Nosečnost

Kaj je nosečnost?

Nosečnost je obdobje nosečnice od oploditve jajčeca do rojstva otroka. Nosečnost praviloma traja 40 lunarnih tednov ali 280 dni. Za lažje spremljanje poteka nosečnosti, opisujemo nosečnost po tednih. Ker se nosečnost po tednih razvija predvidljivo, nam to omogoča ustrezno spremljanje tako mame kot ploda. Poznavanje pravilnega poteka nosečnosti nam omogoča prepoznavo bolezenskih oblik nosečnosti kot so izvenmaternična nosečnost, molarna nosečnost in podobno.

Kakšni so znaki ali simptomi nosečnosti?

Znaki ali simptomi nosečnosti so izostanek menstruacije, ki jo lahko spremlja napetost v dojkah, slabost ali bruhanje, utrujenost, sprememba apetita, blagi krči ali sprememba razpoloženja.

mlada noseča ženska, ki leži v postelji. Nosečnost.
Kakšni so znaki nosečnosti v 1. tednu?

Prvi teden nosečnosti ali 3. gestacijski teden nastopi teden dni preden izostane mesečno perilo. Takrat praviloma še ni pozitiven nosečniški test in večina žensk še ne ve, da so noseče. Simptomi nosečnosti še niso izraziti, so pa podobni stanju pred menstruacijo, kot na primer napetost dojk, meteorističnost, napetost v spodnjem delu trebuha. Lahko se pojavi blag krvavkast izcedek, ki nastane zaradi ugnezditvene krvavitve.

Kakšni so testi za nosečnost?

Po oploditvi jajčne celice in ugnezditvi v maternico, se začne v nosečnosti tvoriti »nosečnostni hormon«, humani horionski gonadotropin (hCG). Najprej ga proizvaja oplojeno jajčece, nato posteljica. Oplojeno jajčece se navadno ugnezdi v maternično sluznico 6–8 dni pred izostankom menstruacije; takrat se v krvi in urinu nosečnice začnejo pojavljati zelo majhne količine hCG, ki pa se v prvih tednih nosečnosti zvišujejo hitro. S hitrimi testi za nosečnosti, ki so v prosti prodaji, lahko ugotavljamo prisotnost nosečnostnega hormona v urinu. Testi za nosečnost so bolj zanesljivi, če se jih opravi po izostanku menstruacije in s prvim jutranjim urinom. V nekaterih primerih je potrebno določiti tudi vrednost nosečniškega hormona, takrat je potrebno določiti krvni test, ki ima visoko stopnjo zanesljivosti.

Kdaj test pokaže nosečnost?

S hitrimi testi za nosečnost, ki so v prosti prodaji, lahko ugotavljamo prisotnost nosečnostnega hormona v urinu. Test je lahko pozitiven že ob prvem izostanku perila, je pa bolj zanesljiv, če se ga opravi s prvim jutranjim urinom. Krvni test ima višjo stopnjo zanesljivosti in je lahko pozitiven že par dni pred izostankom perila.

testi za nosečnost, nosečniški test

Kdaj ultrazvok pokaže nosečnost?

Večinoma lahko vitalno ultrazvočno nosečnost potrdimo že od 6. tedna naprej. Preiskava je bolj zanesljiva, če jo opravimo okoli 8. – 9. tedna nosečnosti.

Ker nosečnost po tednih poteka dokaj predvidljivo, je tudi kasnejša ultrazvočna ocena ploda precej zanesljiva.

V katerem mesecu nosečnosti sem?

Višina nosečnosti se izračuna po Naegelejevi formuli: če ima ženska 28-dnevni menstrualni ciklus, se k prvemu dnevu zadnje menstruacije prištejte 9 mesecev in še sedem dni, to je 280 dni. Če je bil menstrualni ciklus daljši ali krajši, je potrebno temu ustrezno prilagoditi tudi izračun. Kadar pride med Naegelejevo formulo in ultrazvočnim izvidom do večjega odstopanja, višino nosečnosti določimo po ultrazvoku.

slika ultrazvoka ploda, poleg pa majhni otroški copatki

Kdaj povedati za nosečnost?

