Odstranjevanje znamenj, odstranjevanje pecljatih izrastkov, lipomov, ateromov in lasersko odstranjevanje bradavic

Kaj so znamenja?

Znamenja so rjavo obarvane kožne spremembe. Znamenja lahko rastejo v nivoju kože ali pa so nekoliko privzdignjena, občasno pa so tudi pecljata. Strokovno jim pravimo nevusi. V povprečju imamo odrasli po koži od 20 – 40 znamenj. V zgodnji mladosti jih po telesu najdemo zelo malo, zrastejo pa tja do 30. leta starosti. Kožna znamenja so ponavadi majhna, pravilno oblikovana in pigmentirana. Rob znamenja je jasen in oster, v sami spremembi pa ni znakov dogajanja. Občasno se zgodi, da so znamenja prisotna že ob rojstvu. Tedaj govorimo o prirojenih ali kongenitalnih znamenjih, ki so praviloma večja ter so pogosto poraščena z dlačicami.

Ali naj tudi sami opazujemo znamenja?

Prav je, da se sami naučimo pravilnega in rednega samopregledovanja kože, saj se pojavnost kožnega raka – melanoma, v zadnjem času veča. Če opazite, da katero od znamenj raste, spreminja barvo ali obliko, je potrebno čimpreje iti do svojega izbranega zdravnika. Če imate po telesu precej znamenj, je reden obisk dermatologa zelo priporočljiv.

odstranjevanje znamenj, kožno znamenje

Pigmentno znamenje.

Kdaj se odločimo za odstranjevanje znamenj?

Odstranjevanje znamenj se priporoča le tedaj, kadar za to obstaja tehten razlog.

Razlogi za odstranjevanje znamenj so lahko sledeči:

  • če se znamenje prične spreminjati ali prične na novo rasti. V tem primeru je smiselna čimprejšnja odstranitev znamenja, saj obstaja sum, da se je znamenje rakasto spremenilo v maligni melanom.
  • če je znamenje funkcionalno moteče, kar pomeni, da si ga večkrat ranimo ali pa nam je v napoto.
  • če znamenje predstavlja estetski problem. V takem primeru gre v osnovi za lepotno operacijo.

Kako izgleda odstranjevanje znamenj?

Odstranjevanje znamenj opravimo v lokalni anesteziji. To pomeni, da v okolico znamenja vbrizgamo lokalni anestetik ter počakamo nekaj minut, da prične delovati. Po ustrezni pripravi operativnega polja, v sterilnih pogojih, izrežemo znamenje z manjšim varnostnim robom zdrave kože. Tako smo lahko prepričani, da smo odstranili celotno tvorbo. Izrez naredimo skozi celotno debelino kože in skozi nekaj milimetrov podkožnega maščevja. Ob koncu operacije zaustavimo krvaveče žilice in zašijemo rano. Kožo lahko zašijemo s šivi, ki se razgradijo v nekaj tednih ali s takimi, ki jih je potrebno odstraniti. O izbiri vrste šiva se bo odločil zdravnik.

Odstranjevanje znamenj ponavadi traja 15 minut za 1 – 2 znamenji, če pa jih je več, pa še 5 – 10 minut za vsako dodatno znamenje. Poseg ni boleč in po operaciji gre pacient lahko domov.

Ali je kirurško odstranjevanje znamenj varno?

Kirurško odstranjevanje znamenj je rutinski poseg, ki je varen, kadar ga opravi za to usposobljen zdravnik. Kljub temu pa lahko pri posegu ali po njem pride tudi do dolečenih zapletov, ki pa so ponavadi zelo redki in niso nevarni.

Ali je po odstranitvi znamenj potreben bolniški stalež?

Kirurško odstranjevanje znamenj je enostaven poseg, ki mu ponavadi sledi le krajše okrevanje. Ponavadi svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, čez 2 – 3 dni, nato pa lahko pacient/-ka nastopi z delom v službi. V kolikor pacient/-ka dela v umazanen, vročem ali vlažnem okolju in če ima v službi fizično naporno delo, pri katerem se poti, pa svetujemo podaljšanje staleža do zacelitve ran.

