Hemoroidi

Kaj so hemoroidi oz. hemeroidi?

Hemoroidi ali hemeroidi, oz. zlata žila so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega tlaka krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju ali močni driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod.

Notranji hemoroidi se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin ali srbenja. Na njihovo prisotnost nas pogosto spomni krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtino.

Zunanji hemoroidi pa se nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino

(anus). Zatečeni zunanji hemoroidi lahko srbijo, bolijo in lahko ob odvajanju blata tudi zakrvavijo. Tromboziran zunanji hemoroid nastane zaradi krvnega strdka v hemoroidalni veni in lahko povzroči hudo bolečino.

hemoroidi, shematski anatomski prikaz

Kako izgledajo hemeroidi?

Zunanji hemeroidi so navzven dobro vidni in se kažejo kot izbokline analne kože in sluznice in so stalno prisotni, izraziteje vidni pa so daljšem sedenju ali napenjanju. Zunanji hemeroidi so mehki in na otip neboleči, ponavadi temno-modrikasto prosevajo. Kadar v njih nastane strdek, govorimo o tromboziranem zunenjem hemeroidu, ki pa je na otip močno boleč.

Notranji hemeroidi v začetnih fazah navzven niso vidni, kasneje, ko postanejo večji, pa se ob napenjanju prično bočiti skozi analni kanal. Notranji hemeroidi so mehki na otip, ne bolijo, ob draženju pa lahko zakrvavijo. Notranje hemeroide vidimo predvsem pri prokoskopiji, ko v analni kanal in zadnjik pogledamo s posebnim inštrumentom, prokotoskopom.

hemoroidi, napenjanje na stranišču

Zakaj nastanejo hemoroidi?

Najpogosteje se pojavijo zaradi napenjanja pri odvajanju blata, kar je ponavadi posledica zaprtja. Tudi nosečnost je povezana z nastankom hemeroidov. V obeh primerih prihaja do povišanja tlaka v hemoroidalnih venah, ki se povečajo. Tudi nekatera druga obolenja, kot je na primer kronična jetrna bolezen, lahko privede do povečanja tlaka v hemoroidalnih venah in nastanka hemoroidov. Hemoroidi so zelo pogosti in so prisotni pri približno polovici ljudi starejših od 50 let.

Hemoroidi – simptomi in znaki

Najpogostejši znak hemoroidov je neboleča krvavitev iz zadnjika. Lahko se pojavi svetlo rdeča kri na blatu ali pa kri kaplja v straniščno školjko. Krvavitev se po navadi sama ustavi. Med simptome hemoroidov uvrščamo tudi analni srbež, ki ga hemeroidi pogosto povzročajo.

Krvavitev ob odvajanju blata ni normalna in zahteva čimprejšnji pregled pri zdravniku. Podobne simptome in znake, kot jih povzročajo hemoroidi, lahko povzročajo tudi vnetna črevesna bolezen, okužbe in tumorji.

hemeroidi, okrvavljena straniščna školjka

Kdaj izpadejo (prolabirajo) notranji hemeroidi?

Izpad hemeroidov nastane zaradi velikega povečanja notranjih hemoroidov, ki se premaknejo iz svojega mesta v danki (rektum) skozi zadnjično odprtino (anus). Izpadli (prolabiran) notranji hemoroid:

 • se lahko čuti kot bulica zunaj zadnjične odprtine (anusa);
 • se lahko nežno potisne nazaj skozi zadnjično odprtino (anus);
 • se lahko še bolj poveča, če potisk nazaj skozi zadnjično odprtino (anus) ni možen;
 • lahko postane stisnjen, kar zahteva takojšnje zdravniško ukrepanje.

Kaj so trombozirani zunanji hemoroidi?

Gre za boleče stanje, ki nastane zaradi tvorbe krvnega strdka v zunanji hemoroidalni veni, kar povzroči otekanje in vnetje. Kadar krvni strdek nastane v poprejšnjem hemoroidu, pa je oteklina še večja in močno boli. Bolečina se ob sedenju in zlasti odvajanju blata še ojača. Tromboza zunanjega hemoroida se lahko s časom spontano pozdravi. Ponavadi pa je zaradi bolečin potrebno kmalu obiskati zdravnika.

hemeroidi, okrvavljen toaletni papir, analne svečke in tablete

Kdaj obiskati zdravnika?

