Zobni kamen

Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen imenujemo tudi trda zobna obloga. Najprej ga opazimo na dnu zoba, na meji z dlesnijo, kasneje pa se lahko kopiči in raste proti konici zoba. Kadar ga je veliko, lahko skoraj povsem zabriše mejo med zobmi. Nahaja se lahko na vseh straneh zoba in je umazano bele, rumene ali celo rjave barve. Zobni kamen je zelo trda obloga, ki je močno prirastla na zob in zato čiščenje zobnega kamna s ščetkanjem ni mogoča. Potreben je obisk zobozdravnika.

Zakaj nastane zobni kamen?

Zobni kamen nastane zaradi nalaganja mineralnih delcev iz sline na mehke, organske obloge, ki so prisotne na zobeh. Če mehkih oblog redno ne čistimo s ščetkanjem in nitkanjem, se mineralne snovi v njih kopičijo in tako mehka obloga postaja vse trša. Hitrost nabiranja zobnega kamna je odvisna od količine mehkih zobnih oblog ter tudi delovanja žlez slinavk in količine mineralov v njej.

Trde zobne obloge so na površini hrapave in so idealno mesto za dodatno nabiranje mehkih, organskih zobnih oblog. Ob neustrezni zobni higieni tako nastaja vse večja količina mehkih oblog, ki se s časom mineralizira in nastane nov in debelejši zobni kamen.

zobni kamen, čiščenje zobnega kamna, odstranjevanje zobnega kamna, prej in potem

Stanje pred in po čiščenju zobnega kamna.

Kakšne težave lahko povzroča zobni kamen?

Zobni kamen je odlično gojišče za razrast bakterij. Bakterije, ki se razraščajo v svežih oblogah na površini zob in zobnega kamna, povzročajo vnetje dlesni.

Vnete dlesni postanejo temneje rdeče obarvane in so lahko boleče na dotik ter pogosto krvavijo ob ščetkanju ali nitkanju ter se s časom prično umikati tako, da se razgalijo zobne korenine. Kadar vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen, se začnejo med dlesnijo in zobom tvoriti žepki, v katerih se nabirajo najprej mehke, organske zobne obloge, kasneje pa tudi zobni kamen in proces se tako stopnjuje. Obzobni žepki se s časom poglobijo, pride do propadanje obzobne kostnine in zob postane majav. Celoten proces s časom privede do izpadanja zob, ki so lahko sicer povsem zdravi.

Pravočasno odkrivanje in strokovno čiščenje zobnega kamna je izjemno pomembno, da lahko preprečimo nastanek omenjenih težav.

zobni kamen, čiščenje zobnega kamna, odstranjevanje zobnega kamna

Levo je viden izrazit zobni kamen, desno pa je vidno stanje po odstranitvi zobnega kamna.

Ali lahko zobni kamen sami odkrijemo?

Samopregledovanje zob ne omogoča natančnega odkrivanja zobnega kamna, saj se zobni kamen lahko nalaga tudi na tistih zobnih površinah, ki jih sami ne vidimo. Za to je potreben pregled pri zobozdravniku, ki bo lahko pregledal vse zobe, na vseh ploskvah.

Zanašanje na samopregledovanje je lahko celo nevarno, saj se zobni kamen lahko pojavi tudi pod dlesnijo. Ravno zobni kamen, ki se nahaja pod dlesnijo pa je najbolj nevaren za nastanek parodontalne bolezni in posledične majavosti ter izpadanja zob, ki so lahko celo povsem zdravi.

Kje lahko nastane zobni kamen?

Zobni kamen se lahko pojavi na vseh zobnih ploskvah, prav vseh zob. Nastaja pa lahko tudi v predelu obzobnih žepkov zaradi česar se ga težko opazi.

Zakaj se nabira zobni kamen?

