Dvig prsi

Povrnitev čvrstih in mladostnih prsi

 • drugo ime – mastopeksija
 • dvig in preoblikovanje prsi za mladosten videz
 • trajanje posega približno 2 – 3 ure
 • operacija poteka v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo 6 – 12 ur po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina prsi
 • bolniški stalež traja 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost prsi na dotik traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine so prisotne okoli kolobarja in v spodnjem delu prsi
 • resni zapleti so redki

Ali sem primerna kandidatka?

Dvig prsi je poseg, ki izrazito posega v žensko intimo. Pomembno je, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientk je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo same in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

Je dvig prsi primeren tudi za Vas?

DA
 • če vas moti, da so prsi volumsko prazne in spuščene
 • če opažate, da se bradavice nahajajo nižje kot bi morale biti
 • če so bradavičke in kolobarji obrnjeni navzdol
 • če imate raztegnjeno kožo prsi in povečane kolobarje
 • če je ena dojka položena nižje od druge
dvig prsiNE
 • če niste zdravi
 • če ste noseči ali nosečnosti še načrtujete
 • če dojite
 • če kadite
 • če nimate realnih pričakovanj

Prednosti in slabosti dviga prsi

Prednosti
 • dolgotrajna rešitev
 • naravna oblika in položaj prsi
 • mehak občutek prsi na otip
 • mladostnejši izgled telesa
 • lepši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti
Slabosti
 • nekatere brazgotine so vidne
 • po posegu so možne motnje občutljivost kože prsi, prsnih kolobarjev in bradavic
 • možne so težave z dojenjem po posegu
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti operacije dviga prsi, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Kakšna so tveganja in možni zapleti operacije – dvig prsi?

Tveganja in zapleti so različni in so odvisni od tipa operacije ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj dosežemo z operacijo?

Pri operaciji preoblikujemo prsno žlezo, s prsi odstranimo odvečno kožo ter prestavimo kolobar z bradavico. Na tak način dosežemo novo, mladostnejšo in čvrsto obliko prsi.

Ali dvig prsi vpliva tudi na velikost prsi?

Po posegu se zdi, da je volumen operiranih prsi nekoliko večji, saj so bile prej prsi spuščene, izpraznjene in ploske oblike. Dejansko pa je volumen nespremenjen, saj pri operaciji uporabimo le tkivo prsi, ki ga kirurško preoblikujemo in dvignemo. Če poleg dviga želite povečati tudi volumen prsi, v poštev pride kombinacija dveh operacij – dviga in povečanja prsi, ki ju napravimo istočasno. Če pa si želite manjših prsi, pa je potrebno opraviti operacijo pomanjšanja prsi.

Kako naj se pripravim na poseg?

Dvig prsi opravimo v splošni anesteziji, zato so pred posegom potrebne ustrezne priprave. Opraviti je treba določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Pred posegom morate opraviti tudi mamografijo. Priskrbeti si morate elastični nedrček, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Kako napravimo dvig prsi?

Poseg opravimo v splošni anesteziji. Dvig prsi lahko napravimo na različne načine, izbor kirurške tehnike pa je odvisen od velikosti in oblike prsi, od velikosti in položaja kolobarjev, od stopnje spuščenosti prsi ter od kakovosti in elastičnosti kože.

Ko napravimo kožni rez, prsno žlezo dvignemo in preoblikujemo, kolobar in bradavico pa prestavimo v naraven in bolj mladosten položaj. Prevelike kolobarje po potrebi zmanjšamo z izrezom kože na obodu. Med operacijo sproti ustavljamo krvavitve. V rani vstavimo drenažni cevki, ki ju izpeljemo skozi kožo prsnega koša, pod pazduhami. Odvečno kožo prsi odstranimo in napnemo, rane pa zašijemo po plasteh in tako dosežemo novo, mladostno obliko in čvrste prsi. Preko ran zalepimo obliže in napravimo obvezo. Drenažni cevki ostaneta v telesu nekaj dni in se ju odstrani ambulantno.

