Kožni rak

Kaj je kožni rak?

Kožni rak je maligno obolenje kože. Poznamo različne vrste kožnega raka, ki se lahko med seboj po izgledu precej razlikujejo. Razlikujejo se tudi po tem kako agresivno rastejo lokalno in kako pogosto lahko zasevajo po telesu. Zato je tudi zdravljenje kožnega raka vedno prilagojeno tipu bolezni.

Katere so najpogostejše oblike kožnega raka?

Med najpogostejše rakaste sprembe na koži uvrščamo bazalnocelični karcinom kože, ploščatocelični karcinom kože in maligni melanom. Ostale vrste kožnega raka so precej bolj redke.

Kaj je bazalnocelični karcinom kože?

Bazalnocelični ali bazocelularni kožni rak je zelo pogost kožni rak, ki se pojavlja pri starejših. Bazalnocelični karcinom se pojavi na tistih delih kože, ki ponavadi niso zaščiteni pred soncem. Posledično ga največ najdemo na koži glave. Ta kožni rak po svoji naravi ni agresiven in le zelo redko povzroča oddaljene zasevke. Raste pa lokalno agresivno in zato je potrebno takšne spremembe na koži čimpreje odstraniti.

kožni rak, bazalnocelični karcinom, spremembe na koži

Kako se zdravi bazalnocelični kožni rak?

Bazalnocelični karcinom najpogosteje zdravimo kirurško, z radikalnim izrezom. Izrez moramo napraviti z varnostnim robom zdravega tkiva, da smo prepričani, da smo kožni rak odstranili v celoti. Izrezano tkivo vedno pošljemo na patohistološko preiskavo, kjer potrdijo diagnozo in navedejo ali je bil kožni rak odstranjen v celoti.

Pri večjih bazalnoceličnih karcinomih, še zlasti kadar se nahajajo v področju glave, je defekt po izrezu karcinoma pogosto tako velik, da ga je treba pokriti bodisi z lokalnim režnjem ali kožnim presadkom. Gre za rutinski poseg v plastični kirurgiji, rane pa se ponavadi lepo zacelijo.

Kasneje je potrebno redno sledenje pri dermatologu, ponavadi 1 x letno, saj obstaja verjetnost, da se bodo podobne spremembe na koži pojavile tudi drugod.

Kaj je ploščatocelični karcinom kože?

Ploščatocelični, planocelularni, oz. skvamocelularni kožni rak je po svoji naravi nekoliko bolj agresiven od bazalnoceličnega kožnega karcinoma. Ploščatocelični karcinom kože rad pogosteje zaseva drugod po telesu (pri 5-11%, odvisno od lokalizacije). Podobno kot bazalnocelični karcinom, tudi ta kožni rak najpogosteje vznikne na koži, ki je od sonca poškodovana. Tako se ploščatocelični karcinom kože najpogosteje pojavlja na glavi, vratu in nepokritih delih telesa.

ploščatocelični karcinom kože, kožni rak, spremembe na koži

Kako zdravimo ploščatocelični kožni rak?

Ploščatocelični karcinom kože uspešno zdravimo s kirurškim izrezom, ki ga ponavadi opravimo v lokalni anestezji. Pri izrezu na glavi se dokaj pogosto poslužujemo rekonstrukcij za kritje defekta po izrezu. Preparat pošljemo na patohistološko preiskavo. Gre za rutinski poseg v plastični kirurgiji, rane pa se ponavadi lepo zacelijo.

Bolniki se morajo kasneje redno slediti pri dermatologu, najbolje 1 x letno, oziroma po presoji dermatologa. Obstaja namreč velika verjetnost, da se bodo podobne spremembe na koži pojavile še na kakem drugem mestu.

Kaj je maligni melanom?

Maligni melanom je najagresivnejši kožni rak, kar jih poznamo. Maligni melanom pogosto zaseva po telesu, zlasti kadar tumor raste v globino kože. V 90% se maligni melanom razvije na novo, na mestu, kjer prej ni bilo znamenja. Le v 10% pa maligni melanom zraste iz prej obstoječega znamenja. Zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo pri tem močno pozorni na vse novonastale pigmentne tvorbe.

kožni rak, maligni melanom, kožni melanom

Diagnoza malignega melanoma je pri napredovalih oblikah za zdravnika dokaj hitra in enostavna. V začetnih stadijih pa je maligni melanom težje prepoznati, zato nam je v pomoč dermatoskopija. Pri dermatoskopiji dermatolog kožno tvorbo pregleda pod povečavo.

Kako zdravimo maligni melanom?

Pri sumu na malignim melanom kožno tvorbo čimpreje izrežemo, preparat pa pošljemo na patohistološko preiskavo. Glede na globino rasti melanoma in pa samo biologijo tumorja se odloča o nadaljnji terapiji. V poštev pride dodatni izrez brazgotine, ki je ostala po prvi operaciji. Glede na stadij bolezni, lahko dodatni izrez kombiniramo še z biopsijo varovalne bezgavke. Če dokažemo razsoj bolezni v bezgavke, napravimo še izpraznitev regionalne bezgavčne lože.

V visokih stadijih bolezni se bolnike zdravi z naborom onkološke terapije, ki jo v Sloveniji izvajajo na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani.

Ali obstaja še kak drug kožni rak?

Poleg naštetih kožnih rakov, pa poznamo tudi številne druge, ki so redkejši in jih v večini zdravijo kirurgi onkologi.

Zaradi vsega naštetega je zelo pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo ali za to prosimo svojce, hkrati pa, če imamo dosti znamenj, občasno opravimo tudi pregled kože pri dermatologu.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.