 • Krvavitev iz zadnjične odprtine (anusa) ni nikoli normalna. Kljub temu, da so krvaveči hemoroidi najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjika, pa med možne vzroke štejemo tudi rak debelega črevesja, zaradi česar krvavitve iz zadnjične odprtine (anusa) nikoli ne smemo ignorirati.
 • Pri bolnikih, ki prejemajo zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulantna terapija), je ob pojavu krvavitve nujna takojšnja zdravniška obravnava.
 • Pri bolnikih, ki se jim ob krvavitvi vrti v glavi, je potrebna takojšnja nujna obravnava pri zdravniku, zaradi nevarnosti velike izgube krvi.
 • Hemoroidi ne povzročajo bolečin v trebuhu. Kadar opazimo poleg krvavitve iz zadnjične odprtine (anusa) še bolečino v trebuhu, je potrebna takojšnja obravnava pri zdravniku.
 • Zdravniška obravnava je potrebna tudi pri izpadlih (prolabiranih) hemoroidih, ki se jih ne da z nežnim pritiskom potisniti skozi zadnjično odprtino (anus) v danko (rektum).
 • Trombozirani zunanji hemoroidi lahko povzročijo hude bolečine, zaradi česar je smisel čimprejšnja obravnava pri zdravniku specialistu – proktologu.

analne svečke, hemeroidi

Kako se zdravijo hemoroidi?

KONZERVATIVNO ZDRAVLJENJE

Konzervativno zdravljenje vključuje:

 • skrb za redno odvajanje mehkega blaga – z dietnimi ukrepi, z uporabo odvajal in mehčal blata,
 • izogibanje daljšemu sedenju,
 • redno telesno aktivnost,
 • uporabo mazil in krem,
 • zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

KIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Ko konzervativni ukrepi zdravljenja hemoroidalne bolezni ne prinesejo želenega izboljšanja, v poštev pride kirurško zdravljenje. Kirurško zdravljenje je varno in učinkovito in nudi številne terapevtske možnosti:

MINIMALNO INVAZIVNI POSTOPKI
 • podvezovanje z gumico, je namenjeno zdravljenju notranjih hemoroidov. Poseg se opravi ambulantno, anestezija ni potrebna, saj poseg ni boleč. Z elastično gumico objamemo notranji hemoroidalni vozlič na njegovi bazi in prekinemo dotok krvi vanj. V nekaj dneh vozlič odmre in se v tednu dni izloči z blatom.
 • sklerozacija je poseg, pri katerem v hemoroidalni vozlič vbrizgamo sklerozantno sredstvo, ki povzroči njegovo zaprtje. Postopek ni tako učinkovit kot je podvezovanje hemoroida z gumico.
 • koagulacijo notranjega hemoroidalnega vozliča je možno napraviti z infrardečo ali lasersko svetlobo ali pa z električnim bipolatorjem. V vsem primerih gre za termično zapiranje hemoroida. Po posegu se hemoroidalni vozlič skrči in zapre. Postopek ni tako učinkovit kot je podvezovanje hemoroida z gumico.
hemeroidi, na sliki je kirurška ekipa
OPERATIVNO ZDRAVLJENJE
 • zunanja hemoroidalna trombektomija je poseg, ki ga opravimo v lokalni anesteziji. Tromboziran zunanji hemoroid prerežemo in odstranimo krvni strdek. Po posegu bolečina takoj pojenja. Poseg je najbolje opraviti znotraj prvih 3. dni po nastopu težav.
 • klasična hemoroidektomija je najbolj učinkovita metoda zdravljenja izrazitih in ponavljajočih hemoroidov. Opravi se jo lahko v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji. Pri operaciji izrežemo hemoroidalne vozliče, rano pa pustimo odprto, da se zaceli sama. Okrevanje ponavadi traja nekaj tednov, bolečina pa je najbolj izrazita takoj po posegu in se v nekaj dneh omili. Po operaciji je potrebno redno jemanje analgetikov po nasvetu zdravnika. Skrbeti je treba za redno odvajanje mehkega blata in za redno analno higieno.
 • PPH ali steplerska hemoroidektomija je namenjena kirurškemu zdravljenju notranjih hemoroidov 3. ali 4. stopnje. Pri operaciji se s posebnim steplerskih inštrumentom odstrani del črevesne sluznice in notranjih hemoroidov, nastalo rano pa se zapre s posebnimi tkivnimi sponkami. Zaradi izreza tkiva se preostali hemoroidi dvignejo na svoje prvotno mesto. Pri posegu se prekine tudi krvne žile, ki napajajo preostanek notranjih hemoroidov, zaradi česar se le-ti s časom zmanjšajo. Okrevanje je hitrejše kot pri klasični hemoroidektomiji, saj je manj bolečin in pooperativnih krvavitev.

zdravnik v beli halji, v roki drži tablo z napisom hemoroidi - pomoč

Kje lahko opravim proktološki pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.