Analne bradavice

Kaj so analne bradavice?

Analne bradavice so kožne tvorbe, ki lahko nastanejo v področju okoli zadnjične (analne) odprtine ali znotraj zadnjičnega (analnega) kanala. Lahko prizadenejo tudi kožo spolovil. Bradavice se sprva pojavijo kot drobne izboklinice, velikosti šivankine glavice in lahko s časom precej zrastejo ter v nekaterih primerih prerastejo celotno analno regijo. Analne bradavice ponavadi ne povzročajo nalagodja ali bolečin in lahko dolgo časa ostanejo povsem neopazne. Težave lahko povzroča srbenje, krvavitev iz bradavic, pojav izločka in občutek izbokline v zadnjični regiji.

analne bradavice (kondilomi)Kaj povzroča analne bradavice?

Povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), ki se prenašajo s telesnim kontaktom. Okužba s HPV je opredeljena kot spolno prenosljiva okužba (SPO). Okužba lahko nastane tudi brez zgodovine analnih spolnih odnosov.

Ali je potrebno analne bradavice vedno odstraniti?

Da! V kolikor jih ne odstranimo, lahko zrastejo in se pomnožijo. Nezdravljene analne bradavice so povezane z večjo verjetnostjo nastanka raka v tem področju.

Kako jih zdravimo?

Pred posegom je potrebno opraviti natančen pregled z anoskopom, inštrumentom za pregled zadnjičnega (analnega) kanala, da se ugotovi morebitno prisotnost bradavic v zadnjičnem (analnem) kanalu. Potreben je tudi pregled celotne anogenitalne regije, da se izključijo morebitne bradavice v področju spolovil.

Manjše, omejene bradavice lahko zdravimo s površinskimi zdravili. Lahko se jih tudi pomrzne s tekočim dušikom ali pa se jih odstrani kirurško z izrezovanjem ali elektrokoagulacijo. Analne bradavice ponavadi odstranimo ambulantno v lokalni anesteziji. Pacient po posegu prejme navodila za nadaljnje zdravljenje v domači oskrbi.

Kadar gre za večje skupne analnih bradavic, poseg opravimo v regionalni ali splošni anesteziji v sklopu krajše hospitalizacije.

Kje lahko opravim proktološki pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.