Liposukcija2019-05-06T21:51:06+00:00

Liposukcija

Naročanje

Preoblikovanje telesnih oblin z odstranitvijo maščobnih oblognarisi na koži pred liposukcijo trebuha, pasu in bokov

 • odstranitev motečih maščobnih oblog
 • enostavno in trajno preoblikovanje motečih predelov telesa (npr. trebuha, bokov, stegen, …)
 • predvidljivi rezultati zdravljenja
 • v eni operaciji lahko preoblikujemo več področij hkrati (npr. liposukcija trebuha in stegen)
 • liposukcijo večkrat kombiniramo z drugimi estetskimi posegi
 • trajanje posega približno 1 – 3 ure (odvisno od števila operiranih regij)
 • operacija poteka v lokalni ali v splošni anesteziji
 • vrnitev v domačo oskrbo 6 – 12 ur po posegu
 • pričakovane so blage bolečine in oteklina operiranih področij
 • kompresijsko oblačilo je potrebno nositi 6 tednov po posegu
 • bolniški stalež traja 7 – 14 dni
 • športne aktivnosti dovoljene 6 – 8 tednov po posegu
 • občutljivost operiranega področja na dotik traja lahko nekaj tednov
 • brazgotine so minimalne, s časom postanejo skoraj nevidne
 • resni zapleti so redki

Kaj je liposukcija?

Liposukcija je kirurški poseg, s katerim odstranimo lokalizirane maščobne obloge, ki jih z dieto ali športno vadbo ni možno odpraviti. Liposukcija ni namenjena nižanju telesne teže in ni nadomestilo za hujšanje. Prav tako ni učinkovita metoda za odpravo celulita. Pogosto se kombinira z drugimi estetskimi operacijami. Tako liposukcijo trebuha, pasu ali bokov lahko kombiniramo s kirurško korekcija trebuha, oziroma abdominoplastiko.

Ali sem primeren/-na kandidat/-ka?

Liposukcija je za vas primerna, če vaša telesna teža ne presega idealne telesne teže za več kot 30%. Pogoj za dober rezultat je tudi čvrsta in elastična koža obravnavanega področja ter dober mišični tonus.

Ker gre za intimen poseg v vaše telo, je pomembno, da poseg opravite zaradi sebe in ne zaradi želja drugih. Zadovoljstvo pacientov je visoko le tedaj, kadar se za poseg odločijo sami in imajo hkrati tudi realna pričakovanja.

liposukcija trebuha, pasu in stegen, sliki mlade ženske v spodnjem perilu pred in po liposukcijiJe liposukcija primerna tudi za Vas?

DA
 • če vas motijo maščobne obloge, ki jih ne morete odpraviti z dieto ali športno aktivnostjo
 • če vaša telesna teža na presega idealne telesne teže za več kot 30%
 • če imate zdravo, čvrsto in elastično kožo
 • če imate dober mišični tonus
NE
 • če niste zdravi (npr. motnje prekrvavitve, koronarna srčna bolezen, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem ipd.)
 • če vam telesna teža niha
 • če kadite
 • če nimate realnih pričakovanj

Prednosti in slabosti liposukcije

Prednosti
 • dolgotrajna rešitev
 • poprava telesnih oblin
 • liposukcijo lahko opravimo istočasno z drugimi estetskimi posegi
 • mladostnejši in bolj skladen videz telesa
 • lepši izgled v kopalkah in ostalih oblačilih
 • izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti
 • brez vidnih brazgotin
slika inštrumentov za liposukcijo, med operacijoSlabosti
 • za dosego optimalnega rezultata je občasno potrebno poseg ponoviti
 • za končen rezultat je potrebno počakati od 6 do 12 mesecev
 • prisotna so tveganja povezana z operacijo

Obstajajo še druge prednosti in slabosti liposukcije, o katerih se boste ob pregledu pogovorili s kirurgom.

Ali je liposukcija povezana s tveganji in zapleti?

Tveganja in zapleti so različni in so odvisni od količine odstranjene maščobe, morebitnih sočasnih operacij in od zdravstvenega stanja ter drugih lastnosti pacienta/-tke. Pri liposukciji trebuha je potrebno pred posegom izključiti morebitne kile. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili s kirurgom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

Kaj naredi liposukcija?

Pri operaciji odstranimo odvečne maščobne blazinice in preoblikujemo določene predele telesa. Liposukcijo lahko opravimo na stegnih, bokih, zadnjici, v področju trebuha ali pasu, na notranji strani kolen, v področju prsnega koša, na nadlahteh, hrbtu, na licih, bradi, vratu, mečih in v okolici gležnjev.

Kako naj se pripravim na poseg?

