Hemoroidi2019-01-31T21:37:40+00:00

Hemoroidi

Naročanje

Kaj so hemoroidi?

Hemoroidi so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega tlaka krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju ali močni driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod.

Notranji hemoroidi se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin ali srbenja. Na njihovo prisotnost nas pogosto spomni krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtino.

Zunanji hemoroidi pa se nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino (anus). Zatečeni zunanji hemoroidi lahko srbijo, bolijo in lahko ob odvajanju blata tudi zakrvavijo. Tromboziran zunanji hemoroid nastane zaradi krvnega strdka v hemoroidalni veni in lahko povzroči hudo bolečino.hemoroidi

Zakaj nastanejo hemoroidi?

Najpogosteje se pojavijo zaradi napenjanja pri odvajanju blata, kar je ponavadi posledica zaprtja. Tudi nosečnost je povezana z nastankom hemoroidov. V obeh primerih prihaja do povišanja tlaka v hemoroidalnih venah, ki se povečajo. Tudi nekatera druga obolenja, kot je na primer kronična jetrna bolezen, lahko privede do povečanja tlaka v hemoroidalnih venah in nastanka hemoroidov. Hemoroidi so zelo pogosti in so prisotni pri približno polovici ljudi starejših od 50 let.

Kakšne težave delajo hemoroidi?

Najpogostejši simptom je neboleča krvavitev. Lahko se pojavi svetlo rdeča kri na blatu ali pa kri kaplja v straniščno školjko. Krvavitev se po navadi sama ustavi.

Krvavitev ob odvajanju blata ni normalna in zahteva čimprejšnji pregled pri zdravniku. Med ostale vzroke krvavitev iz danke štejemo še vnetno črevesno bolezen, okužbe in tumorje.

Kdaj izpadejo (prolabirajo) notranji hemoroidi?

Izpad hemoroidov nastane zaradi velikega povečanja notranjih hemoroidov, ki se premaknejo iz svojega mesta v danki (rektum) skozi zadnjično odprtino (anus). Izpadli (prolabiran) notranji hemoroid:

  • se lahko čuti kot bulica zunaj zadnjične odprtine (anusa);
  • se lahko nežno potisne nazaj skozi zadnjično odprtino (anus);
  • se lahko še bolj poveča, če potisk nazaj skozi zadnjično odprtino (anus) ni možen;
  • lahko postane stisnjen, kar zahteva takojšnje zdravniško ukrepanje.

Kaj so trombozirani zunanji hemoroidi?

Gre za boleče stanje, ki nastane zaradi tvorbe krvnega strdka v hemoroidalni veno, kar povzroči otekanje in vnetje. Kadar krvni strdek nastane v poprejšnjem hemoroidu, pa je oteklina še večja in močno boli. Bolečina se ob sedenju in zlasti odvajanju blata še ojača. Tromboza zunanjega hemoroida se lahko s časom spontano pozdravi, po navadi, pa je zaradi bolečin potrebno obiskati zdravila.

Kdaj obiskati zdravnika?

Krvavitev iz zadnjične odprtine (anusa) ni nikoli normalna. Kljub temu, da so krvaveči hemoroidi najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjika, pa med možne vzroke štejemo tudi rak debelega črevesja, zaradi česar krvavitve iz zadnjične odprtine (anusa) nikoli ne smemo ignorirati.

Pri bolnikih, ki prejemajo zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulantna terapija), je ob pojavu krvavitve nujna takojšnja zdravniška obravnava.

Pri bolnikih, ki se jim ob krvavitvi vrti v glavi, je potrebna takojšnja nujna obravnava pri zdravniku, zaradi nevarnosti velike izgube krvi.

Hemoroidi ne povzročajo bolečin v trebuhu. Kadar opazimo poleg krvavitve iz zadnjične odprtine (anusa) še bolečino v trebuhu, je potrebna takojšnja obravnava pri zdravniku.

Zdravniška obravnava je potrebna tudi pri izpadlih (prolabiranih) hemoroidih, ki se jih ne da z nežnim pritiskom potisniti skozi zadnjično odprtino (anus) v danko (rektum).

Trombozirani zunanji hemoroidi lahko povzročijo hude bolečine, zaradi česar je smisel čimprejšnja obravnava pri zdravniku specialistu – proktologu.

hemoroidiKako se zdravijo hemoroidi?

Možno je zdravljenje v domačem okolju z uporabo toplih sedečih kopeli, z dietnimi ukrepi, mehčalci blata, s telovadbo ter z uporabo nekaterih zdravil.

Kirurško zdravljenje vključuje ambulantno podvezovanje hemoroidalni vozličev z gumico, skleroterapija, laserska terapija in hemoroidektomija.

Kje lahko opravim pregled pri proktologu?

Pregled v naši proktološki ambulanti pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu na 0590 34 110.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 0590 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Naročite se

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Cookie policy