Sindrom karpalnega kanala

Naročanje

Spoštovani obiskovalci!

Pri obravnavi pacientov dosledno upoštevamo vse predpisane ukrepe glede zaščite pred okužbo s SARS-Cov-2, ki sta jih izdala Ministrstvo za zdravje ter Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije.

Za naročanje in informacije pokličite na 041 339 000.

Kaj je sindrom karpalnega kanalaShematsko prikazan karpalni kanal, utesnjen mediani živec in sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala, oz. sindrom zapestnega prehoda, je obolenje, ki nastane zaradi utesnitve medianega živca v zapestnem prehodu in se kaže z mravljinci v roki, zanj pa so značilne tudi bolečine v zapestju.

Kaj je karpalni kanal?

Karpalni kanal, oz. zapestni prehod je ozek in neraztegljiv prehod, ki se nahaja v nivoju zapestja. Karpalni kanal na hrbtni strani omejujejo zapestne kosti, na dlanski strani pa toga vezivna plošča, ki ji strokovno rečemo transverzalni karpalni ligament. V njem se nahaja mediani živec in tetive upogibalke prstov, ki so ovite v tetivne ovojnice.

Karpalni kanal ima največji volumen v nevtralnem, oz. izravnanem položaju zapestja. Karpalni kanal se volumno nekoliko zmanjša, ko se zapestje upogne naprej ali nazaj.

Roka drži računalniško miško, vidno je rdeče sevanje bolečine v zapestju zaradi sindroma karpalnega kanalaMediani živec s senzoričnim nitjem oživčuje blazinice prvih treh prstov in palčevo polovico blazinice na četrtem prstu. Z motoričnim nitjem pa oživčuje večino mišic na bazi palca in dve lumbrikalni mišici v dlani.

Zakaj nastane sindrom karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala nastane zaradi utesnitve medianega živca v karpalnem kanalu. Utesnitev medianega živca moti prevajanje impulzov po živcu in povzroča motnje občutkov za dotik, toploto in hlad, motnje potenja ter mišično prizadetost obolele roke. Pojavijo se mravljinci v roki in bolečine v zapestju.

Sindrom karpalnega kanala se pogosteje pojavlja pri ženskah, vzroki za nastanek pa so številni:

 • vnetja tetivnih ovojnic,
 • tumorji v karpalnem kanalu (npr. ganglion, lipom ipd.),
 • poškodbe zapestja in podlahti,
 • bolezni (sladkorna bolezen, putika, slabo delovanje ščitnice in revmatoidni artritis) in
 • nosečnost.

Nastanek bolezni pa je povezan tudi z določenimi ročnimi opravili (npr. delo z vibracijskimi stroji).

Pacienti s sindromom karpalnega kanala imajo pogosto tudi nekatera druga obolenja na roki (npr. rizartrozo, sprožilni prst, obrabne spremembe zapestnega sklepa itd). Zato je potreben natančen klinični pregled roke ter jasna opredelitev vzrokov pacientovih težav.

Kakšne težave povzroča sindrom karpalnega kanala?

Mlada ženska si stiska zapestje, zaradi bolečine v zapestju, ime tudi mravljince v roki.Sindrom karpalnega kanala je pogosto prisoten hkrati na obeh rokah.  Ponavadi je ena roka huje prizadeta kot druga. Težave na začetku predstavljajo bolečine v zapestju, pojavijo pa se tudi mravljinci v rokah med spanjem. Mravljinci v rokah med spanjem lahko bolnika večkrat na noč prebudijo. Mravljinčenje se širi po prvih treh prstih prizadete roke in zajema tudi palčevo polovico prstanca. Mezinec tipično ni prizadet.

Bolnik išče položaj roke, ki mu ustreza, nemalokrat stresa roko, jo dviguje v zrak ali pa jo hladi pod mrzlo vodo, da bi si olajšal težave. Bolečine v zapestju lahko sevajo tudi proti komolcu. Mravljinci v rokah se lahko kasneje pojavljajo tudi čez dan, zlasti pri določenih opravilih, kot so na primer vožnja avtomobila ali kolesa, uporaba računalniške miške, telefona, branje knjige in podobno. Kadar je sindrom karpalnega kanala napredoval, iz prizadete roke prično izpadati predmeti, občutek za dotik se poslabša in spremeni, zmanjša pa se tudi groba moča prizadete roke. V kasni fazi mravljinčenje v prizadeti roki izgine, pride do izrazitega usihanja mišic na bazi palca. Moč roke močno oslabi, palec pa postane okoren in nefunkcionalen.

Klinični pregled

Tinelov test, z mravljinci v rokah in prstih, ponazarja utesnjen karpalni kanalSindrom karpalnega kanala lahko ugotovimo s kliničnim pregledom. Ob pregledu vas bomo najprej povprašali o vaših zdravstvenih težavah. Zanimalo nas bo predvsem ali se vam pojavljajo mravljinci v rokah ali bolečine v zapestju in ali vam iz rok izpadajo predmeti. Zanimalo nas bo ali imate težave s ščitnico in če imate sladkorno bolezen, pri ženskah pa povprašamo o morebitni nosečnosti. Vprašali vas bomo o zdravilih, ki jih jemljete ter o morebitnih alergijah. Sledi usmerjen klinični pregled obolelega področja ter pregled medicinske dokumentacije, katero ste prinesli s seboj. Če ste morda opravili EMG preiskavo, vas prosimo, da izvid prinesete s seboj. Ob koncu pregleda vam bomo pojasnili vzrok vaših težav in vam predlagali ustrezno zdravljenje. Predstavili vam bomo pričakovane izide zdravljenja ter možne zaplete.