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in pri starejših tudi RTG pljuč. Če načrtujemo liposukcijo trebuha, je pred posegom smiselno opraviti ultrazvok stene trebuha, da z gotovostjo izključimo morebitne kile. Seznam zahtevanih preiskav boste prejeli ob pregledu. Priskrbeti si morate kompresijsko oblačilo, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

liposukcija trebuha in pasu z veliko injekcijo, cena posegaKako poteka liposukcija?

Pred posegom na koži označimo področja predvidene liposukcije. Poseg opravimo v lokalni ali v splošni anesteziji. V področju predvidene liposukcije naredimo nekaj manjših kožnih rezov, dolžine nekaj milimetrov, skozi katere v podkožje najprej vbrizgamo tekočinsko mešanico adrenalina in lokalnega anestetika. Ko zdravila pričnejo delovati, skozi iste kožne odprtine vstavimo sesalno kanilo. Kanila je pričvrščena na sesalno cevko, ki vodi do aspiratorja, ki ustvarja negativni tlak ter omogoča sesanje maščobe. Ob koncu posega ranice zašijemo s posameznimi šivi, namestimo obliže in kompresijsko oblačilo.

Koliko maščobe se lahko z liposukcijo varno odstrani?

Z liposukcijo se lahko med eno operacijo odstrani tudi do nekaj litrov maščobe. S količino odstranjene maščobe se povečajo tudi tveganja za nastanek komplikacij. Pri načrtovanju posega in količine odvzete maščobe je nujno upoštevati zdravstveno stanje pacienta, telesno težo ter morebitne sočasne operacije.

izsesana maščoba v plastični posodi, med operacijo liposukcijeKaj se zgodi z izsesano maščobo?

V kolikor liposukcijo kombiniramo z operacijo prenosa lastne maščobe, se del odvzete maščobe ustrezno obdela, nato pa se jo vrne nazaj v telo (npr. v dojke, v lica, v zadnjico ipd.). Preostalo maščobo se zavrže in gre v uničenje.

Kje potekajo kožni rezi?

Kožni rezi potekajo na obodu in v samem področju predvidene liposukcije.

Kaj lahko pričakujem po operaciji – liposukcija?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži, nameščeno pa boste imeli tudi kompresijsko oblačilo. Takoj po posegu boste odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni, bomo napravili toaleto ter prevezo ran. Nazaj bomo namestili kompresijsko oblačilo, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali. Kompresijsko oblačilo bo omogočilo nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Kožne šive odstranimo po 7. – 10. dneh.

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste lahko čutili blago bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

liposukcija trebuha, sliki prej in potemKdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšnjo odstranitev maščobnih oblog, je za oceno končnega rezultata treba počakati, da se oteklina zmanjša, da se operirano področje zaceli v končnem položaju in se odvečna koža ustrezno skrči. Zgodnji rezultat lahko ocenimo po nekaj tednih, za oceno končnega rezultata pa je potrebno počakati 6 – 12 mesecev, ko otekline povsem izginejo.

Ali liposukcija zagotavlja trajne rezultate?

Če boste po operaciji ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog, je moč pričakovati trajne rezultate. Kljub temu pa lahko zaradi nadaljnjih vplivov staranja in gravitacije pričakujemo, da se bodo z leti tkiva spremenila in postala bolj ohlapna.

Ali liposukcija odpravi celulit?

Liposukcija žal ni učinkovita pri odpravi celulita. Pri uporabi tehnike povrhnje liposukcije se celulit lahko zmanjša, a za popolno odpravo ni zagotovila.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Po posegu ostanejo minimalne brazgotine, ki so komaj vidne.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljen/-na z rezultatom?

Čeprav je večina pacientov in pacientk po operaciji zadovoljna z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam rezultat po posegu ne bodo povsem všeč. Občasno je za dosego optimalnega rezultata liposukcijo potrebno ponoviti. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

mlada lepa vitka ženska, ki sedi gola Koliko stane liposukcija?

Cena liposukcije znaša od 800 EUR do 3.500 EUR.

Od česa je odvisna cena liposukcije?

Cena je odvisna od vrste anestezije in števila obravnavanih regij. Cena je odvisna tudi od morebitnih dodatnih posegov, ki se kombinirajo z liposukcijo, kot sta na primer operacija prsi ali trebuha. Cena liposukcije je navedena v ceniku.

Kje lahko opravim pregled pri specialistu?

Pregled pri dr. Miloševiću lahko opravite v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite na 0590 34 110.

Kje bom operirana?

Dr. Milošević vas bo operiral v novi, moderno opremljeni zasebni kliniki, v Ljubljani. Manjše liposukcije, v lokalni anesteziji, lahko opravimo tudi v naši slovenjgraški enoti.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več