Analni srbež

Kaj je analni srbež?

Analni srbež se pri ljudeh pojavlja pogosto. Srbenje, ki je ponavadi izrazito in moteče se pojavlja v področju zadnjične odprtine (anusa) ali na koži okoli zadnjične odprtine. Srbenje je lahko tako moteče, da vas sili k praskanju v družbi, zaradi česar povzroča nelagodje in občutek sramu.

analni srbežKaj povzroča analni srbež?

Med vzroke štejemo:

 • nekatera kožna obolenja, kot sta naprimer psoriaza ali kontaktni dermatitis
 • nekatere druge bolezni, kot so naprimer sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, hemoroidi, analni tumorji
 • okužbe, kot so naprimer nekatere spolno prenosljive okužbe, podančice ali gljivična okužba
 • pretirano umivanje analne regije, ki povzroča draženje in izsušenost kože,
 • preslaba analna higiena ali uhajanje blata

Kakšni so simptomi?

Analni srbež je lahko povezan z rdečino, pekočim občutkom in bolečino zadnjičnega predela. Težave so lahko kratkotrajne ali trdovratne in dolgotrajne, kar je odvisno od vzroka nastanka.

Kako lahko analni srbež umirimo sami?

Analni srbež lahko umirimo ali preprečimo z ustrezno analno higieno, ki bo zadnjični predel ohranjala čist, hladen in suh, brez nepotrebnega draženja kože.
Če vas pesti analni srbež, lahko sami ukrepate na sledeči način:
 • Nežno umivanje. Predel okoli zadnjika enkrat dnevno umijte z navadno tekočo vodo ali le z blagimi milom ter mehko krpico. Izogibajte se močnemu drgnenju. Po umivanju področje dobro osušite z brisačo ali s sušilcem za lase, ki ga držite dovolj daleč stran, da ne pregreva kože.
 • Če vam uhaja blato ali imate drisko, redno umivajte zadnjično regijo z vlažno vato ali si področje nežno tuširajte in nato osušite.
 • Ne praskajte se. Praskanje dodatno draži kožo. Preko noči uporabljajte bombažne rokavice, da se med spanjem ne bi praskali.
 • Uporabljajte zračno, belo bombažno spodnje perilo, ki se ne prijema na kožo. Tako boste zadnjično regijo ohranili suho. Ne nosite ozkih hlač.
 • Ne uporabljajte dražečih krem, šamponov, kopeli, deodorantov, odišavljenih mil, dišečih vlažnih robčkov. Po odvajanju blata uporabite bel, neodišavljen toaletni papir.
 • Spremenite prehranjevalne navade. Prenehajte ali zmanjšajte pitje kave, kokakole, alkohola, citrusov, čokolade, pekoče hrane, paradižnika in hrane, ki povzroča drisko. Izogibajte se prepogosti uporabi odvajal.
 • Uporabljajte mazila in gele. Zaščitite kožo zadnjičnega predela pred vlago s kremo, ki vsebuje cinkov oksid. Namažite jo na suho kožo, v tankem sloju. Uporabite lahko tudi vazelinsko mazilo. Če je potrebno, lahko vneto kožo za krajši čas mažete tudi s kortikosteroidnim mazilom (1% hidrokortizon), 2 – 3 x dnevno, do umiritve srbenja.
 • Skrbite za redno odvajanje blata. Uživajte hrano bogato z vlakninami. Težave z mehkim blatom ali s pogostim odvajanjem blata lahko omilite s postopnim dodajanjem vlaknin v prehrano. Uporabite lahko tudi nekatere vlakninske prehranske dodatke.

Kdaj je potreben obisk osebnega zdravnika?

Kadar analni srbež vztraja dalj časa, svetujemo obisk pri osebnem zdravniku. Ta vam bo po pregledu svetoval ustrezno zdravljenje ali pa vas bo napotil k proktologu. Analni srbež se lahko z ustrezno terapijo v večini primerov hitro pozdravi.

Kdaj je potreben obisk proktologa?

Zdravnika specialista proktologa je potrebno obiskati, kadar:

 • je srbež izrazit ali traja dalj kot mesec dni,
 • se pojavi krvavitev iz danke,
 • če se pojavi uhajanje blata,
 • če je prisotna okužba v predelu zadnjika,
 • ne znamo pojasniti vzroka za dolgotrajen analni srbež.

Kako se postavi diagnoza?

Diagnozo lahko osebni zdravnik postavi že z nekaj preprostimi vprašanji glede preteklih težav, trenutnih simptomov in glede higienskih navad. Pri sumu na podančice bo zdravnik opravil posebno preiskavo za določite teh parazitov v blatu. Pregled pri zdravniku ponavadi vključuje tudi digitalni rektalni pregled.

Če osebni zdravnik vzroka analnega srbeža ne ugotovi ali pa je bilo začetno zdravljenje neuspešno, vas lahko napoti k dermatologu ali proktologu. Možno je, da vzroka srbenja nikoli ne odkrijemo.

Kako zdravimo analni srbež?

Analni srbež praviloma zdravimo vzročno, bodisi zdravimo okužbo, hemoroide ali srbeč predel mažemo s posebnimi mazili. Kadar so težave hujše ponoči lahko uporabimo tudi tablete antihistaminikov, ki pomagajo ublažiti srbenje, dokler mazilo ne prične učinkovati. Kadar analni srbež kljub terapiji ne izgine, je potrebno ponovno obiskati lečečega zdravnika.

Kje lahko opravim proktološki pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.