Analne bradavice (kondilomi)2019-03-05T01:18:24+00:00

Analne bradavice

Naročanje

Kaj so analne bradavice?

Analne bradavice so kožne tvorbe, ki lahko nastanejo v področju okoli zadnjične (analne) odprtine ali znotraj zadnjičnega (analnega) kanala. Lahko prizadenejo tudi kožo spolovil. Bradavice se sprva pojavijo kot drobne izboklinice, velikosti šivankine glavice in lahko s časom precej zrastejo ter v nekaterih primerih prerastejo celotno analno regijo. Analne bradavice ponavadi ne povzročajo nalagodja ali bolečin in lahko dolgo časa ostanejo povsem neopazne. Težave lahko povzroča srbenje, krvavitev iz bradavic, pojav izločka in občutek izbokline v zadnjični regiji.

analne bradavice (kondilomi)Kaj povzroča analne bradavice?

Povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), ki se prenašajo s telesnim kontaktom. Okužba s HPV je opredeljena kot spolno prenosljiva okužba (SPO). Okužba lahko nastane tudi brez zgodovine analnih spolnih odnosov.

Ali je potrebno analne bradavice vedno odstraniti?

Da! V kolikor jih ne odstranimo, lahko zrastejo in se pomnožijo. Nezdravljene analne bradavice so povezane z večjo verjetnostjo nastanka raka v tem področju.

Kako jih zdravimo?

Pred posegom je potrebno opraviti natančen pregled z anoskopom, inštrumentom za pregled zadnjičnega (analnega) kanala, da se ugotovi morebitno prisotnost bradavic v zadnjičnem (analnem) kanalu. Potreben je tudi pregled celotne anogenitalne regije, da se izključijo morebitne bradavice v področju spolovil.

Manjše, omejene bradavice lahko zdravimo s površinskimi zdravili. Lahko se jih tudi pomrzne s tekočim dušikom ali pa se jih odstrani kirurško z izrezovanjem ali elektrokoagulacijo. Analne bradavice ponavadi odstranimo ambulantno v lokalni anesteziji. Pacient po posegu prejme navodila za nadaljnje zdravljenje v domači oskrbi.

Kadar gre za večje skupne analnih bradavic, poseg opravimo v regionalni ali splošni anesteziji v sklopu krajše hospitalizacije.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 0590 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več