Po pozitivnem nosečniškem testu je najprej potreben ginekološki pregled, kjer z ultrazvočno preiskavo potrdimo nosečnost. Če je na ultrazvočnem pregledu vidna znotrajmaternična nosečnost z vitalnim plodom (vidnimi srčnimi utripi), je velika verjetnost, da se bo nosečnost uspešno nadaljevala. Odločitev, kdaj novico deliti, je vedno individualna odločitev para. Je pa pomembno, da se za nosečnost čimprej (morda že v času načrtovanja nosečnosti) pove delodajalcu, kadar je delovno mesto lahko škodljivo za nosečnost (sevanje, nevarne snovi).

Kdaj povedati v službi za nosečnost?

Kadar je delovno mesto lahko škodljivo za nosečnost (sevanje, delo z nevarnimi snovmi) je potrebno delodajalca čimprej obvestiti o nosečnosti (najbolje že v času planiranja nosečnosti).

Kako dolgo traja nosečnost?

Nosečnost traja 40 lunarnih tednov ali 280 dni, zato tipično opisujemo nosečnost po tednih. Višino nosečnosti določamo od 1. dne zadnjega mesečnega perila in jo merimo v gestacijskih tednih. Prva dva tedna, ki ju štejemo zraven, sta predkoncepcijska (takrat ženska še ni nosečna).

Kako se predmenstrualni sindrom razlikuje od nosečnosti?

Občutek razdražljivosti, tesnobe, žalosti ali napadi joka so pogosti tako v zgodnji nosečnosti kot v dneh pred menstruacijo. Ti simptomi PMS običajno izginejo, ko se začne menstruacija. Če pa se spremembe razpoloženja nadaljujejo in osebi izostane menstruacija, lahko to kaže na nosečnost.

Kako poteka nosečnost po tednih (1. – 20. teden)?

Nosečnost po tednih poteka dokaj značilno:

V 3. tednu se lahko pojavi blag krvavkast izcedek zaradi ugnezditvene krvavitve zarodka v maternično votlino.

V 4. tednu izostane menstruacija. Hitri nosečniški test je že lahko pozitiven.

Od 5. – 12. tedna se lahko pojavi utrujenost, napetost v dojkah, jutranja slabost in bruhanje. Okus se lahko spremeni, v nekateri primerih se lahko pojavi celo neprenašanje določene vrste hrane ali želja po specifični vrsti hrane. Zaradi »nosečniških hormonov« se lahko pojavi tudi glavobol ali aknavost.

V 12. tednu se lahko že vidi nosečniški trebušček. Takrat se začnejo raztezati ligamenti, kar lahko povzroči blago nelagodje v spodnjem delu trebuha.

V 13. tednu večina zgodnjih nosečniških simptomov izzveni.

Med 14. – 19. tednom se lahko zaradi hormonskih sprememb ter nižjega krvnega tlaka pojavi občutek občasne omotičnosti. Volumen krvi se poveča za 30%. Pojavijo se lahko krčne žile. Zaradi zmanjšane motilitete gastrointestinalnega trakta pa se lahko pojavi tudi zgaga ali zaprtje.

V 20. tednu maternica sega že do popka. Čutijo se lahko prvi premiki ploda.

nosečnost po tednih

Kako poteka nosečnost po tednih (21. – 40. teden)?

Od 21. – 25. tedna se zaradi rasti trebuha začne spreminjati težišče telesa, zaradi česar se lahko pojavijo bolečine v križu. Zaradi raztezanja kože se lahko pojavijo strije ali srbeč občutek suhe kože, predvsem na trebuhu ali stegnih.

Od 25. – 30. tedna telo zadržuje vedno več vode, kar se lahko kaže z otekanjem spodnjih okončin. Gibi ploda postanejo v tem času bolj intenzivni.

Od 30. – 35. tedna se lahko pojavilo »lažni« Braxton Hicksovi popadki. Ti popadki so neredni, kratki in načeloma neboleči. Kljub temu jih je včasih težko razlikovati od »pravih« popadkov. Zaradi rasti maternice in pritiska na mehur morajo nosečnice v tem obdobju pogosto hodit na vodo.

Od 35. – 37. tedna se maternica poveča skoraj do prsnice, kar lahko povzroči bolečino v žlički ali težje dihanje. V tem obdobju se beleži vsaj 10 gibov na dan. Lahko se pojavi nespečnost.

Od 37. – 40. tedna se plod postavi v porodni kanal, zaradi česar se lahko čuti blag pritisk v medenici. Pojavi se povečan iztok iz nožnice. Pojavijo se znaki začetka poroda, kot je luščenje krvavkastega čepa, krči in odtekanje plodovnice.

