Dietetik

S čim se ukvarja dietetika?

Dietetika je strokovno področje, ki se ukvarja s prehransko obravnavo bolnikov v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in v domovih starejših občanov ter nudi ustrezno prehransko svetovanje tudi zdravim posameznikom, ki želijo s pomočjo strokovnjaka uvesti zdrav način prehranjevanja ali pa želijo regulirati telesno težo.

klinični dietetikKakšno vlogo pri oskrbi pacientov ima dietetik?

Dietetik pri svojem delu redno sodeluje z zdravniki različnih specialnosti in tako v procesu zdravljenja bolnikov pomembno prispeva k uspehu zdravljenja, kar še zlasti velja pri bolezensko najbolj ogroženih pacientih, ki tako podporo nujno potrebujejo.

Individualna prehranska obravnava poteka bodisi vzporedno zdravljenju ali pa samostojno za odpravo težav s prehranjevanjem in prehranjenostjo.

Kako vlogo ima dietetik pri obravnavi bariatričnih bolnikov?

Bariatrični bolniki se srečujejo s številnimi izzivi z vidika prehranjevanja. Po bariatrični operaciji je volumen želodca močno zmanjšan in normalen vnos hrane in pijače ni več mogoč. Vloga dietetika pred bariatričnim posegom je seznanjanje pacientov z osnovnimi načeli pravilnega prehranjevanja, ki pa jih je potrebno dosledno upoštevati po operaciji. Po operaciji je volumen želodca zmanjšan, kar zahteva prilagoditev izbire živil in njihove količine. Pravilno prehranjevanje po bariatrični operaciji je nujno za zagotovitev zadostne energije in hranil, da ne pride do podhranjenosti in možnih kasnih zapletov.

Kako poteka posvet pri dietetiku?

Na posvetu dietetik oceni vaše prehransko stanje in se z vami pogovori o vaših dnevnih energijskih potrebah in vam predlaga ustrezne prehranske ukrepe za izboljšanje prehranjevalnih navad. Svetuje vam glede ustrezne izbire živil in njihove količine, saj po operaciji zaradi zmanjšanega volumna želodca normalen vnos hrane in pijače ni več mogoč. Upoštevanje priporočil po bariatrični operaciji je nujno, da ne bi prišlo do kasnejših zapletov.

Dietetični posvet lahko opravite v ambulanti, kjer se z dietetičarko pogovarjate v živo ali pa oddaljeno preko videopovezave.

Kakšen je način prehrane v času pred bariatričnim posegom?

Primer vzorca dnevnega prehranjevanja pred bariatrično operacijo:

čas obroka način prehranjevanja
6.00 – 7.00 2 dl posnetega (< 1,6 % mlečne maščobe) mleka/jogurta/pravega grškega jogurta brez maščob

majhna skodelica jagodičevja (jagode, borovnice, maline)

1 kos graham kruha

10.00 – 11.00 kos svežega sadja (npr. pomaranča, 2 mandarini, 1 jabolko, manjša skodelica borovnic)
13.00 – 14.00 2 dl goveje nemastne juhe/ zelenjavne juhe

100 g dušene zelenjave z dodatkom 1 žličke olja

100 g pustega mesa (ne drobovine)

150 – 200 g mešane sveže zelenjave/ rdeče pese

16.00 – 16.30 150 g puste skute/ posnetega jogurta

50 g kosmičev brez dodanega sladkorja/ 2 riževa vaflja

19.00 – 19.30 1 trdo kuhano jajce/ 80g ribe (dušen file, tuna v slanici, dimljen losos)/ 50 g lahke mocarele ali drugega lahkega sira

250 g surove/kuhane zelenjave (na solato 1 žličko olja)

Poleg prehrane je potrebno preko dneva zaužiti zadostno količino tekočine. Izbirate lahko med vodo, nesladkanimi čaji, mineralno vodo brez CO2,…

Tekočino je priporočljivo zaužiti v manjših požirkih, ki so enakomerno razporejenih čez dan.

Kako naj se prehranjujem v času pred posegom?

Prehranska priporočila pred bariatričnim posegom vključujejo:

 1. Spremembe v prehranjevanju je potrebno uvajati postopoma in zavestno.
 2. Volumen dosedanjih obrokov je potrebno zmanjšati za ¼ oz., en obrok naj ne bo večji od 350 ml.
 3. Hrano je potrebno uživati počasi, potrebno jo je dobro zgristi in prežvečiti.
 4. Vzpostaviti je potrebno redno prehranjevanje in obroke ustrezno časovno razporediti čez dan (brez vmesnih prigrizkov).
 5. V obroke je potrebno vključiti beljakovinsko bogata živila (meso, ribe, jajčni beljak, navadni jogurt, pravi grški jogurt, pusta skuta, kislo mleko, beljakovinski napitki…) ter zelenjavo v primerni količini.

Kakšna so prehranska načela po posegu?

 1. Največji volumen vsakega zaužitega obroka je lahko 150 ml.
 2. Prvih nekaj dni po operaciji se sme zaužiti samo vodo. Kasneje se uživa tekoča, kašasta in nazadnje sekljana hrana.
 3. Vsak obrok naj bo energijsko ustrezen in naj vključuje beljakovinsko bogata živila, mehko zelenjavo in sadje.
 4. Prehrana naj bo skromna z ogljikovimi hidrati in maščobami ter naj bo brez dodanega sladkorja.
 5. Hrano je potrebno jesti počasi, umirjeno in v ustih dobro prežvečiti do kašaste konsistence.

Kakšno je prehranjevanje v obdobju po bariatrični operaciji?

S klikom na povezavo si lahko ogledate Vzorec prehrane in Režim prehranjevanja po bariatrični operaciji.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled dietetika lahko opravite v Slovenj Gradcu ali pa na daljavo preko videopovezave. Dietetične obravnave izvajata Anja Lenart, dipl. dietetičarka in Tamara Krevh, mag. varn. prehrane, klinična dietetičarka.

Na obravnavo se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Kako se opravi obravnavo pri dietetiku na daljavo?

Obravnavo dietetika na daljavo lahko opravite preko videopovezave s pomočjo aplikacije Signal, ki jo morate namestiti na svoj pametni telefon. Ob dogovorjenem terminu vas bo preko videopovezave kontaktirala dietetičarka.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.