Zobni kamen se nabira predvsem zaradi neustrezne in neredne ustne higiene. Neredno in nezadostno ščetkanje in nitkanje zob omogoča nabiranje mehkih zobnih oblog, ki se s časom spremenijo v trde zobne obloge oz. zobni kamen. Na nastanek zobnega kamna pa lahko vpliva tudi sestava sline. Kadar so v slini prisotni minerali v višjih koncentracijah kot običajno, le to lahko pospeši mineralizacijo mehkih zobnih oblog in pospeši nastanek zobnega kamna.

Kako preprečiti nastanek zobnega kamna?

Nastajanje zobnega kamna lahko preprečimo z dobro ustno higieno. Priporoča se redno, dvakrat dnevno umivanje zob in čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobno krtačko.

ščetkanje zob

Koliko časa naj traja umivanje zob?

Ščetkanje zob naj traja vsaj 2 minuti.

Ljudje si pogosto ščetkajo zobe prekratek čas, nekateri pa zobne nitke sploh ne uporabljajo. Tako mehke zobne obloge ostajajo na zobeh, iz njih pa s časom prične nastajati zobni kamen. Zato je priporočljiva uporaba ure, ki vam bo v pomoč pri odmerjanju časa za pravilno ustno higieno. Na voljo so peščene ure, ki se jih namesti na steno ob umivalniku in so tudi otrokom zelo enostavne za uporabo.

Ščetkanju zob vedno sledi še čiščenje medzobnih prostorov. Uporaba zobne nitke je primerna za čiščenje medzobih prostorov pri zobeh, ki so skupaj, drug ob drugem. Kadar pa je razmik med zobmi večji, pa je za čiščenje medzobnih prostorov bolj primerna uporaba posebej oblikovane medzobne krtačke.

V naši ambulanti vam bomo strokovno svetovali glede pravilnega ščetkanja zob in uporabe zobne nitke ali medzobne krtačke.

Ali je zobni kamen možno odstraniti s ščetkanjem in nitkanjem?

Odstranjevanje zobnega kamna z zobno ščetko ali nitko ni mogoče, saj je zobni kamen po svoji strukturi zelo trd in se močno drži zobne površine. Zobni kamen vam lahko s posebno napravo očisti le zobozdravnik ali ustni higienik.

Kako ugotoviti, če imate zobni kamen v obzobnih žepkih?

Zobnega kamna v obzobnih žepkih sami ne morete videti in je zato potreben pregled pri zobozdravniku. Poleg ocene količine zobnega kamna vam bomo v naši ambulanti preverili tudi globino obzobnih žepkov in vas opozorili na morebitno prisotnost in stopnjo izraženosti parodontalne bolezni. Ob ugotovljenih povečanih globinah obzobnih žepkov vam bomo svetovali potrebne ukrepe za zaustavitev in zdravljenje parodontalne bolezni.

Kako odstraniti zobni kamen?

Odstranjevanje zobnega kamna je enostaven in povsem neboleč postopek. Zobozdravnik odstrani zobni kamen s posebnim ultrazvočnim inštrumentom. S konico inštrumenta, ki ga zobozdravnik drži v roki, nežno drsi preko zobnih površin. Zaradi visokofrekvenčnih vibracij, ki nastanejo na konici inštrumenta, se zobni kamen enostavno odlušči od zoba. Pri tem postopku se zob ne poškoduje. Po končanem čiščenju zobnega kamna, vam bo zobozdravnik ponovno pregledal zobe in vas opozoril na morebitni karies.

zobni kamen, čiščenje zobnega kamna, odstranjevanje zobnega kamna, zobozdravnik

Čiščenje zobnega kamna z ultrazvočno napravo.

Kako se odstrani zobni kamen, ki se nahaja pod robom dlesni?

Če se zobni kamen nahaja pod robom dlesni, je potrebno vso površino zobnih korenin natančno zluščiti in zgladiti. Zobozdravnik luščenje in glajenje zobnih korenin opravi s parodontalnimi kiretami. Kadar so parodontalni žepki globoki, je lahko postopek glajenja in luščenja boleč. Zato je tak poseg najbolje opraviti v lokalni anesteziji.

Zakaj je potrebno zobni kamen redno čistiti?

