Ginekomastija

Kaj je ginekomastija?

Pri ginekomastiji gre za nenevarno povečanje moške dojke na račun razrasta žleznega tkiva. Ginekomastija se po navadi pojavi obojestransko, lahko pa se kaže tudi enostransko. Povečana prsna žleza se tipa kot čvrsta podkožna masa, ki se nahaja pod prsnim kolobarjem in okoli njega. Ginekomastija pacientu nemalokrat povzroča občutek sramu in ga lahko tudi močno psihološko bremeni.

Ginekomastija se pojavlja pri približno tretjini vseh moških. Najpogosteje jo opazimo pri adolescentih, kjer naj bi bila prisotna pri skoraj dveh tretjinah vseh adolescentov.

ginekomastija

Zakaj nastane ginekomastija?

Povečanje prsne žleze pri moškemu lahko nastane zaradi povečane koncentracije estrogenov in estrogenu podobnih snovi v krvi ali pa zaradi porušenega razmerja moški in ženskih spolnih hormonov. Vzroki za to so številni. Pogosto, kar v četrtini primerov, pa jasnega vzroka ne najdemo.

Glede na vzrok, lahko ginekomastijo delimo na:

 • FIZIOLOŠKO ali razvojno ginekomastijo, ki jo opazimo pri novorojencih, pri adolescentih in pri starejših moških.
 • FARMAKOLOŠKO ginekomastijo, spodbujeno z zdravili in nekaterimi mamili (estrogeni, gonadotropini, androgeni, antiandrogeni, kemoterapevtiki, marihuana, heroin in številne druge kemične substance)
 • PATOLOŠKO ginekomastijo zaradi
  • hipogonadizma (primarni, pridobljeni, prirojeni, sekundarni, Kallmanov sindrom, …),
  • hormonsko aktivnih tumorjev (hormonsko aktivni tumorji nadledvičnih žlez ali testisov, bronhogeni karcinom, …)
  • sistemskih obolenj (ledvična odpoved, ciroza jeter, motnje v delovanju nadledvičnih žlez, …)
  • prirojenih motenj v delovanju hormonskih poti (Klinefelterjev sindrom, motnje sinteze testosterona, anorhia, …)
  • določenih drugih obolenj in poškodb (HIV, poškodba prsnega koša, alkoholizem, okužba s herpes zoster virusom, poškodba hrbtenjače, …)
 • IDIOPATSKO ginekomastijo, kjer vzrok ni poznan.

Ali je ginekomastija povezana z rakom dojke?

Na splošno rak dojke pri moškem predstavlja 1% vseh rakov dojk. V primerjavi z zdravimi moškimi ni bilo dokazane višje pojavnosti raka dojke pri moških z ginekomastijo. Pri ginekomastiji v sklopu Klinefelterjevega sindroma je tveganje za nastanek raka dojke močno povečano, in sicer kar za 60-krat.3d prikaz moškega telesa z ginekomastijo

Kaj je pseudo-ginekomastija?

Pseudo-ginekomastija ali lipomastija nastane zaradi zadebelitve podkožnega maščevja v moški dojki, žlezni elementi pa niso povečani. Pojavlja se v sklopu debelosti. Kirurško zdravljenje vključuje predvsem liposukcijo, občasno tudi v kombinaciji z izrezom odvečne kože.

Ali se lahko ginekomastija sama popravi?

Da. Na primer ginekomastija pri novorojencih nastane zaradi ženskih spolnih hormonov matere, ki krožijo po krvem obtoku novorojenca. Ponavadi se stanje samo popravi v nekaj tednih ali mesecih po porodu in zdravljenje ponavadi ni potrebno. Tudi pri mnogih adolescentih ginekomastija spontano izgine v nekaj mesecih ali letih. Prav tako prenehanje jemanja nekaterih zdravil ali mamil, ki povzročajo ginekomastijo ali pa zdravljenje sistemskega vzroka lahko povzroči zmanjšanje prsne žleze in popravo ginekomastije. Spontano zmanjšanje prsi pa je težko pričakovati, kadar je ginekomastija prisotna več let. V daljšem obdobju se prsna žleza vezivno spremeni in tudi odstranitev vzroka ginekomastije ne povzroči zmanjšanje prsi. V takem primeru je možno le kirurško zdravljenje.

Kdaj se odločimo za operacijo?

