MENSTRUACIJA in MOTNJE MENSTRUALNEGA CIKLA

Kaj je menstruacija?

Menstruacija je normalna mesečna krvavitev iz maternice in jo imenujemo tudi menzes oz. mesečno perilo. Prva menstruacija se ponavadi pojavi pri deklicah med 9. in 16. letom starosti, zadnja pa se pojavi okoli 50. leta starosti. Vzrok menstrualne krvavitve je fiziološko luščenje maternične sluznice, ki nastane zaradi znižanja koncentracije nekaterih ženskih spolnih hormonov. To se zgodi, kadar pri ženski po ovulaciji ne pride do oploditve. Med motnje menstrualnega cikla uvrščamo neredno menstruacijo (metroragijo), bolečo menstruacijo (dismenorejo) ter močno menstruacijo (menoragijo).

Kako se imenuje prva menstruacija?

Prvo mesečno perilo imenujemo menarha.

Trije vložki, na srednjem rdeče pero, ki ponazarja menstruacijo.

Kdaj nastopi menarha?

Prva menstruacija oz. menarha se pri deklicah tipično pojavi med 9. in 16. letom starosti. Kadar se prva menstruacija pojavi pred 9. letom starosti, govorimo o prezgodnji menarhi. Kadar pa se prva menstruacija pojavi po 16. letu, pa govorimo o pozni menarhi.

Kaj pomeni prezgodnja menstruacija?

Kadar se sekundarni spolni znaki (rast dojk, poraščenost spolovila) in prva menstruacija pojavijo pred 9. letom starosti, govorimo o prezgodnji menstruaciji. Pogosto ostane vzrok za prezgodnjo menarho neznan, lahko pa so vzrok tumorji, motnje v centralnem živčnem sistemu, vnetja ali nekatere genetske bolezni.

Kakšni so znaki prve menstruacije?

Prva menstruacija oz. menarha je prvo mesečno perilo, ki nastopi normalno pri dekletih v starosti od 9. – 16. leta in je znak spolne zrelosti. Krvavitev pogosto spremljajo menstrualni krči. Prva leta od nastopa menarhe so lahko menstrualni cikli še neredni, saj je hormonska os še nezrela. Cikel se po navadi v roku parih let spontano uredi.

Kako izgleda redna menstruacija?

Redno mesečno perilo se vsak mesec pojavlja v približno enakih časovnih presledkih. Normalno se pojavlja na vsakih 21 – 35 dni. Menstrualni cikel je čas od začetka mesečnega perila do nastopa naslednjega mesečnega perila. Na sredini normalnega menstrualnega cikla (13.-14. dan) se zgodi ovulacija, oz. sprostitev jajčne celice.

Kadar ob ovulaciji pride do oploditve oz. nosečnosti, se pričnejo sproščati določeni hormoni, ki preprečijo luščenje maternične sluznice, da se lahko zarodek ugnezdi. Če do oploditve ne pride, rumeno telesce propade. Temu sledijo hormonske spremembe, ki po približno 12. – 14. dneh od ovulacije povzročijo luščenje maternične sluznice in pričetek novega menstrualnega cikla.

menstrualni koledar

Koliko dni traja mesečno perilo?

Normalno traja od 3 – 7 dni, ženska pa v času menstruacije izgubi 50 – 80 ml krvi. Večino krvi izgubi v prvih 3. dneh. O premočni krvavitvi (menoragiji) govorimo, kadar traja mesečno perilo več od 7 dni in/ali kadar je izguba krvi večja od 80 ml.

Koliko dni po ovulaciji nastopi menstruacija?

Mesečno perilo se pojavi približno 12 – 14 dni po ovulaciji.

Na koliko dni se pojavlja menstruacija?

Redna menstruacija se normalno pojavlja na 21 – 35 dni.

Kaj pomeni neredna menstruacija?

Je motnja menstrualnega cikla, ki nastane tedaj, ko se menstruacija pojavlja v nerednih časovnih intervalih (pred 21. ali po 35. dnevu menstrualnega cikla), govorimo o metroragiji. Menstrualni cikel je pogosto nereden v prvih letih od pojava menarhe in zadnja leta pred pojavom menopavze.

Kaj pomeni podaljšana menstruacija?

O podaljšani menstruaciji govorimo, kadar traja več kot 7 dni.

Kaj pomeni premočna menstruacija?

O premočni krvavitvi oz. menoragiji govorimo tedaj, ko je celotna izguba krvi v času menstruacije večja od 80 ml.

Ženska rodila, premočna menstruacija. Motnje menstrualnega cikla. Boleča menstruacija.

Zakaj se pojavlja nenavadno močna menstruacija?