Čiščenje zobnega kamna ima zelo pomembno vlogo pri preventivi in ohranjanju zdravih zob in obzobnih tkiv ter je sestavni del ustne higiene.

V naših ustih, kljub ustrezni ustnih higieni, še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih pri ščetkanju in nitkanju ne dosežemo. Na zobeh se začne nabirati zobni kamen oziroma nastajajo madeži zaradi pitja kave, čajev, uživanja močno zabarvane hrane in kajenja cigaret. S postopkoma čiščenja zobnega kamna in poliranja ali peskanja zob se z zobne površine ne očisti samo zobni kamen, temveč tudi zobni plak in zobna zabarvanja. Šele na dobro očiščenih površinah zob lahko natančno diagnosticiramo zobni karies, ki je lahko skrit pod zobnim kamnom.

Odstranjevanje zobnega kamna pa je najbolj pomembno zaradi preprečitve napredovanja parodontalne bolezni.

Kaj je poliranje zob?

Vsakemu čiščenju zobnega kamna sledi še poliranje zob s polirnimi svedri in s fino polirno pasto, ki odstrani preostale zobne madeže in zobem povrne gladko in sijočo površino.

Na gladko površino se zobne obloge težje prilepijo in tako se upočasni nastanek novega zobnega kamna. Skrb za ustno higieno bo postala enostavnejša, saj se na gladke zobe prilepi manj umazanije, čiščenje oblog pa je lažje. Gladke in očiščene površine zob vam nudijo prijeten občutek svežine in čistoče v ustih.

poliranje zob, zobni kamen, zabarvanost zob, zobozdravnik

Poliranje zob s polirno pasto.

Kaj je peskanje zob?

Peskanje zob je postopek, s katerim zobozdravnik odstrani zobno zabarvanost, ki nastane zaradi nalaganja barvil iz hrane in pijač. Peskanje zob se opravi z napravo, ki ji pravimo peskalnik. Gre za napravo, ki pod pritiskom piha fin mesek in z njim nežno polira zobno površino. Postopek ni boleč, lahko pa peskanje poškoduje zobno sklenino. Zato se sme peskanje zob opraviti le občasno. Za odstranjevanje zobne zabarvanosti je možno uporabiti tudi druge metode. Zobno zabarvanost lahko namreč odstranimo tudi s poliranjem zob, ki je do zoba bolj prijazna metoda.

Ali odstranjevanje zobnega kamna boli?

Čiščenje zobnega kamna praviloma ne boli. Če se posamezen zob dalj časa čisti, lahko pacient začuti skelenje ali neugoden občutek. Če čiščenje zobnega kamna povzroča bolečine, lahko zobozdravnik pacientu aplicira lokalni anestetik in nato ves postopek izvede povsem brez neprijetnosti.

Ali injekcija lokalnega anestetika boli?

Strah pred injekcijo lokalnega anestetika je povsem odveč. V naši ambulanti vam bo zobozdravnica najprej s sprejem anestezirala ustno sluznico. Ko bo le ta anestezirana, pa vam bo preko nje aplicirala injekcijo lokalnega anestetika. Zbodljaja tako ne boste čutili. Pri vbrizgavanju zdravila boste morda čutili le blago pekoč občutek.

Koliko časa traja čiščenje zobnega kamna in poliranje zob?

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem traja od 20 – 60 minut. Trajanje postopka je odvisno od:

  • količine nabranih oblog in zobnega kamna,
  • od tega ali je zobni kamen prisoten tudi pod dlesnijo in kako globoko,
  • od števila zob v ustih.

Če je zob manj, je tudi manj površin, ki jih je potrebno očistiti.

popravilo zob, čiščenje zobnega kamna, zobni kamen, zobozdravnik

Kako pogosto je potrebno čistiti zobni kamen?

Priporočamo vam, da čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku opravite vsaj enkrat letno.

