Vraščen noht

Vraščen noht

Vraščeni nohti predstavljajo pogosto težavo, s katero se v življenju sreča skoraj vsak. Nohti se pogosteje vrastejo na nogah kot na rokah, vzroki pa so številni. Med najpogostejše vzroke za vraščanje nohtov štejemo preozka obuvala, nepravilno pristrižene nohte, poškodbe, okužbe in dednost.

Najpogosteje prizadet je palec na nogi.

Vraščen noht povzroča bolečino, oteklino in rdečino prizadetega obnohtja, ki je na otip bolj toplo od okolice, v primeru okužbe pa je viden tudi gnojav izcedek. Med dejavnike tveganja za nastanek bolezni štejemo sladkorno bolezen in bolezni arterijskega ožilja spodnjih okončin.

Domače zdravljenje vključuje kopanje obolelega prsta v mlačnem kamiličnem čaju, razkuževanje obnohtja, nežno umikanje obnohtja z vatirano palčko, nošenje širokega obuvala, počitek z dvignjeno prizadeto okončino.

V kolikor domače zdravljenje ni učinkovito, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo v prevodni anesteziji kirurško odstranil del nohta, ki se vrašča. Po posegu se vnetje kmalu umiri.

V primeru ponavljajočih se težav, pa je potreben delen izrez nohtnega ležišča. Po tej operaciji noht postane ožji.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...