Sindrom kubitalnega kanala

sindrom kubitalnega kanalaSindrom kubitalnega kanala

Sindrom kubitalnega kanala nastane zaradi utesnitve ali vleka ulnarnega živca v področju komolca in povzroča izgubo občutka za dotik na mezincu in mezinčevi polovici prstanca, bolečine v podlahti in izgubo moči v roki.

Sindrom lahko nastane zaradi ponavljajočega zunanjega pritiska na živec, kot na primer ob naslanjanju na komolec, zaradi natega živca, ki lahko na primer nastane ob upogibanju komolca med spanjem ali zaradi anatomskih posebnosti komolca.

Kakšne težave povzroča sindrom kubitalnega kanala?

Sindrom kubitalnega kanala lahko povzroči bolečino, izgubo občutka za dotik ali pojav mravljinčenja v mezincu in mezinčevi polovici prstanca in mišično oslabelost roke. Ti simptomi se pojavijo ob dolgotrajnejšem upogibu komolca, kot na primer med telefoniranjem ali med spanjem.

Kako postavimo diagnozo?

Diagnozo lahko po navadi postavimo na podlagi opisa vaših težav in natančnega kliničnega pregleda. Zdravnik vam svetujem tudi pregled delovanja ščitnice, sladkorne bolnike pa lahko napoti k diabetologu. Za opredelitev okvare ulnarnega živca in mišic na roki vam priporočamo, da opravite EMG preiskavo.

Kako zdravimo sindrom kubitalnega kanala?

Začetno zdravljenje je usmerjeno k izogibanju dejavnostim, ki izzovejo značilne simptome. Svetovano je izogibanje naslanjanju ali upogibanju obolelega komolca. Svetujemo povijanje komolca preko noči v iztegnjenem položaju.

Neuspeh konzervativnega zdravljenja ali pa napredovala bolezen narekujeta operativno zdravljenje, ki mu občasno sledi še fizikalna in delovna terapija.

Poprava ulnarnega živca po posegu lahko traja več mesecev, težave pa lahko postanejo trajne, zlasti v primerih napredovale bolezni s hujšo okvaro ulnarnega živca ali mišic na roki.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.