Pred posegom vas lahko napotimo na dodatne preiskave (npr. EMG, RTG zapestja in/ali vratne hrbtenice, nevrološki pregled,…)

Pred predvideno operacijo prejmete soglasje, ki ga morate pred posegom prebrati, izpolniti in podpisati.

Kako zdravimo sindrom karpalnega kanala?

Konzervativno zdravljenje

Opornica za zapestje, karpalni kanal, sindrom karpalnega kanalaSindrom karpalnega kanala ponavadi pričnemo zdraviti najprej konzervativno. Ukrepi vključujejo:

 • izogibanje opravilom, ki izzovejo simptome
 • uporaba zapestne opornice redno preko noči in tudi preko dneva pri tistih opravilih, ki izzovejo mravljinčenje v roki.
 • po potrebi, zdravljenje s protivnetnimi zdravili

Uspeh zdravljenja ocenimo po 1-2 mesecih. Če po tem času mravljinci v roki izginejo, bolečina v zapestju pa se umiri, s konzervativnim zdravljenjem nadaljujemo in stanje kontroliramo čez nekaj mesecev.

Operacija karpalnega kanala

Operacija karpalnega kanala omogoči popolno sprostitev medianega živca. Bolezen zdravimo kirurško tedaj, kadar je bolezen že v napredovali fazi ali pa so bili poskusi konzervativnega zdravljenja neuspešni.

Kako poteka operacija karpalnega kanala?

V ozadju kirurg sprošča karpalni kanal zaradi sindroma karpalnega kanalaOperacija karpalnega kanala poteka v lokalni anesteziji in v brezkrvju. Za zagotovitev brezkrvnega operativnega polja, vam pred posegom namestimo manšeto (esmarch) na nadlahti, ki stiska nadlaht za čas operacije. Po ustrezni pripravi operativnega polja, napravimo 2-3 cm dolg kožni rez na dlanski strani zapestja in si odmaknemo podkožna tkiva. V dnu rane si prikažemo transverzalni karpalni ligament in ga vzdolžno v celoti prekinemo ter tako odpremo karpalni kanal. Mediani živec sprostimo od ostalih struktur v karpalnem kanalu, nato sprostimo manšeto na nadlahti, zaustavimo krvaveče žilice in zašijemo kožo. V rano občasno vstavimo manjši dren. Operacija karpalnega kanala traja približno 10 minut in poseg praviloma ni boleč. Po posegu prejmete 2 tbl. Lekadola in vam podamo ustna ter pisna navodila za okrevanje. Približno pol ure po posegu greste lahko domov, v spremstvu druge osebe.

Pooperativni potek

Roka naj do prve kontrole počiva v trikotni ruti nad nivojem srca. Vsakodnevno razgibavate prste, kot vam naroči kirurg. Ponavadi je blaga bolečina po operaciji prisotna le prva dva dni, zaradi česar svetujemo jemanje analgetika po potrebi (npr. Lekadol 1 – 2 tb.). V kolikor je bil živec med operacijo v celoti sproščen, vam prsti preko noči praviloma prenehajo mrtveti. Če ste imeli pred operacijo moten občutek za dotik na konicah prstov, se bo občutek povrnil šele nekaj mesecev kasneje. Če pa je sindrom karpalnega kanala povzročil hudo poškodbo medianega živca, pa se občutek za dotik tudi po operaciji ne povrne več.

Zašita rana po sprostitvi karpalnega kanala, zaradi sindroma karpalnega kanalaPrva kontrola je 2. – 4. dan po operaciji. Šive odstranimo 10. – 14. dan po operaciji. Prvi mesec po operaciji je potrebno operirano roko razgibavati po navodilih. Ta čas roke ne uporabljamo za fizična opravila. Bolniški stalež v večini primerov traja predvidoma mesec dni, lahko pa se tudi podaljša glede na naravo dela v službi in potek okrevanja. V kolikor je sindrom karpalnega kanala prisoten tudi na drugi roki in je tudi tu potrebna operacija, z operacijo počakamo vsaj 2 meseca po prvem posegu.

Zapleti

Operacija karpalnega kanala je rutinska in varna operacija. Ob skrbno izvedeni operaciji so zapleti redki. Najpogostejša, pa vendar zelo redka zapleta sta krvavitev in okužba rane. Med izjemno redke, vendar v strokovni literaturi opisane zaplete, štejemo tudi poškodbo medianega in ulnarnega živca ter njunih vej in poškodbo ulnarne arterije in njenih vej.

V primeru zapletov je nujno potreben pregled pri kirurgu – operaterju! Zdravljenje zapletov je po navadi kirurško in lahko zahteva tudi bolnišnično zdravljenje.

Pooperativna brazgotina je pogosto občutljiva na pritisk in povzroča zategovanje ob skrajnih gibih zapestja, kar lahko traja več mesecev po posegu. Stanje zdravimo z masažo brazgotin, razgibavanjem in ustrezno fizioterapijo. Možen je tudi pojav slabše moči v operirani roki, ki se po navadi, s časom, spontano popravi.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.