Odstranjevanje znamenj2019-08-19T20:19:14+00:00

Odstranjevanje znamenj,

pecljatih izrastkov in bradavic

Naročanje

Odstranjevanje znamenj

Kaj so znamenja?

Znamenja so rjavo obarvane kožne spremembe. Znamenja lahko rastejo v nivoju kože ali pa so nekoliko privzdignjena, občasno pa so tudi pecljata. Strokovno jim pravimo nevusi. V povprečju imamo odrasli po koži od 20 – 40 znamenj. V zgodnji mladosti jih po telesu najdemo zelo malo, zrastejo pa tja do 30. leta starosti. Kožna znamenja so ponavadi majhna, pravilno oblikovana in pigmentirana. Rob znamenja je jasen in oster, v sami spremembi pa ni znakov dogajanja. Občasno se zgodi, da so znamenja prisotna že ob rojstvu. Tedaj govorimo o prirojenih ali kongenitalnih znamenjih, ki so praviloma večja ter so pogosto poraščena z dlačicami.

Ali naj tudi sami opazujemo znamenja?

Prav je, da se sami naučimo pravilnega in rednega samopregledovanja kože, saj se pojavnost kožnega raka – melanoma, v zadnjem času veča. Če opazite, da katero od znamenj raste, spreminja barvo ali obliko, je potrebno čimpreje iti do svojega izbranega zdravnika. Če imate po telesu precej znamenj, je reden obisk dermatologa zelo priporočljiv.

odstranjevanje znamenjKdaj se odločimo za odstranjevanje znamenj?

Za odstranjevanje znamenj se odločimo tedaj, kadar za to obstaja tehten razlog.

Razlogi za odstranitev so lahko sledeči:

  • če se znamenje prične spreminjati ali prične na novo rasti. V tem primeru je smiselna čimprejšnja odstranitev znamenja, saj obstaja sum, da se je znamenje rakasto spremenilo v maligni melanom.
  • če je znamenje funkcionalno moteče, kar pomeni, da si ga večkrat ranimo ali pa nam je v napoto.
  • če znamenje predstavlja estetski problem. V takem primeru gre v osnovi za lepotno operacijo.

Kako izgleda odstranjevanje znamenj?

Odstranjevanje znamenj opravimo v lokalni anesteziji. To pomeni, da v okolico znamenja vbrizgamo lokalni anestetik ter počakamo nekaj minut, da prične delovati. Po ustrezni pripravi operativnega polja, v sterilnih pogojih, izrežemo znamenje z manjšim varnostnim robom zdrave kože. Tako smo lahko prepričani, da smo odstranili celotno tvorbo. Izrez naredimo skozi celotno debelino kože in skozi nekaj milimetrov podkožnega maščevja. Ob koncu operacije zaustavimo krvaveče žilice in zašijemo rano. Kožo lahko zašijemo s šivi, ki se razgradijo v nekaj tednih ali s takimi, ki jih je potrebno odstraniti. O izbiri vrste šiva se bo odločil zdravnik. Odstranjevanje znamenj ponavadi traja 15 minut za 1 – 2 znamenji, če pa jih je več, pa še 5 – 10 minut za vsako dodatno znamenje. Poseg ni boleč in po operaciji gre pacient lahko domov.

Ali je po odstranitvi znamenj potreben bolniški stalež?

Ponavadi svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, čez 2 – 3 dni, nato pa lahko pacient/-ka nastopi z delom v službi. V kolikor pacient/-ka dela v umazanen, vročem ali vlažnem okolju in če ima v službi fizično naporno delo, pri katerem se poti, pa svetujemo podaljšanje staleža do zacelitve ran.

Kdaj se lahko po operaciji pričnem normalno tuširati?

Tuširate se lahko že 2. – 3. dan po operaciji, vendar je potrebno po tuširanju rane osušiti na zraku ter jih sterilno pokriti z obliži. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da ran ne močite vse do polne zacelitve. Okoli operiranega področja se umivajte z vlažno brisačko in hodite k nam na redne preveze.

Koliko časa po posegu se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Da, kadar izrezujemo pigmentna znamenja je vzorce vedno treba poslati na patohistološko preiskavo. S preiskavo se želimo prepričati o diagnozi, predvsem pa o tem, da v izrezanem tkivu ni rakastih sprememb. V takem primeru bi bilo potrebno nadaljnje zdravljenje.

Odstranjevanje bradavic

Kaj so bradavice?

Bradavice so povrhne kožne tvorbe, ki nastanejo zaradi virusne okužbe kože, s humanim papilomavirusom. Za virusne bradavice je značilno, da se prenašajo z dotikom in okuženimi predmeti, oblačili in se nezdravljene lahko hitro razrastejo, okužimo pa lahko tudi svoje bližnje.

Kažejo se kot majhne, izbočene, trde in hrapave kožne tvorbe. Navadne bradavice najpogosteje najdemo na stopalih ter na rokah in praviloma ne povzročajo težav. Kadar so prisotne na podplatu, lahko ob hoji povzročijo bolečino. Če so prisotne na rokah, pa so lahko moteče pri delu in drugih ročnih opravilih in jih med delom lahko tudi poškodujemo.

