Analne bradavice (kondilomi)

Analne bradavice (kondilomi)

Analne bradavice nastanejo v področju okoli zdanjične (analne) odprtine in znotraj zadnjičnega (analnega) kanala. Lahko prizadenejo tudi kožo spolovil. Bradavice se sprva pojavijo kot drobne izboklinice, velikosti šivankine glave, ki lahko s časom precej zrastejo in v nekaterih primerih prerastejo celotno analno regijo. Po navadi ne povzročajo nalagodja ali bolečine in lahko dolgo časa ostanejo neopazne. Lahko se pojavi srbenje, krvavitev iz bradavic, izloček in občutek izbokline v zadnjični regiji.

Kaj povzroča analne bradavice?

Povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), ki se prenašajo s telesnim kontaktom. Okužba s HPV je opredeljena kot spolno prenosljiva okužba (SPO). Okužba lahko nastane tudi brez zgodovine analnih spolnih odnosov.

Ali je potrebno analne bradavice vedno odstraniti?

Da! V kolikor jih ne odstranimo, lahko zrastejo in se pomnožijo. Nezdravljene analne bradavice so povezane z večjo verjetnostjo nastanka raka v tem področju.

Kako jih zdravimo?

Manjše, omejene bradavice lahko zdravimo s površinskimi zdravili. Lahko se jih tudi pomrzne s tekočim dušikom ali se jih odstrani kirurško. Kirurgije vključuje izrezovanje ali elektrokoagulacijo bradavic. Poseg se opravi v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji, kar je odvisno od števila in položaja bradavic. Kirurška odstranitev bradavic je po navadi ambulantni poseg. Po posegu prejmete navodila za nadaljnje zdravljenje in greste v domačo oskrbo.

Pred posegom je potrebno opraviti natančen pregled z anoskopom, inštrumentom za pregled zadnjičnega (analnega) kanala, da se ugotovi morebitno prisotnost bradavic v zadnjičnem (analnem) kanalu. Potreben je pregled celotne anogenitalne regije, da se izključijo morebitne bradavice v področju spolovil.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...