Endokrinologija

Naročanje

Kaj je endokrinologija?

Endokrinologija je medicinska veda, ki proučuje delovanje žlez z notranjim izločanjem. Hormoni, ki jih te žleze izločajo, so del zapletenega kemičnega sistema, s katerim naše telo vzdržuje svoje ravnovesje.

Katere bolezni obravnava endokrinologija?

Endokrinologija obravnava hormonska obolenja, ki imajo zelo pestro klinično sliko. Večina ljudi najbolj pozna sladkorno bolezen, kjer je moteno delovanje trebušne slinavke. Precej znane so tudi bolezni ščitnice. Hormone pa izloča tudi več drugih, manj poznanih žlez (npr. hipofiza, nadledvični žlezi, spolne žleze, obščitnice), pa tudi druge celice v različnih delih telesa. Njihovo delovanje se medsebojno tesno prepleta, porušeno ravnovesje na katerikoli ravni pa lahko privede do široke palete težav.

Endokrinološka obolenja so pogosto povezana ali so celo vzrok za prekomerno telesno težo, zato endokrinološki pregled priporočamo tudi pred ev. kirurškim zdravljenjem debelosti.

Katera so najpogostejša obolenja, ki jih obravnava endokrinologija?

Najpogostejša bolezen, ki jo obravnava endokrinologija je zagotovo sladkorna bolezen. Zaradi pogostosti le-te se s to in njenimi zapleti ukvarjajo endokrinologi-diabetologi. Sledijo ji obolenja ščitnice, ki jih zdravi endokrinolog-tireolog, bolezni kostne premene-osteoporoza in bolezni drugih žlez z notranjim izločanjem, ki so redke, njihovo zdravljenje pa je prav tako v domeni endokrinologa.

Kje lahko opravim pregled?

Endokrinološki pregled pri Evi Zemljič, dr. med., specialistki interne medicine, lahko opravite v naši zasebni ambulanti, v Slovenj Gradcu.

Katere vrste sladkorne bolezni poznamo?

Poznamo sladkorno bolezen tipa 1, za katero običajno zbolijo mlajši. Zaradi propada celic, ki izločajo insulin, potrebujejo doživljensko zdravljenje z insulinom. Sladkorno bolezen tip 2 ima glavnina bolnikov s sladkorno boleznijo. Nastanek te vrste sladkorne bolezni lahko preprečimo ali prestavimo v kasnejše obdobje življenja z zdravim načinom življenja in ustrezno telesno težo. Druge vrste sladkorne bolezni so lahko posledica drugih obolenj ali so tudi gensko pogojene. V zadnjem času pa se zmeraj pogosteje srečujemo tudi s sladkorno boleznijo v nosečnosti, ko je presnova glukoze motena le v času nosečnosti, po porodu pa izzveni.

Ali je sladkorna bolezen ozdravljiva?

Sladkorna bolezen ni ozdravljiva, je pa ob zdravilih dobro zazdravljivo kronično obolenje.endokrinologija

Kako zdravimo sladkorno bolezen?

Osnova zdravljenja so nefarmakološki ukrepi, predvsem zdrava uravnotežena prehrana in telesna aktivnost. V kolikor to ne zadostuje imamo na razpolago več različnih vrst zdravil. Vrsto zdravljenja diabetolog svetuje individualno, v dogovoru z bolnikom.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.