Korekcija brazgotin

Korekcija brazgotin je možna!

Celjenje ran povzroči nastanek brazgotin, ki nas skozi življenje spominjajo na preteklo poškodbo ali operacijo. Razvoj brazgotine je nepredvidljiv in je odvisen od vrste dejavnikov. Poudarjene in estetsko moteče brazgotine nastanejo zlasti po okužbah v rani, po podaljšanem celjenju ran ali pa pri posameznikih, ki so biološko nagnjeni k izrazitejšemu brazgotinjenju. Moteče brazgotine pa lahko nastanejo tudi po normalnem celjenju rane.

Kakšne brazgotine poznamo?

Brazgotine so lahko privzdignjene ali vdrte, v primerjavi z okolnimi tkivi pa so lahko različnih barv in površine. Moteče so lahko zaradi svoje velikosti, oblike ali položaja na telesu. Poleg normalnih brazgotin, poznamo še hipertrofične in keloidne brazgotine.

Hipetrofične brazgotine ponavadi nastanejo v ranah, ki so bile okužene, dražene ali pa so bile zašite pod veliko napetostjo.

Za keloidne brazgotine pa je značilno, da rastejo preko meja poškodbe kože, oz. kožne rane. Keloidne brazgotine so vedno privzdignjene nad nivojem okolne kože, segajo preko robov rane in so dolgo časa vijolično-rožnato obarvane. Pogosto skelijo, srbijo in dajejo občutek zategovanja v njej.korekcija brazgotin

Ali je korekcija brazgotin možna?

Korekcija brazgotin je možna. Praviloma je najbolje, če se z ustreznim zdravljenjem začne čimpreje. Z zdravljenjem želimo doseči estetsko in funkcionalno bolj sprejemljivo brazgotino. Izbira zdravljenja brazgotin je odvisna od vrste in izraženosti brazgotine.

Enostavno topično zdravljenje

Namenjeno je zdravljenju svežih brazgotin, na katere nanašamo razne kreme in mazila, ki vplivajo na izgled brazgotine. Najpogosteje priporočamo nego svežih brazgotin s silikonskim mazilom, ki ga je treba preko brazgotine nanašati nekaj mesecev. Glede na to, da brazgotine nimajo lastnih žlez lojnic, so ponavadi suhe in zato priporočamo redno mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo.

korekcija brazgotinMinimalno invazivni posegi  

Korekcija brazgotin je možna tudi z injiciranjem topnih kortikosteroidov v same brazgotine, kadar so le-te hipertrofične ali keloidne. Uporabljamo mešanico kortikosteroida (Kenalog ali Flosteron) in lokalnega anestetika, da je vbrizgavanje manj boleče. Injiciranje je potrebno ponavljati na mesec dni, dokler ne dosežemo želenega učinka.

Kirurško zdravljenje brazgotin z naprednimi tehnikami zapiranja ran

Korekcija brazgotin z operacijo zahteva znanja s področja rekonstrukcije in jih zato izvajajo le plastični kirurgi. Take posege se največrat uporablja pri korekciji brazgotin po opeklinah, kjer zaradi brazgotin lahko pride do sklepnih kontraktur. Taka korekcija brazgotin je nujna za normalno življenje opečenca.

Pri trdovratni keloidnih brazgotinah se občasno odločimo za izrez in takojšen pričetek zdravljenja brazgotin z injiciranjem kortikosteroidov in topičnimi pripravko. Rezultati so dokaj dobri, vendar obstaja tudi možnost, da se keloid tudi ponovi.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.