Menstruacija, kjer gre za povečano izgubo krvi, imenujemo hipermenoreja. Nastane lahko zaradi različnih vzrokov kot so na primer polipi, miomi, adenomioza, hiperplazija endometrija, rak maternice, motnje strjevanja krvi, motnje ovulacije, motnje v hormonski osi, krvavitve povezane z nosečnostjo in drugo.

Kdaj se pojavi izvenciklična krvavitev?

Med motnje menstrualnega cikla štejemo tudi izvenciklično krvavitev, ki se lahko pojavlja tudi ob sicer rednem menstrualnem ciklu. Pojavlja se lahko pred, po ali na sredini menstrualnega cikla ali po spolnih odnosih, v obliki krvavkastih izcedkov (ang. spotting). Nepravilna krvavitev iz rodil je lahko posledica resne bolezni, zato je potrebna obravnava pri ginekologu.

Vzroki so lahko vnetje v meternici, polipi, miomi, adenomioza, hiperplazija ali karcinom.

Vzroki nepravilne krvavitve pa so lahko tudi nestrukturni. Mednje štejemo motnje strjevanja krvi, hormonske motnje, nepravilne krvavitve kot posledica hormonske kontracepcije, hormonskega nadomestnega zdravljenja ali zdravljenja z nekaterimi drugimi zdravili.

Kako neredna menstruacija vpliva na možnost zanositve?

Neredna menstruacija, predvsem kadar se pojavi po 35. dnevu menstrualnega cikla, pogosto nastopa v sklopu anovulatornega cikla, kar pomeni, da je možnost zanositve zmanjšana. Vzrok anovulatornih ciklusov so lahko tudi policistilni ovariji.

Koliko časa lahko menstruacija normalno kasni?

Normalen izostanek mesečnega perila je 1 teden.

Kakšni so možni vzroki za zamujanje menstruacije?

Najpogostejši vzrok za izostanek menstruacije je nosečnost, pogosto pa tudi hormonske motnje in motnje ovulacije v sklopu sindroma policističnih jajčnikov. Menstruacija lahko zamuja tudi zaradi uživanja določenih zdravil ali redkeje zaradi sindroma prezgodnje odpovedi jajčnikov.

Koliko dni lahko zamuja menstruacija?

Kadar menstruacija zaostane za več kot 35 dni, govorimo o oligomenoreji. Če menstruacija zaostane za več kot 3 mesece, pa govorimo o amenoreji. V tem primeru je najprej potrebno izključiti nosečnost, ki je najpogostejši fiziološki vzrok za amenorejo pri ženskah v rodni dobi. Lahko pa gre tudi za hormonske motnje ali sindrom policističnih ovarijev, ki ga lahko spremljajo motnje ovulacije. V takšnem menstrualnem ciklu so možnosti za zanositev majhne.

Kaj pomeni, če menstruacija zamuja 5 dni?

Kadar menstruacija zamuja manj kot 1 teden in pride v času od 21. do 35. dne menstrualnega cikla, je menstruacija redna. V tem primeru ne gre za motnje menstrualnega cikla.

Ženska s koledarjem v roki, ki ponazarja izostanek menstruacije. Motnje menstrualnega cikla.

Kaj lahko pomeni, če menstruacija zamuja 14 dni?

Če menstruacija, ki je bila sicer redna izostane 14 dni, gre za izostanek menstruacije. Najpogosteje je vzrok za izostalo menstruacijo nosečnost ali hormonske motnje v sklopu sindroma policističnih ovarijev.

Kako ravnati, če menstruacija zamuja 1 mesec?

Če menstruacija, ki je bila sicer redna izostane 1 mesec, je potrebno izključiti nosečnost oziroma druge vzroke za izostanek menstruacije, kot so hormonske motnje v sklopu sindroma policističnih ovarijev in druge. Potreben je pregled pri ginekologu.

Mlada ženska se drži za trebuh zaradi bolečin v trebuhu, ob menstruaciji. Boleča menstruacija.

Kako ravnati, če imam ob zamujanju menstruacije tudi bolečine v trebuhu?

Bolečine v trebuhu ob izostanku menstruacije so lahko posledica izvenmaternične nosečnosti ali drugih motenj oziroma nepravilnosti v nosečnosti. V takem primeru je potrebno čimprej opraviti pregled pri ginekologu.

Kaj pomeni menstruacija med nosečnostjo?

Med nosečnostjo je menstruacija odsotna. Praviloma so krvavitve v nosečnosti patološke in je v teh primerih potreben pregled pri ginekologu.

Kdaj se pojavi menstruacija po porodu?

Menstruacija se po porodu pojavi zelo različno. Pri večini ženskah, ki polno dojijo, je menstrualni cikel zavrt vsaj prve 3 mesece, pri ženskah, ki ne dojijo pa se lahko menstruacija pojavi že po 1 mesecu.

Ali je bolečina v spodnjem delu trebuha ob menstruaciji nevarna?