Razvoj ploda v nosečnosti

V večini primerov v porodništvu višino nosečnosti opredeljujemo po gestacijski starosti.

1. in 2. teden gestacijske starosti označujeta obdobje predzarodka.

Razvoj zarodka ali embrionalni razvoj se začne v začetku 3. gestacijskega tedna, takoj po ovulaciji in oploditvi. Ugnezditev zarodka, ki ji lahko sledi manjša ugnezditvena krvavitev, časovno sovpada z dnem, ko bi sicer pričakovali naslednje mesečno perilo. V 6. tednu se razvije srčno-žilni sistem.

Obdobje zarodka traja do 10. gestacijskega tedna, zanj pa je značilna organogeneza ali razvoj organov. Ob koncu embrionalnega obdobja meri zarodek cca. 28 mm.

Sledi obdobje ploda (fetusa), ki se zaključi z rojstvom predvidoma v 40. tednu. Za to obdobje je značilna hitra rast ter dozorevanje organskih sistemov.

V 12. tednu meri plod 6-7 cm dolžine teme-trtica in že ima razvite prstke na rokah in nogah. Spolni organi kažejo tipične znake ženskega ali moškega spola. Prav tako se razvije koža, nohti ter zametki lasi. Začnejo se spontani gibi ploda.

V 16. gestacijskem tednu meri plod 12 cm dolžine teme-trtica. Spodnje okončine so razvite. Spol je že determiniran.

nosečnost po tednih, prikaz razvoja ploda po tednih

V 20. gestacijskem tednu tehta plod okoli 300 g, premika se približno na vsako minuto (10-30% časa).

V 24. tednu gestacije tehta plod okoli 630g, koža je nagubana, začne se nalaganje maščobe in razvoj pljučnih mešičkov.

V 28. tednu gestacije meri dolžina teme-trtica 25 cm in tehta okoli 1100g. Oči so že delno odprte, že ima trepalnice in nohte na prstih rok.

V 32. tednu gestacije meri plod 28 cm in tehta 1800g in že odpira oči. Pri moškem spolu se spustijo testisi.

V 36. tednu gestacije tehta približno 2500g. Zaradi razporeditve podkožnega maščevja dobi telo bolj polno obliko in koža ni več nagubana.

V 40. tednu gestacije je fetus popolnoma razvit in tehta povprečno 3400g. Vidni so spontani dihalni gibi.

Nosečnost in menstruacija

V času nosečnosti se pričnejo sproščati hormoni, ki preprečujejo mesečno »luščenje« maternične sluznice, zaradi česar menstruacija v času nosečnosti ne nastopi. V času prvega izostanka perila se lahko fiziološko pojavi blag rjavkast izcedek zaradi ugnezditvene krvavitve, kar je lahko normalen pojav v nosečnosti in ga lahko zamenjamo za blago menstrualno krvavitev. Ob začetku poroda se prav tako lahko pojavi blag krvavkast izcedek (luščenje krvavega čepa), kar je normalen fiziološki pojav. Razen zgoraj omenjenih dveh, je vsaka druga krvavitev v nosečnosti nenormalna in jo je potrebno obravnavati pri ginekologu.

Ali je izcedek v nosečnosti normalen?

V nosečnosti se lahko zaradi povečanega žleznega delovanja pojavi malenkost povečan izcedek kot ga je pacientka navajena sicer. Kadar je izcedek manjši, prozoren in brez vonja ter nosečnica ne navaja drugih težav, je lahko to še v mejah normale. Če je izcedek obilen, krvav, smrdeč, sirast ali rumeno-zelenkast, oziroma so pridruženi krči, bolečine ali pekoč občutek v nožnici, je potreben pregled pri ginekologu, saj lahko gre za vnetje, grozeči splav ali porod.

Kaj pomeni, če imam bolečine v jajčnikih in sem noseča?

Kadar se pojavi bolečina v jajčnikih, je potreben pregled pri ginekologu. Potrebno je izključiti izvenmaternično nosečnost, vnetje jajčnikov, zasuk jajčnika in druge cistične formacije na jajčnikih.

nosečnica z bolečinami v trebuhu

Ali je normalno, da imam bolečine v trebuhu v nosečnosti?