Za operacijo se odločimo kadar ginekomastija traja več kot 12 mesecev in posamezniku predstavlja estetsko ali funkcionalno motnjo. V tem času se namreč prsna žleza vezivno spremeni in zato ni več mogoče pričakovati, da bi se sama zmanjšala, kljub morebitni odpravi vzroka.

Kakšne preglede je potrebno opraviti pred operacijo?

Najprej je potrebno opraviti pregled pri plastičnem kirurgu. Kirurg bo na osnovi pogovora in telesnega pregleda poskusil ugotoviti vzrok ginekomastije, s kliničnim pregledom prsnega koša pa bo natančno opredelil samo deformacijo. Po potrebi vas bo napotil na pregled k endokrinologu, urologu ali na UZ dojk za natančno opredelitev morebitnega organskega vzroka.

Pred posegom je potrebno kupiti kompresijsko oblačilo primerne velikosti, ki se ga prinese s seboj na poseg.

Kako se kirurško zdravi ginekomastija?

Z operacijo ginekomastije želimo povrniti primerno obliko in velikost moških dojk. Manjše posege lahko opravimo v lokalni anesteziji, večje pa v splošni anesteziji. Ginekomastijo lahko korigiramo z liposukcijo ali pa z izrezom povečane prsne žleze in kože. Izbira posega je odvisna od velikosti in čvrstosti prsne žleze ter od količine odvečne kože.

Liposukcija omogoča korekcijo brez vidnih brazgotin in je namenjena zlasti korekciji manj izrazitih sprememb, kjer kože ni potrebno odstranjevati. Ponavadi napravimo ultrazvočno liposukcijo, ki učinkovito odstrani vezivno spremenjeno prsno žlezo in zadebeljeno podkožno maščevje.

Kadar je poleg povečane prsne žleze potrebno odstraniti tudi odvečno kožo, poseg lahko opravimo klasično, z izrezom prsne žleze in odvečne kože. Lahko pa se v takem primeru odločimo tudi za dvostopenjsko korekcijo ginekomastije. Tako pri prvem posegu z liposukcijo odstranimo odvečno prsno žlezo, odvečne kože pa ne odstranjujemo. Počakamo 6-9 mesecev, da se koža zaradi svoje elastičnosti skrči. Če se koža v tem času ne skrči dovolj in je še vedno odvečna in moteča, opravimo drugo fazo korekcije, pri kateri izrežemo preostalo odvečno kožo.

Pri pacientih z ginekomastijo v sklopu Klinefelterjevega sindroma je zaradi tveganja za nastanek raka dojke potrebno napraviti obojestransko mastektomijo.

Kje potekajo kirurški rezi in brazgotine?

Pri korekciji ginekomastije z liposukcijo napravimo nekaj krajših, 3-4 mm dolgih, kožnih rezov na obodu prsi. Brazgotine po posegu so komaj opazne.

Pri klasični operaciji izreza prsne žleze rez ponavadi poteka po spodnjem polu kolobarja in se ga po potrebi podaljša vodoravno, navzven. Brazgotina v področju spodnjega pola kolobarja je po posegu le malo opazna, nekoliko bolj pa je vidna horizontalna brazgotina, ki sega proti pazduhi.

Kadar sta dojki zaradi ginekomastije veliki in povešeni, napravimo klasično kirurško zmanjšanje dojk. V tem primeru brazgotine potekajo okoli kolobarja, od kolobarja navpično navzdol in lahko tudi v vodoravni gubi pod dojko.kompresijsko oblačilo, ginekomastija

Kako poteka okrevanje po posegu?

Po posegu so rane pokrite z obliži, preko operiranega področja pa je nameščeno kompresijsko oblačilo. Prvih nekaj dni po posegu so prisotne blage do zmerne bolečine, zaradi česar je potrebno redno jemanje analgetikov po navodilu kirurga. Prvo kontrolo in prevezo pri kirurgu se opravi 2-3 dni po posegu. Ob prvi prevezi se napravi toaleto ran, po potrebi se odstrani drenažne cevke in se rane nazaj sterilno pokrije. Šivi ostanejo v rani 10-14 dni in se jih lahko odstrani pri kirurgu ali pri izbranem zdravniku.

Po operaciji je potrebno redno nositi kompresijsko oblačilo, in sicer 4 tedne stalno, 24 ur na dan, kasneje pa še 4 tedne preko noči. Pravilna in redna uporaba kompresijskega oblačila je zelo pomembna, saj preprečuje nastanek seromov in hematomov v rani, manjša oteklino operiranega področja ter omogoča optimalno celjenje tkiv v pravilnem položaju.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.