Kako pogosto bo potrebno čistiti kamen pri določenem posamezniku, pa je odvisno od večih dejavnikov. Najpomembnejši dejavnik je ustna higiena. Če ta ni ustrezna, se lahko v nekaj mesecih na zobne površine ponovno naložijo najprej mehke, nato pa še trde zobne obloge.

Kaj je potrebno upoštevati po čiščenju zobnega kamna?

Nekaj dni po čiščenju zobnega kamna ni priporočljivo uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje nekoliko bolj občutljivi, zato se nanje lažje vežejo barvila, kar povzroči hitrejše zabarvanje zob.

zobozdravnica, zobozdravniški pregled, zobozdravnik

Kako izgleda pregled pri zobozdravnici?

Ob prihodu v našo ambulanto vas bomo lepo sprejeli in vas povprašali o vaših težavah z zobmi. Nato se boste usedli na zobozdravstveni stol in opravili bomo pregled celotne ustne votline. Pogovorili se bomo o stanju vaših zob in obzobnih tkiv ter vam svetovali ustrezno terapijo, če bo ta seveda potrebna. Če bodo prisotne zobne obloge in zobni kamen, vam bomo predlagali odstranitev le teh. Čisti zobje in zdrava obzobna tkiva so namreč osnova in predpogoj za vsa nadaljna zdravljenja v vaših ustih, pa naj gre le za menjavo starih plombic, sanacijo kariesa, protetiko ali ortodontsko zdravljenje. Šele dobro očiščeni zobje namreč omogočajo natančen pregled zobnih površin.

Če imate srčni spodbujevalnik, se pred čiščenjem zobnega kamna o tem pogovorite z zobozdravnico.

Kakšni so rezultati čiščenja zobnega kamna?

Po opravljenem čiščenju zobnih oblog in zobnega kamna, bodo vaši zobje čisti in gladki. V ustih boste imeli prijeten občutek svežine in gladkih zobnih površin. Omogočeno vam bo lažje čiščenje zob, dlesni bodo postale bolj čvrste in zdrave, roza barve in izginil bo ustni zadah.

Odstranili bomo tudi zabarvanje zob, ki lahko nastane zaradi uživanja določenih vrst hrane ali pijač. Vaš nasmeh bo tako postal lepši in počutili se boste bolj samozavestni.

zobni kamen, odstranjevanje zobnega kamna, čiščenje zobnega kamna, prej in potem

Zobje po čiščenju zobnega kamna in zabarvanosti zob.

Kako poskrbeti za pravilno nego zob?

Za pravilno nego zob poskrbimo z rednim in pravilnim čiščenjem zob. Pri tem je pomembno, da vedno očistimo vse zobne zobne površine, tudi tiste, ki so skrite v medzobnih prostorih. Zato je poleg redne uporabe zobne ščetke nujno potrebno tudi redno nitkanje zob. Kadar je razmik med zobmi večji, pa moramo za čiščenje medzobnih prostorov uporabiti medzobno krtačko. Poznamo različne velikosti medzobnih krtačk in le strokovnjak vam lahko svetuje, katere so za vas najbolj primerne.

nega zob, čiščenje zob z nitko in zobno krtačko

Ali čiščenje zobnega kamna lahko izvajamo med nosečnostjo?

Odstranjevanje zobnega kamna ne vpliva na nosečnost in plod in ga lahko tako izvajamo tudi med nosečnostjo.

Koliko stane čiščenje zobnega kamna?

Cena odstranjevanja zobnega kamna znaša 50 EUR na en zobni lok. Cena vključuje zobozdravniški pregled, ultrazvočno odstranjevanje zobnega kamna na obeh čeljustih ter poliranje zob.

Cena ultrazvočnega čiščenje zobnega kamna v kombinaciji s peskanjem in poliranjem zob pa znaša 60 EUR na en zobni lok.

Ostale cene naših storitev si lahko ogledate v ceniku.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri zobozdravnici Urški Kralj Milošević, dr. dent. med. lahko opravite v naši novi zobozdravstveni ambulanti v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem posegu.

Obravnava v naši zobozdravstveni ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.