Povečanje prsi z vsadki

Najbolj zaželjena estetska operacija pri ženskah

 • drugo ime – augmentacijska mamaplastika ali povečanje dojk
 • povečanje prsi s pomočjo silikonskih vsadkov
 • za lepše in bolj atraktivne ženske prsi
 • trajanje posega približno 1 – 2 uri
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo 6 – 12 ur po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina prsi
 • bolniški stalež traja 7 – 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost prsi na dotik traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine so ponavadi skrite pod prsmi
 • resni zapleti so redki

Ali sem primerna kandidatka za povečanje prsi?

Ženske prsi so zelo intimen organ vsake ženske. Povečanje prsi je zato poseg, ki globoko posega v žensko intimo. Pomembno je, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientk je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo same in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

srečna ženska po povečanju prsi

Je povečanje prsi primerno tudi za Vas?

DA
 • če imate občutek, da so vaše prsi premajhne
 • če vas moti, da so po nosečnosti, hujšanju ali zaradi starosti prsi izgubile prvotno obliko in volumen
 • če vas moti, da so prsi v zgornjem delu izpraznjene
 • če ste opazili, da dojki nista enaki po obliki ali volumnu
 • če ste opazili, da dojki nista primerno razviti in oblika ni primerna
NE
 • če niste zdravi
 • če ste noseči ali če dojite
 • če so prsi povešene
 • če nimate realnih pričakovanj

Povečanje prsi s silikonskimi vsadki ima svoje prednosti in slabosti

Prednosti
 • hitra in dolgotrajna rešitev
 • lepši in mladostnejši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti
Slabosti
 • prsne vsadke je potrebno kontrolirati
 • vsadke bo s časom potrebno zamenjati
 • prisotna so tveganja povezana z vsadki in operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti operacije povečanja prsi z vsadki, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Kakšna so tveganja in možni zapleti pri operaciji – povečanje prsi z vsadki?

Povečanje dojk z vsadki je povezano s določenimi tveganji in zapleti, ki pa so odvisni od tipa operacije, od vrste izbranega vsadka ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj dosežemo z operacijo?

S posegom dosežemo hitro, predvidljivo in dolgotrajno povečanje prsi ter mladostnejši videz telesa.

vsadki

Kakšne vrste silikonskih vsadkov poznamo?

Silikonske vsadke tvori močan, nepropusten silikonski ovoj znotraj katerega se nahaja polnilo. Polnilo vsadka je lahko silikonski gel ali pa fiziološka raztopina. Površina ovoja je lahko gladka ali teksturirana (drobno nagubana). Po obliki ločimo kapljičaste (anatomske) ali okrogle vsadke. Vsadki se med seboj razlikujejo še po volumnu, širini, višini in izbočenosti vsadka.

Kateri vsadek je primeren zame?

Primeren vsadek bo določil kirurg. Izbira vsadka temelji na trenutni obliki in velikosti vaših prsi, debelini podkožnega maščevja ter anatomiji prsnega koša. Pri izbiri se upošteva tudi vaše želje in tveganja, ki so povezana z določenim tipom vsadka. Prednosti in slabosti določenih tipov vsadkov vam bo kirurg predstavil med pregledom.

Ali je prsi možno povečati brez vsadkov?

Da, možno je povečanje prsi z lastno maščobo. Pri tej operaciji z liposukcijo najprej odvzamemo maščobo na bokih, stegnih ali na trebuh. Maščobo ustrezno pripravimo in jo vbrizgamo v prsi in napravimo t.i. lipofiling prsi.

Kam vstavimo prsne vsadke?

Položaj vstavitve prsnih vsadkov je odvisen od vrste vsadka, anatomije prsnega koša, želene povečave prsi in priporočil kirurga. Silikonski vsadek lahko vstavimo pod ali nad prsno mišico ali pa ga vstavimo v dveh nivojih (angl. dual plane) in v tem primeru zgornji del vsadka pokriva mišica, spodnjega pa žleza. Kadar vsadek leži nad prsno mišico, vsadek pokriva le prsna žleza ali ovojnica prsne mišice.

Kako naj se pripravim na operacijo – povečanje dojk z vsadki?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom boste opravili preiskave, ki so potrebne za izključitev morebitnih bolezenskih sprememb na prsih. Priskrbeti si morate elastični nedrček, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Kako opravimo povečanje dojk z vsadki?

Povečanje dojk z vsadki opravimo v splošni anesteziji. Kožni rez lahko poteka v gubi pod dojko, ob spodnjem robu kolobarja ali v pazduhi. Najpogosteje rez, ki je dolg le 5-6 cm, naredimo v gubi pod dojko, saj je tako preglednost operativne rane najboljša, poseg pa je moč narediti najbolj natančno. Nato pod prsno žlezo in/ali mišico napravimo prostor, kamor vstavimo prsni vsadek in tako poudarimo volumen prsi. Rano zašijemo po plasteh, namestimo obliž in dojki povijemo. Izjemoma v področje ob vsadku vstavimo drenažno cevko, ki jo preko kože izpeljemo na površino. Ta ostane v telesu nekaj dni in se jo odstrani ambulantno.

Koliko časa traja operacija?

Trajanje operacije je odvisna od položaja vstavitve vsadkov in ponavadi traja 1 – 2 uri.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, prsi pa bodo povite s povojem. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni, povoj odstranimo in namestimo elastični nedrček, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Nedrček bo nudil oporo operiranim dojkam in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.povečanje prsi, ženske prsi, umetne prsi, povečanje dojk

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Kožnih šivov ni potrebno odstranjevati, saj se v nekaj tednih razgradijo sami.

Kakšne so bolečine po posegu?

Povečanje dojk z vsadki spremlje akutna bolečina po posegu, ki se ponavadi umiri v nekaj dneh. Še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšnje povečanje prsi, za oceno končnega rezultata počakamo več tednov, da se oteklina zmanjša, koža pa se raztegne in se prilagodi novemu volumnu prsi. Brazgotine dobijo svoj končni izgled šele leto ali dve po posegu, ko dozorijo.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Brazgotine, ki ponavadi ležijo v gubi pod dojkami, se v pokončnem položaju ne vidijo. V ležečem položaju so le malo vidne, saj so skrite v naravni gubi. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvo leto po posegu spreminja in po letu dni, ko brazgotine dozorijo, postanejo skoraj neopazne. Redko se zgodi, da zaradi izrazitejšega celjenja lahko nastanejo vidnejše brazgotine, kar je potrebno sproti zdraviti.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljna z rezultatom?

Čeprav je večina pacientk po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam prsi po posegu ne bodo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

ženska z roza pentljo na nedrčku, povečanje prsi

Kako prsni vsadki vplivajo na mamografijo?

Pred mamografijo je potrebno zdravstveno osebje opozoriti, da imate vstavljene prsne vsadke. Ponavadi je potrebno za prikaz celotne prsne žleze opraviti dodatne slikovne projekcije. Vpliv na mamografijo je manjši, kadar so prsni vsadki vstavljeni pod prsno mišico.

Koliko stane operacija povečanja prsi z vsadki?

Cena operacije povečanja prsi:

 • z okroglimi vsadki je 3.200 EUR
 • s kapljičastimi vsadki pa 3.500 EUR

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.