Teniški komolec

Teniški komolec

Teniški komolec ali lateralni epikondilitis nastane zaradi preobremenjenosti zgornje okončine, pri katerem čutimo bolečine na zunanji strani komolca, zlasti ob iztegu zapestja. Nastane lahko pri delavcih kot so mizarji, zidarji ali krojači, pri glasbenikih kot sopianisti ali bobnarji ter pri športnikih kot na primer pri igralcih tenisa, squasha ali badmintona.

Zaradi pretiranih obremenitev in ponavljajočih se gibov v zapestju pride do vnetja v področju narastišča mišic iztegovalk zapestja.

Bolečina se pojavi nenadno, približno 2 dni po hujšem telesnem naporu. Počitek zmanjša bolečino, upogib zapestja nazaj, pa bolečino okrepi. Bolečina pogosto seva od komolca navzdol proti zapestju.

Ob kliničnem pregledu je potrebno izključiti druge možne vzroke bolečine v komolcu.

Poznamo različne načine zdravljenja. Sprva priporočamo počitek z obolelo okončino, po potrebi imobilizacijo, hlajenje obolelega predela ter jemanje protivnetnih zdravil. V kolikor to ni učinkovito ali pa so težave izrazite lahko v boleče področje vbrizgamo kortikosteroid, ki učinkovito ublaži vnetje, hkrati priporočamo razbremenitev obolele okončine. Pogosto je potrebna dodatna fizikalna in občasno tudi delovna terapija.

Kirurško zdravljenje je smiselno pri bolnikih z dolgotrajnimi težavami (vsaj 6 mesecev).

Ob vrnitvi k delu je pomembna postopna obremenitev okončin, začasna prilagoditev delovnih procesov in izogibanje opravil, ki izzovejo bolečine v komolcih.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...