Zmanjšanje dojk

Zmanjšanje bolečin v vratu, ramenih in hrbtenici

 • drugo ime – redukcijska mamaplastika
 • pomanjšanje in preoblikovanje prevelikih prsi
 • zmanjšanje bolečin v vratu, ramenih in hrbtenici
 • trajanje posega približno 3 ure
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo dan po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina prsi
 • bolniški stalež traja 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost prsi na dotik traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine potekajo okoli kolobarja in v spodnjem delu prsi
 • resni zapleti so redki

Ali sem primerna kandidatka?

Zmanjšanje dojk je estetski poseg, ki v prvi vrsti odpravlja funkcionalne težave povezane s prevelikimi prsmi. Pomembno je, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientk je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo same in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

Je zmanjšanje dojk primerno tudi za Vas?

DA

 • če imate občutek, da so vaše prsi prevelike in niso skladne s preostalim telesom
 • če imate zaradi prevelikih prsi bolečine v področju vratu, ramen in hrbtenice
 • če ste opazili, da z nepravilno držo skušate prikriti prevelike prsi
 • če se zaradi prevelikih prsi ne morete normalno telesno in športno udejstvovati
 • če se vam zaradi teže prsi poznajo sledi nedrčka na ramenih
 • če se vam pojavljajo kožna vnetja v gubah pod prsmi

NE

 • če kadite
 • če niste zdravi
 • če ste noseči ali če dojite
 • če nimate realnih pričakovanj

Prednosti in slabosti, ki jih prinaša zmanjšanje dojk

Prednosti

 • hitra in dolgotrajna rešitev
 • manjše, lažje in s telesom bolj skladne prsi
 • manj bolečin v vratu, ramenih in hrbtenici
 • mladostnejši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti

Slabosti

 • nekatere brazgotine so vidne
 • po posegu so možne motnje občutljivost kože prsi, prsnih kolobarjev in bradavic
 • možne so težave z dojenjem po posegu
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti operacije pomanjšanja dojk, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Kakšna so tveganja in možni zapleti operacije zmanjšanja dojk?

Tveganja in zapleti so različni in so odvisni od tipa operacije ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj dosežemo z operacijo?

S posegom dosežemo hitro, predvidljivo in dolgotrajno pomanjšanje in preoblikovanje prsi ter mladostnejši videz telesa.

Kako se pripraviti na operacijo?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom boste opravili preiskave, ki so potrebne za izključitev morebitnih bolezenskih sprememb na prsih. Priskrbeti si morate elastični nedrček, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Kako poteka operacija?

Zmanjšanje dojk opravimo v splošni anesteziji. Poznamo različne operacije za zmanjšanje dojk, od katerih je odvisen položaj in dolžina kožnih rezov. Na splošno velja, da kožni rez poteka okoli kolobarjev in po spodnjem polu prsi, občasno, zlasti pri velikih dojkah, pa rez sega tudi v gubo pod dojko. Ko zarežemo kožo, najprej izoliramo kolobar z bradavico in ga na ožiljenem tkivu (režnju) ločimo od preostalega tkiva prsi. Nato odstranimo odvečno tkivo prsi ter odvečno kožo. Občasno napravimo tudi liposukcijo zunanjega predela prsi, v kolikor je to potrebno. Med operacijo sproti ustavljamo krvavitve. V rani vstavimo drenažni cevki, ki ju izpeljemo skozi kožo prsnega koša, pod pazduhami. S posameznimi šivi preoblikujemo tkiva in dosežemo novo obliko prsi. Tkiva šivamo po plasteh, na koncu pa zašijemo še kožo. Preko ran zalepimo obliže in napravimo obvezo. Drenažni cevki ostaneta v telesu nekaj dni in se ju odstrani ambulantno.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, na prsih pa bo nameščena obveza. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kasneje pa vas bomo namestili v bolniško sobo. Prve ure po posegu vas bomo nadzorovali, prejemali pa boste tudi zdravila proti bolečinam, antibiotik in ostala potrebna zdravila. Na dan posega boste lahko v spremstvu medicinske sestre vstali in se na kratko sprehodili. Naslednje jutro bomo napravili prevezo ran in namestili elastični nedrček, ki ste ga prinesli s seboj ob sprejemu. Drenažni cevki ostaneta na mestu, dokler se količina izcedka iz ran ustrezno ne zmanjša. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni bomo verjetno že lahko odstranili drenažni cevki in napravili bomo toaleto ter prevezo ran. Nazaj bomo namestili elastični nedrček, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Nedrček bo nudil oporo operiranim dojkam in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Večine kožnih šivov ni potrebno odstranjevati, saj se v nekaj tednih razgradijo sami. Tiste, ki se ne razgradijo sami, pa odstranimo 10-14 dni po posegu.

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.zmanjšanje dojk

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšnje zmanjšanje dojk, za oceno končnega rezultata počakamo nekaj mesecev, da se oteklina zmanjša, preoblikovana tkiva prsi pa se ustrezno spustijo. Prsi dobijo svojo končno podobo torej šele nekaj mesecev po operaciji. Brazgotine dobijo svoj končni izgled šele leto ali dve po posegu, ko dozorijo.

Ali so rezultati operacije trajni?

Rezultati operacije so trajni, vendar se bodo prsi zaradi nadaljnjih vplivov staranja in gravitacije z leti spreminjale. Mladosten izgled operiranih prsi boste lahko vzdrževali, če boste ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog.

Kakšne brazgotine povzroča kirurško zmanjšanje dojk?

Nekatere brazgotine so prikrite v naravnih prsnih linijah, nekatere pa ostanejo vidne. Najmanj vidne so brazgotine, ki ležijo okoli kolobarjev in vodoravna brazgotina, ki poteka v gubi pod dojko. Ponavadi je najbolj opazna navpična brazgotina, ki sega od spodnjega dela kolobarja do spodnjega dela prsi. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvo leto po posegu spreminja in po letu dni, ko brazgotine dozorijo, postanejo skoraj neopazne. Redko se zgodi, da zaradi izrazitejšega celjenja lahko nastanejo vidnejše brazgotine, kar je potrebno sproti zdraviti.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljna z rezultatom?

Čeprav je večina pacientk po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam prsi po posegu ne bodo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

Kako nosečnost vpliva na izgled operiranih prsi?

Povečanje operiranih prsi med nosečnostjo in zmanjšanje po porodu lahko zmanjša estetski učinek operacije. Po končanem dojenju se prsi lahko povesijo in postanejo manjše. Poseg je zato bolje opraviti šele po končanem rodnem obdobju.

Ali je po operaciji možno dojenje?

Glede na to, da med operacijo prsno žlezo prerežemo in preoblikujemo, ni zagotovila, da boste po posegu lahko dojili. V tem pogledu je poseg bolje opraviti šele po zaključenem rodnem obdobju.

Ali je po operaciji možno sledenje prsi z mamografijo?

Za pridobitev izhodiščnih mamogramov je potrebno mamografijo opraviti tik pred posegom in nekaj mesecev po posegu. Zmanjšanje dojk povzroči nastanek brazgotin in drugih sprememb v prsih, ki so po posegu vidne na mamografiji. Te spremembe je ponavadi možno ločiti od nevarnih sprememb, ki lahko kasneje nastanejo v dojkah. V primeru nejasnosti kasnejših mamografij, vam bo zdravnik lahko predlagal dodatno ultrazvočno preiskavo prsi, magnetnoresonačno slikanje prsi ali punkcijo sumljivih sprememb.

Koliko stane operacija?

Cena operacije zmanjšanja dojk v splošni anesteziji znaša od 3.200 EUR do 4.000 EUR.

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.