Kdaj se odločimo za odstranjevanje bradavic?

Odstranjevanje bradavic je priporočljivo zaradi preprečevanja nadaljnega razsoja in prenosa okužbe. Bradavice pa so poleg vira okužbe lahko tudi estetsko in funkcionalno moteče. Kadar se nahajajo na podplatih lahko pri hoji bolijo, nemalokrat pa se tudi poškodujejo. Samo zdravljenje v osnovi ni nujno, saj ne gre za nevarno obolenje in ga zato opravimo na željo pacienta.

Kako izgleda odstranjevanje bradavic?

Odstranjevanje bradavic ponavadi napravimo s pomrzovanjem ali krioterapijo, s tekočim dušikom. Terapijo je ponavadi treba večkrat ponoviti, načelno pa je ta metoda učinkovita. Kadar je bradavice globoka, je krioterapija manj uspešna.

Navadne bradavice je doma možno zdraviti s pripravki, ki se jih lahko kupi v lekarnah in ki vsebujejo jedke kisline (npr. Acetocaustin), s katerimi je bradavice potrebno dalj časa mazati. Tudi ta metoda ima svoje omejitve, saj pri globjih bradavicah ni dovolj učinkovita.

Odstranjevanje bradavic je možno opraviti tudi z Nd-YAG laserjem, ki prodira 3-4 mm globoko skozi tkivo bradavice in jo tako uniči. Gre za uspešno in učinkovito metodo, ki pa je nekoliko težje dostopna in tudi dražja. V Estetiki Milošević uspešno izvajamo lasersko odstranjevanje trdovratnih virusnih bradavic. Uporabljamo vrhunski Nd-YAG laser, proizvajalca FOTONA.odstranjevanje bradavice z laserjem

Tretja možnost za odstranjevanje bradavic pa je kirurška, z elektrokoagulacijo ali z izrezom celotne spremembe, v polni debelini kože. Za izrez se redko odločimo. V poštev pride le tedaj, ko so bili vsi drugi poskusi odstranjevanja bradavic neuspešni. Izrezu bradavic na podplatu se še posebej izogibamo, saj po izrezu na podplatu ostanejo brazgotine, ki lahko kasneje motijo pri hoji in stanju.

Obstajajo tudi druge oblike zdravljenja navadnih bradavic, ki se jih izvaja zelo redko.

Ali je po posegu potreben bolniški stalež?

Kadar bradavico odstranimo na funkcionalno zahtevnem področju, kot so podplati ali roke, svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, ki je čez 2 – 3 dni. Tedaj se glede na klinično sliko in naravo dela, ki ga pacient/-ka opravlja v službi, odločimo o morebitnem podaljšanju bolniškega staleža.

Kdaj se lahko po posegu pričnem normalno tuširati?

Tuširate se lahko že 2. – 3. dan po posegu, vendar je potrebno po tuširanju rane osušiti na zraku ter jih sterilno pokriti z obliži. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da ran ne močite vse do polne zacelitve. Okoli operiranega področja se umivajte z vlažno brisačko in hodite k nam na redne preveze.

Koliko časa po operaciji se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Izrezan preparat ponavadi pošljemo na patohistološko preiskavo.

Koliko stane lasersko odstranjevanje bradavic?

Lasersko odstranjevanje bradavic stane 80,00 EUR –  za zdravljenje do treh sprememb. Cene naših storitev si lahko ogledate v ceniku.

Odstranjevanje pecljatih izrastkov

Kaj so pecljati izrastki?

Pecljati izrastki na koži so ponavadi pecljati fibromi, lahko pa so tudi tanke, pecljate virusne bradavice ali pecljato pigmentno znamenje. Pecljate izrastke lahko najdemo v pazduhah, na vratu, na vekah, v dimljah ali pod ženskimi dojkami.

Kdaj se odločimo za odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Za odstranjevanje pecljatih izrastkov se odločimo, kadar so izrastki za pacienta/-ko moteči, bodisi v funkcionalnem ali v estetskem smislu.

odstranjevanje pecljatih izrastkovKako izgleda odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Odstranjevanje pecljatih izrastkov naredimo v lokalni anesteziji. Gre za manjši kirurški poseg. Zašite rane morajo po posegu ostati sterilno pokrite vsaj do kontrole pri operaterju.

Koliko časa po odstranitvi kožnega izrastka ne smem močiti rane?

Tuširate se lahko začnete po kontroli pri operaterju, ki bo 2. – 3. dan po operaciji. Po tuširanju je potrebno rano osušiti na zraku in jo sterilno pokriti z obližem. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da rane ne močite in hodite k nam na redne preveze.

Koliko časa po operaciji se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Kje lahko opravim pregled in poseg?

Pregled in poseg lahko opravite pri plastičnemu kirurgu dr. Miloševiću v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite na 0590 34 110.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več