Vraščen noht

vraščen nohtKaj je vraščen noht?

Vraščeni nohti predstavljajo pogosto težavo, s katero se v življenju sreča skoraj vsak. Nohti se pogosteje vrastejo na nogah kot na rokah, vzroki pa so številni. Med najpogostejše vzroke za vraščanje nohtov štejemo preozka obuvala, nepravilno pristrižene nohte, poškodbe, okužbe in dednost. Med dejavnike tveganja za nastanek bolezni štejemo sladkorno bolezen in bolezni arterijskega ožilja spodnjih okončin.

Kateri prst ima najpogosteje vraščen noht?

Najpogosteje prizadeti prst je palec na nogi.

Kakšne težave povzroča vraščen noht?

Vraščen noht povzroča bolečino, oteklino in rdečino prizadetega obnohtja, ki je na otip bolj toplo od okolice, v primeru okužbe pa je viden tudi gnojav izcedek. Zaradi bolečin ima bolnik težave pri stanju in hoji. Kadar se vnetje razširi, se lahko pojavijo vročina, mrzlica in slabo počutje.

Kako zdravimo vraščen noht?

Domače zdravljenje vključuje kopanje obolelega prsta v mlačnem kamiličnem čaju, razkuževanje obnohtja, nežno umikanje obnohtja z vatirano palčko, nošenje širokega obuvala, počitek z dvignjeno prizadeto okončino.

V kolikor domače zdravljenje ni učinkovito, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo v prevodni anesteziji kirurško odstranil del nohta, ki se vrašča. Po posegu se vnetje kmalu umiri.

V primeru ponavljajočih se težav, je potrebno opraviti delen izrez nohtnega ležišča. Po tej operaciji noht postane ožji.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.