Endokrinologija

Naročanje

Kaj je endokrinologija?

Endokrinologija je medicinska veda, ki proučuje delovanje žlez z notranjim izločanjem. Hormoni, ki jih te žleze izločajo, so del zapletenega kemičnega sistema, s katerim naše telo vzdržuje svoje ravnovesje.

Katere bolezni obravnava endokrinologija?

Endokrinologija obravnava hormonska obolenja, ki imajo zelo pestro klinično sliko. Večina ljudi najbolj pozna sladkorno bolezen, kjer je moteno delovanje trebušne slinavke. Precej znane so tudi bolezni ščitnice. Hormone pa izloča tudi več drugih, manj poznanih žlez (npr. hipofiza, nadledvični žlezi, spolne žleze, obščitnice), pa tudi druge celice v različnih delih telesa. Njihovo delovanje se medsebojno tesno prepleta, porušeno ravnovesje na katerikoli ravni pa lahko privede do široke palete težav.

Endokrinološka obolenja so pogosto povezana ali so celo vzrok za prekomerno telesno težo, zato endokrinološki pregled priporočamo tudi pred eventuelnim kirurškim zdravljenjem debelosti.

Katera so najpogostejša obolenja, ki jih obravnava endokrinologija?

Najpogostejša bolezen, ki jo obravnava endokrinologija je zagotovo sladkorna bolezen. Zaradi pogostosti le-te se s to in njenimi zapleti ukvarjajo endokrinologi-diabetologi. Sledijo ji obolenja ščitnice, ki jih zdravi endokrinolog-tireolog, bolezni kostne premene-osteoporoza in bolezni drugih žlez z notranjim izločanjem, ki so redke, njihovo zdravljenje pa je prav tako v domeni endokrinologa.

endokrinologija, trebušna slinavka

Katere vrste sladkorne bolezni poznamo?

Poznamo sladkorno bolezen tipa 1, za katero običajno zbolijo mlajši. Zaradi propada celic, ki izločajo insulin, potrebujejo doživljensko zdravljenje z insulinom. Sladkorno bolezen tip 2 ima glavnina bolnikov s sladkorno boleznijo. Nastanek te vrste sladkorne bolezni lahko preprečimo ali prestavimo v kasnejše obdobje življenja z zdravim načinom življenja in ustrezno telesno težo. Druge vrste sladkorne bolezni so lahko posledica drugih obolenj ali so tudi gensko pogojene. V zadnjem času pa se zmeraj pogosteje srečujemo tudi s sladkorno boleznijo v nosečnosti, ko je presnova glukoze motena le v času nosečnosti, po porodu pa izzveni.

Ali je sladkorna bolezen ozdravljiva?

Sladkorna bolezen ni ozdravljiva, je pa ob zdravilih dobro zazdravljivo kronično obolenje.

Kako zdravimo sladkorno bolezen?

Osnova zdravljenja so nefarmakološki ukrepi, predvsem zdrava uravnotežena prehrana in telesna aktivnost. V kolikor to ne zadostuje imamo na razpolago več različnih vrst zdravil. Vrsto zdravljenja diabetolog svetuje individualno, v dogovoru z bolnikom.

Ali lahko debelost nastane zaradi hormonskih motenj?

Da, prekomerna telesna teža in debelost lahko nastaneta v sklopu hormonskih motenj. Endokrinološki pregled je med drugim namenjen tudi odkrivanju hormonskih vzrokov debelosti.

Ali je potrebno pred operacijo želodca zaradi debelosti opraviti endokrinološki pregled?

Da, pred vsako bariatrično operacijo je potrebno opraviti endokrinološki pregled, kjer je potrebno opredeliti morebitne hormonske vzroke debelosti.

Kaj vključuje endokrinološka obravnava?

Endokrinološka obravnava vključuje zdravniški pregled in posvet, pregled relevantne medicinske dokumentacije ter izdajo ambulantnega ter po potrebi tudi dodatnega izvida.

Po opravljeni obravnavi boste v tednu dni prejeli ambulantni izvid. V kolikor bodo potrebne nadaljnje preiskave (npr. laboratorijski pregled krvi ipd, slikovne preiskave, ipd.) bo to navedeno v izvidu. Z izvidi zahtevanih preiskav se morate naročiti na kontrolni pregled, kjer vam bomo svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.

Koliko stane endokrinološki pregled?

Cena prve endokrinološke obravnave 110 EUR, cena kontrolnega pregleda pa je 75 EUR. V ceno niso všteti stroški laboratorijskih ali drugih preiskav in pregledov, ki vam bodo ob pregledu svetovani in so potrebni za postavitev diagnoze ter pričetek zdravljenja.

Ali pri vas izvajate laboratorijske preiskave krvi?

Pri nas ne opravljamo laboratorijskih preiskav krvi.

Katere laboratorijske preiskave krvi je potrebno opraviti?

Ob pregledu vam bo svetovano katere laboratorijske preiskave krvi je potrebno opraviti. Na osnovi endokrinološkega izvida, kjer bodo navedene zahtevane preiskave, vas lahko nanje napoti vaš osebni zdravnik, lahko pa te preiskave opravite tudi samoplačniško, v katerem od zasebnih laboratorijev.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Katji Ravber, dr. med., specialistki interne medicine, lahko opravite v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.