolj telesnega maščevja
 • če imate na prsih neelastično kožo ali če so prsi povešene
 • če želite zelo veliko povečavo prsi
 • če nimate realnih pričakovanj

povečanje prsi z lastno maščoboPovečanje prsi z lastno maščobo ima svoje prednosti in slabosti

Prednosti
 • dolgotrajna rešitev
 • uporaba lastnega tkiva
 • naravna oblika prsi
 • mehak občutek prsi na otip
 • odstranitev maščobnih oblog na drugih delih telesa – dva posega v enem!
 • lepši in mladostnejši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti
 • brez vidnih brazgotin
 • ni tveganj, ki so povezana z vsadki
Slabosti
 • za veliko povečanje dojk je potrebno predoperativno tretiranje prsi s sistemom BRAVA
 • za dosego optimalnega rezultata je občasno potrebno poseg ponoviti
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti operacije povečanja dojk z lastno maščobo, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Kakšna so tveganja in možni zapleti operacije – povečanje prsi z lastno maščobo?

O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj dosežemo z operacijo?

Operacija združuje dva posega v enem. Z liposukcijo s telesa odstranimo neželene maščobne blazinice, nato pa odvzeto maščobo uporabimo za povečanje prsi, napravimo t.i. lipofiling prsi. Rezultat so povečane, mehke in naravno oblikovane prsi ter popravljene konture nekaterih delov telesa.

Kako naj se pripravim na poseg?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom boste opravili preiskave, ki so potrebne za izključitev morebitnih bolezenskih sprememb na prsih. Priskrbeti si morate elastični nedrček ter kompresijsko oblačilo, ki ju boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Kako opravimo povečanje prsi z lastno maščobo?

Poseg opravimo v splošni anesteziji. Kožni rezi za odvzem in prenos maščobe so kratki, dolgi približno 4 mm. Z liposukcijo s telesa najprej odstranimo neželene maščobne blazinice, nato maščobo s posebnimi postopki obdelamo in jo vbrizgamo v področje prsi – v podkožje, pod prsno žlezo in v veliko prsno mišico. Po posegu kožne ranice zašijemo, namestimo obliže in povijemo prsi. V predelih, kjer smo izvedli liposukcijo, namestimo kompresijsko oblačilo.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, prsi bodo povite s povojem, v predelih, kjer je bila narejena liposukcija, pa boste imeli nameščeno kompresijsko oblačilo. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni, odstranimo povoj, zamenjamo obliže in namestimo elastični nedrček, ki ga boste skupaj s kompresijskim oblačilom redno nosili 6 tednov in ju boste sneli le, ko se boste tuširali. Nedrček bo nudil oporo operiranim dojkam in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Šive odstranimo teden dni po posegu in preko ranic namestimo posebne obliže, ki na koži ostanejo še teden dni.

Ali je povečanje prsi z lastno maščobo boleč poseg?

Poseg se opravi v lokalni (tumescentni) anesteziji z blago sedacijo ali vsplošni anestezji in tako ni boleč.

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšnje povečanje prsi, je za oceno končnega rezultata treba počakati več tednov ali celo nekaj mesecev. Znano je, da po prenosu del maščobe odmre in potreben je čas, da se odmrlo tkivo razgradi. Tako je pričakovati, da se bo v mesecih po posegu volumen prsi nekoliko zmanjšal, oblika pa bo postala bolj naravna. Tudi področje, kjer smo naredili liposukcijo, je še nekaj tednov po posegu otečeno, zato tudi tu rezultat ocenjujemo šele po preteku tega časa.

Ali povečanje prsi z lastno maščobo zagotavlja trajne rezultate?

Del maščobe, ki smo jo prenesli v prsi bo propadel v nekaj tednih, preostanek maščobe pa bo v prsih ostal trajno. Z ozirom na to, lahko rečemo, da so rezultati operacije trajni, vendar se bodo prsi zaradi nadaljnjih vplivov staranja in gravitacije z leti spreminjale. Mladosten izgled operiranih prsi boste lahko vzdrževali, če boste ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog. Rezultati so na dolgi rok bolj naravni kot so pri povečanju prsi z vsadki.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Brazgotine so komaj vidne, saj se poseg opravi skozi drobne luknjice v koži.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljna z rezultatom?

Čeprav je večina pacientk po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam prsi po posegu ne bodo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

Ali povečanje prsi z lastno maščobo lahko povzroči raka na dojki?

Glede na izsledke strokovne literature, povečanje prsi z lastno maščobo ne povzroča večje obolevnosti za rakom dojke, kot je sicer prisotna pri ženskah, v splošni populaciji.

Ali povečanje prsi z lastno maščobo vpliva na kasnejše mamografije?

Izsledki raziskav kažejo na to, da je radiografsko sledenje prsi po tej operaciji učinkovito in natančno. Pomembno pa je, da odčitavanje izvaja izkušen radiolog, ki se ukvarja s patologijo dojk.

Koliko stane operacija povečanja prsi z lastno maščobo?

Cena operacije povečanja prsi z lastno maščobo je od 3.000 do 4.000 EUR.

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.