Menstrualno krvavitev lahko spremlja tudi občutek napihnjenosti v trebuhu ali krčevita bolečina. Redko pa se hkrati lahko pojavi tudi slabost ali bruhanje. Blaga bolečina ob menstruaciji ponavadi ni nevarna, se pa vsekakor priporoča posvet z ginekologom, kadar je bolečina močnejša.

Ali je potrebno zaradi težav ob menstruaciji obiskati ginekologa?

Če se ob menstruaciji pojavljajo hujši simptomi kot so močna ali pogosta menstruacija, s prisotnostjo slabokrvnosti, hude bolečine in krči, omotičnost, motnje zavesti, bruhanje in podobno, je potrebno opraviti pregled pri ginekologu. Z ginekologom se boste posvetovali glede ureditve menstrualnega cikla.

Zakaj se pojavljajo boleče menstruacije?

Kadar menstruacijo spremljajo močne bolečine govorimo o dismenoreji. Dismenoreja najpogosteje nastane zaradi neravnovesja v sproščanju hormonov prostaglandinov ob krčenju maternice ali pa je posledica bolj kompleksnih bolezni kot so endometrioza, prisotnost miomov, polipov ali vnetne bolezni medenice.

Kontracepcijske tabletke na koledarju. Boleča menstruacija.

Kako hormonska terapija vpliva na pojav menstruacije?

Kombinirane hormonske kontracepcijske tabletke, obliž in vaginalni obroček, uravnavajo menstrualni cikel. Menstruacije so praviloma blažje in pridejo v rednih načrtovanih intervalih. Predvsem prve 3 mesece, dokler se telo privaja na novo zdravilo, lahko prihaja tudi do vmesnih krvavitev. Progestogenska hormonska kontracepcija (tabletke, maternični vložek, intramuskularna injekcija) praviloma povzroči, da je menstruacija zelo blaga ali pa je sploh ni. Vmesne krvavitve so pri uporabi teh zdravil pogostejše.

Kaj je to predmenstrualni sindrom?

Predmenstrualni sindrom je ime za skupino psihičnih in fizičnih simptomov, ki se lahko pojavijo zaradi padca hormonov po ovulaciji in trajajo ponavadi do nastopa menstruacije.

Med psihične simptome štejemo motnje razpoloženja, razdražljivost, anksioznost, zmanjšan libido in podobno. Najpogostejši fizični simptomi pa so napetost v dojkah, krči, glavobol in pojav aken.

Kaj pomenijo neredne menstruacije?

Za neredno menstruacijo je značilno, da se pojavlja v nerednih časovnih intervalih, in sicer pred 21. ali po 35. dnevu menstrualnega cikla. Nastanejo lahko zaradi motenj ovulacije, ob sindromu policističnih ovarijev ali zaradi drugih motenj v hormonski osi hipotalamus – hipofiza – jajčnik.

Do katerega leta ima ženska menstruacijo?

Zadnja menstruacija se imenuje menopavza in naznanja konec rodne dobe pri ženski. V Sloveniji opažamo, da pri ženskah menopavza povprečno nastopi pri starosti 52. let. Zadnjo menstruacijo določimo za nazaj, ko ženska, ki je v primerni starosti, 12 mesecev nima mesečnega perila.

Ponazoritev menopavze. Motnje menstrualnega cikla.Zakaj nastane menopavza?

Menopavza je fiziološko stanje. Nastane zaradi prenehanja normalnega hormonskega delovanja jajčnikov.

Kakšne težave lahko spremljajo menopavzo?

V obdobju pred menopavzo in po menopavzi se lahko zaradi pomanjkanja hormonov pojavijo določene telesne spremembe in nekateri simptomi, ki prizadenejo kakovost življenja žensk. Najpogosteje se pojavljajo navali vročine in nočno znojenje, motnje razpoloženja, razdražljivost, motnje v spolnosti, suha nožnica in drugo.

Starejši ženski, v menopavzi, je vroče. Hladi se s pahljačo.

Težave se pri vsaki ženski obravnava individualno. Pomembno je, da ženska ve, kdaj poiskati strokovno pomoč. Kadar so težave močno izražene, je najučinkovitejše zdravljenje hormonska nadomestna terapija, ki jo predpiše zdravnik ginekolog po tehtni preučitvi pacientke. V tem primeru so potrebni tudi redni nadaljni ginekološki pregledi.

Kaj pomeni pomenopavzalna krvavitev?

Vsako ginekološko krvavitev po nastopu menopavze je potrebno obravnavati pri ginekologu, saj je lahko pokazatelj resnega obolenja. Najpogostejši vzroki za pomenopavzno krvavitev so atrofija endometrija, ginekološka vnetja, endometrijski polipi, miomi, hiperplazija ali rakasto obolenje.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri ginekologinji Ani Ranc, dr. med. lahko opravite v naši zasebni ginekološki ambulanti v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.