Sindrom kubitalnega kanala2019-03-05T01:37:31+00:00

Sindrom kubitalnega kanala

Naročanje

sindrom kubitalnega kanalaSindrom kubitalnega kanala

Sindrom kubitalnega kanala nastane zaradi utesnitve ali vleka ulnarnega živca v področju komolca in povzroča izgubo občutka za dotik na mezincu in mezinčevi polovici prstanca, bolečine v podlahti in izgubo moči v roki.

Sindrom lahko nastane zaradi ponavljajočega zunanjega pritiska na živec, kot na primer ob naslanjanju na komolec, zaradi natega živca, ki lahko na primer nastane ob upogibanju komolca med spanjem ali zaradi anatomskih posebnosti komolca.

Kakšne težave povzroča sindrom kubitalnega kanala?

Sindrom kubitalnega kanala lahko povzroči bolečino, izgubo občutka za dotik ali pojav mravljinčenja v mezincu in mezinčevi polovici prstanca in mišično oslabelost roke. Ti simptomi se pojavijo ob dolgotrajnejšem upogibu komolca, kot na primer med telefoniranjem ali med spanjem.

Kako postavimo diagnozo?

Diagnozo lahko po navadi postavimo na podlagi opisa vaših težav in natančnega kliničnega pregleda. Zdravnik vam svetujem tudi pregled delovanja ščitnice, sladkorne bolnike pa lahko napoti k diabetologu. Za opredelitev okvare ulnarnega živca in mišic na roki vam priporočamo, da opravite EMG preiskavo.

Kako zdravimo sindrom kubitalnega kanala?

Začetno zdravljenje je usmerjeno k izogibanju dejavnostim, ki izzovejo značilne simptome. Svetovano je izogibanje naslanjanju ali upogibanju obolelega komolca. Svetujemo povijanje komolca preko noči v iztegnjenem položaju.

Neuspeh konzervativnega zdravljenja ali pa napredovala bolezen narekujeta operativno zdravljenje, ki mu občasno sledi še fizikalna in delovna terapija.

Poprava ulnarnega živca po posegu lahko traja več mesecev, težave pa lahko postanejo trajne, zlasti v primerih napredovale bolezni s hujšo okvaro ulnarnega živca ali mišic na roki.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri plastičnemu kirurgu, dr. Miloševiću, lahko opravite v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 0590 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več