Razen blagega zbadanja v spodnjem delu trebuha, ki je lahko normalen pojav v začetku nosečnosti, je potrebno bolečino v trebuhu obravnavati pri zdravniku. Bolečina v trebuhu je lahko posledica obolenj, povezanih z nosečnostjo, kot na primer izvenmaternične nosečnosti, splava,.. ali v kasnejšem obdobju nosečnosti prezgodnjega poroda, abrupcije placente,.. Lahko pa je bolečina v nosečnosti tudi posledica drugih (kirurških, uroloških) obolenj, ki se pojavijo pri noseči ženski (npr. vnetje slepiča, ledvični kamni).

Kateri so rizični tedni v nosečnosti?

Nosečnost normalno traja 40 gestacijskih (lunarnih) tednov ali 280 dni. Od 37. tedna naprej je plod donošen in ima praviloma razvite vse organe in organske sisteme. Če pride do prezgodnjega poroda (<37. tednom nosečnosti) ima lahko rojen otrok težave zaradi nedonošenosti. Verjetnost za zaplete (smrtnost in obolevnost) rojenega otroka je tem višja, čim nižji so tedni nosečnosti. Od 34.-37. tedna nosečnosti govorimo o blago prezgodaj rojenih otrocih, od 32.-34. tedna nosečnosti o zmerno prezgodaj rojenih, od 28.-32. tedna nosečnosti o zelo prezgodaj rojenih in pred 28. gestacijskim tednom o ekstremno prezgodaj rojenih. V Sloveniji je meja viabilnosti (preživetja) ploda 22. teden nosečnosti. V teh tednih so možnosti za preživetje zelo majhne, neonatalna obolevnost pa je zelo visoka.

Plod v maternici. Nosečnost po tednih.

Kaj je rizična nosečnost?

Kadar so pri nosečnici ali plodu ugotovljena stanja, ki bi lahko ogrožala normalno nosečnost govorimo o rizični nosečnosti. Pri takšnih stanjih je potrebno skrbno spremljanje nosečnosti in pravočasno ukrepanje. Kadar korist pretehta tveganje, je v določenih primerih potrebno tudi predhodno sprožiti porod in zaključiti nosečnost.

Ali škrlatinka predstavlja nevarnost za plod in nosečnost?

Škrlatinka je otroška nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Streptococcus pyogenes iz skupine A. Kaže se s povišano telesno temperaturo in vnetim žrelom, ki mu sledi značilen izpuščaj, ki se običajno pojavi na trebuhu in na prsih 12-48 ur po prvih simptomih, nato pa se razširi po vratu, rokah in nogah. Škrlatinka ne predstavlja visokega tveganja za zaplete pri plodu, zapleti po škrlatinki so danes izredno redki, posebej če je zdravljene z antibiotiki pravočasno.

Kaj je molarna nosečnost?

Molarna nosečnost ali mehurčasta snet ali hidatidozna mola je redka nepravilna oblika zanositve, za katero je značilna nepravilna rast trofoblastnih celic, iz katerih se sicer razvije posteljica. Molarna nosečnost zaradi oploditve »praznega« jajčeca z dvema ali enim spermijem, kar pomeni, da genetski material ni od obeh staršev, temveč je v celoti le od očeta. Poznamo popolno in delno molo. Pri popolni moli posteljica nabrekne in tvori številne ciste, plod se ne formira. Pri nepopolni moli pa so spremembe lahko le delno prisotne, zaradi česar se lahko začne razvijati tudi plod, ki pa nima možnosti preživetja. Molarna nosečnost se konča s splavom. Molarna nosečnost ima lahko hude zaplete, kot so močna krvavitev. V redkih primerih lahko molarna nosečnost privede do razvoj rakavega obolenja.

molarna nosečnost, histološki prikaz hidatidozne mole

Kaj je biokemična nosečnost?

Biokemična nosečnost je nosečnost, kjer je pozitiven test nosečnosti v urinu ali krvi (ponavadi nizka vrednost), vendar pride do splava še preden je nosečnost vidna z ultrazvočno preiskavo.

Kako preprečiti nosečnost?

Nosečnost preprečujemo s kontracepcijskimi metodami. Poleg naravnih metod kontracepcije (spolna vzdržnost, računanje plodnih dni), poznamo še mehanske metode kontracepcije (kondom, diafragma, bakreni maternični vložek) in hormonske metode kontracepcije (tabletke, vaginalni obroček, hormonski obliž, hormonska injekcija, hormonski maternični vložek) ter sterilizacijo.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri ginekologinji Ani Ranc, dr. med. lahko opravite v naši zasebni ginekološki ambulanti v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.