Kje potekajo kožni rezi?

Položaj kožnih rezov je odvisen od izbrane operacije. Rezi lahko potekajo le okoli kolobarja, okoli kolobarja in navpično navzdol po spodnjem delu prsi, občasno pa navpični rez na dnu podaljšamo tudi vodoravno, v  brazdo pod dojko.

Ali si lahko sama izberem položaj kožnih rezov?

Položaj kožnih rezov narekuje kirurška tehnika, s katero bomo lahko dosegli ustrezen dvig prsi. O poteku kožnih rezov, ki jih bo glede na tip operacije določil kirurg, boste pred posegom natančno seznanjeni.

Kaj lahko pričakujem po operaciji – dvig prsi?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, na prsih pa bo nameščena obveza. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni bomo verjetno že lahko odstranili drenažni cevki in napravili bomo toaleto ter prevezo ran. Namestili vam bomo elastični nedrček, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Nedrček bo nudil oporo operiranim dojkam in bo omogočil nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Večine kožnih šivov ni potrebno odstranjevati, saj se v nekaj tednih razgradijo sami. Tiste, ki se ne razgradijo sami, pa odstranimo 10-14 dni po posegu.dvig prsi

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšen dvig prsi, za oceno končnega rezultata počakamo več tednov ali celo nekaj mesecev, da se oteklina zmanjša ter se tkivo prsi zaceli in dobi svoj končen položaj ter izgled. Brazgotine dobijo svoj končni izgled šele leto ali dve po posegu, ko dozorijo.

Ali so rezultati operacije trajni?

Rezultati operacije so trajni, vendar se bodo prsi zaradi nadaljnjih vplivov staranja in gravitacije z leti spreminjale. Mladosten izgled operiranih prsi boste lahko vzdrževali, če boste ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Nekatere brazgotine so prikrite v naravnih prsnih linijah, nekatere pa ostanejo vidne. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvo leto po posegu spreminja in po letu dni, ko brazgotine dozorijo, postanejo manj opazne. Ponavadi je najbolj opazna navpična brazgotina, ki sega od spodnjega dela kolobarja do spodnjega dela prsi. Redko se zgodi, da zaradi izrazitejšega celjenja lahko nastanejo vidnejše brazgotine, kar je potrebno sproti zdraviti.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljna z rezultatom?

Čeprav je večina pacientk po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam prsi po posegu ne bodo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

Kako nosečnost vpliva na izgled operiranih prsi?

Povečanje operiranih prsi med nosečnostjo in zmanjšanje po porodu lahko zmanjša estetski učinek operacije. Po končanem dojenju se prsi lahko povesijo in postanejo manjše. Poseg je zato bolje opraviti šele po končanem rodnem obdobju.

Ali je po operaciji možno dojenje?

Glede na to, da med operacijo prsno žlezo prerežemo in preoblikujemo, ni zagotovila, da boste po posegu lahko dojili. Poseg je zato smiselno opraviti šele po zaključenem rodnem obdobju.

Ali je po operaciji možno sledenje prsi z mamografijo?

Za pridobitev izhodiščnih mamogramov je potrebno mamografijo opraviti tik pred posegom in nekaj mesecev po posegu. Operacija dviga prsi povzroča nastanek brazgotin in drugih sprememb v prsih, ki so po posegu vidne na mamografiji. Te spremembe je ponavadi možno ločiti od nevarnih sprememb, ki lahko kasneje nastanejo v dojkah. V primeru nejasnosti kasnejših mamografij, vam bo zdravnik lahko predlagal dodatno ultrazvočno preiskavo prsi, magnetnoresonačno slikanje prsi ali punkcijo sumljivih sprememb.

Koliko stane operacija dviga prsi?

Cena operacije dviga prsi znaša od 2.700 EUR do 3.500 EUR.

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.