Kožni rak

Naročanje

Spoštovani obiskovalci!

Pri obravnavi pacientov dosledno upoštevamo vse predpisane ukrepe glede zaščite pred okužbo s SARS-Cov-2, ki sta jih izdala Ministrstvo za zdravje ter Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije.

Za naročanje in informacije pokličite na 041 339 000.

Kožni rak

Poznamo različne vrste kožnega raka, ki se lahko med seboj po izgledu precej razlikujejo. Razlikujejo se tudi po tem kako agresivno rastejo lokalno in kako pogosto lahko zasevajo po telesu. Zato je tudi zdravljenje kožnega raka vedno prilagojeno tipu bolezni.

Najpogostejše oblike kožnega raka

Med najpogostejše oblike kožnega raka štejemo bazalnocelični karcinom kože, ploščatocelični karcinom kože in maligni melanom. Ostale vrste kožnega raka so precej bolj redke.

Značilnosti bazalnoceličnega kožnega raka

Bazalnocelični ali bazocelularni kožni rak je zelo pogost kožni rak, ki se pojavlja pri starejših. Rak se pojavi na tistih delih kože, ki ponavadi niso zaščiteni pred soncem. Posledično ga največ najdemo na koži glave. Ta kožni rak po svoji naravi ni agresiven in le zelo redko povzroča oddaljene zasevke. Raste pa lokalno agresivno in ga je zato potrebno čimpreje odstraniti.

kožni rak

Bazalnocelični kožni rak najpogosteje zdravimo kirurško, z radikalnim izrezom. Izrez moramo napraviti z varnostnim robom zdravega tkiva, da smo prepričani, da smo kožni rak odstranili v celoti. Izrezano tkivo vedno pošljemo na patohistološko preiskavo, kjer potrdijo diagnozo in navedejo ali je bil kožni rak odstranjen v celoti.

Pri večjih bazalnoceličnih karcinomih, še zlasti kadar se nahajajo v področju glave, je defekt po izrezu karcinoma pogosto tako velik, da ga je treba pokriti bodisi z lokalnim režnjem ali kožnim presadkom. Gre za rutinski poseg v plastični kirurgiji, rane pa se ponavadi lepo zacelijo.

Kasneje je potrebno redno sledenje pri dermatologu, ponavadi 1 x letno, saj obstaja verjetnost, da se bo podobna rašča, na drugem mestu, še pojavila.

Značilnosti ploščatoceličnega kožnega raka

Ploščatocelični, planocelularni, oz. skvamocelularni kožni rak je po svoji naravi nekoliko bolj agresiven od bazalnoceličnega kožnega karcinoma, saj rad pogosteje zaseva drugod po telesu (pri 5-11%, odvisno od lokalizacije). Podobno kot bazalnocelični karcinom, tudi ta tip kožnega raka najpogosteje vznikne na koži, ki je od sonca poškodovana, torej na glavi, vratu in nepokritih delih telesa. Bolezen zdravimo z izrezom, ki ga ponavadi opravimo v lokalni anestezji, pri tvorbah na glavi pa se ravno tako pogosto poslužujemo rekonstrukcij za kritje defekta po izrezu. Preparat pošljemo na patohistološko preiskavo. Gre za rutinski poseg v plastični kirurgiji, rane pa se ponavadi lepo zacelijo.

Bolniki se morajo kasneje redno slediti pri dermatologu, najbolje 1 x letno, oziroma po presoji dermatologa. Obstaja namreč velika verjetnost, da se bo podobna tumorska rašča pojavila še na kakem drugem mestu.

Značilnosti malignega melanoma

Maligni melanom je najagresivnejši kožni rak, kar jih poznamo. Melanom pogosto zaseva po telesu, zlasti kadar tumor raste v globino kože. V 90% se maligni melanom razvije na novo, na mestu, kjer prej ni bilo znamenja. Le v 10% pa maligni melanom zraste iz prej obstoječega znamenja. Zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo pri tem močno pozorni na vse novonastale pigmentne tvorbe.

kožni rak

Diagnoza malignega melanoma je pri napredovalih oblikah za zdravnika dokaj hitra in enostavna. V začetnih stadijih pa je diagnozo težje postaviti, zato nam je v pomoč dermatoskopija, preiskava pri kateri dermatolog kožno tvorbo pregleda pod povečavo. Pri sumu na malignim melanom kožno tvorbo čimpreje izrežemo, preparat pa pošljemo na patohistološko preiskavo. Glede na globino rasti melanoma in pa samo biologijo tumorja se odloča o nadaljnji terapiji. V poštev pride ponovni izrez brazgotine po prvi operaciji, lahko v kombinaciji z biopsijo varovalne bezgavke ali izpraznitvijo regionalne bezgavčne lože, če so v njej dokazani zasevki. V visokih stadijih malignega melanoma pa se bolnike zdravi z naborom onkološke terapije, ki jo v Sloveniji izvajajo na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani.

Poleg naštetih kožnih rakov, pa poznamo tudi številne druge, ki so redkejši in jih v večini zdravijo kirurgi onkologi.

Zaradi vsega naštetega je zelo pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo ali za to prosimo svojce, hkrati pa, če imamo dosti znamenj, občasno opravimo tudi pregled kože pri dermatologu.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.