Ginekomastija

Ginekomastija

Z operacijo zmanjšanja dojk pri moških želimo povrniti obliko in volumen moške dojke. Dojke se lahko pri moških povečajo zaradi ginekomastije ali pseudoginekomastije.

Pri ginekomastiji gre za nenevarno povečanje moške dojke na račun razrasta žleznega tkiva dojke, ki se po navadi pojavi obojestransko, lahko pa se kaže tudi enostransko. Klinično se kaže s tipno povečano mehko- ali čvrstotkivno podkožno maso okoli bradavic. Ločimo fiziološko in patološko ginekomastijo. Fiziološka ginekomastija nastane zaradi hormonskih motenj v telesu in se lahko pojavi pri novorojencih, adolescentih in pri starostnikih. Patološka ginekomastija pa nastane v sklopu določenih bolezni, metabolnih motenj ali ob jemanju določenih zdravil ali drog.

Pseudoginekomastija ali lipomastija nastane zaradi zadebelitve podkožnega maščevja v moški dojki, žlezni elementi pa niso povečani.

Za opredelitev ginekomastije je potrebno opraviti številne preiskave in preglede pri specialistih različnih strok. Zdravljenje je odvisno od vzroka in pogosto vključuje operacijo na dojkah.

Z različnimi operativnimi posegi lahko zmanjšamo in preoblikujemo vaše dojke. Izbira posega je odvisna od volumna dojke in presežka kože na njej.

Pred posegom je potrebno opraviti pregled v Ambulanti za bolezni dojk (link), kjer bodo poleg kliničnega pregleda dojk svetovali ustrezne preiskave za izključitev raka na dojkah.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...