Kdaj se lahko po operaciji pričnem normalno tuširati?

Tuširate se lahko že 2. – 3. dan po operaciji, vendar je potrebno po tuširanju rane osušiti na zraku ter jih sterilno pokriti z obliži. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da ran ne močite vse do polne zacelitve. Okoli operiranega področja se umivajte z vlažno brisačko in hodite k nam na redne preveze.

Dermatoskopija, odstranjevanje znamenj

Dermatoskopija.

Koliko časa po posegu se ne smem ukvarjati s športom?

Kirurško odstranjevanje znamenj je sicer manjša operacija, vendar po njej odsvetujemo telesno vadbo, vse dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna.

Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Da, kadar izrezujemo pigmentna znamenja je vzorce vedno treba poslati na patohistološko preiskavo. S preiskavo se želimo prepričati o diagnozi, predvsem pa o tem, da v izrezanem tkivu ni rakastih sprememb. V takem primeru bi bilo potrebno nadaljnje zdravljenje.

Kaj so bradavice?

Bradavice so povrhne kožne tvorbe, ki nastanejo zaradi virusne okužbe kože, s humanim papilomavirusom. Za virusne bradavice je značilno, da se prenašajo z dotikom in okuženimi predmeti, oblačili in se nezdravljene lahko hitro razrastejo, okužimo pa lahko tudi svoje bližnje.

Bradavice se kažejo kot majhne, izbočene, trde in hrapave kožne tvorbe. Navadne bradavice najpogosteje najdemo na stopalih ter na rokah in praviloma ne povzročajo težav. Kadar so prisotne na podplatu, lahko ob hoji povzročijo bolečino. Če pa so bradavice prisotne na rokah, lahko postanejo moteče pri delu in drugih ročnih opravilih in jih med delom lahko tudi poškodujemo.

virusna bradavica, lasersko odstranjevanje bradavic, bradavice

Navadna bradavica.

Kdaj se odločimo za odstranitev bradavice?

Odstranitev bradavice  je smotrno zaradi preprečevanja nadaljnega razsoja in prenosa okužbe. Bradavice pa so poleg vira okužbe lahko tudi estetsko in funkcionalno moteče. Kadar se nahajajo na podplatih lahko pri hoji bolijo, nemalokrat pa se tudi poškodujejo. Samo zdravljenje v osnovi ni nujno, saj ne gre za nevarno obolenje in ga zato opravimo na željo pacienta.

Katere so najpogostejše metode odstranjevanja bradavic?

Bradavice najpogosteje odstranjujemo s krioterapijo, oz. pomrzovanjem bradavic s tekočim dušikom. Bradavice lahko bolj učinkovito odstranimo z laserjem ali z operacijo. V domačem okolju bradavice najpogosteje odstranjujemo z lokalnimi pripravki, ki vsebujejo razne kisline.

Kako izgleda odstranjevanje bradavic s pomrzovanjem?

Odstranjevanje bradavic s pomrzovanjem ali krioterapijo s tekočim dušikom ponavadi opravljajo dermatologi. S pomrzovanjem se povzroči odmrtje povrhnjega dela bradavice, ki se s časom odlušči. Gre za dokaj boleč poseg, zlasti če se pomrzuje debelo tvorbo. Ob pomrzovanju bradavice se nehote poškoduje, t.j. pomrzne tudi okolno zdravo tkivo. Ta metoda je dokaj enostavna, vendar pogosto ne dosega želenih rezultatov, saj je globina terapije nepredvidljiva. Zato je terapijo ponavadi potrebno večkrat ponoviti. Krioterapija je manj uspešna, če so bradavice debelejše.

Kako izgleda lasersko odstranjevanje bradavic?

Lasersko odstranjevanje bradavic je zelo učinkovita metoda zdravljenja bradavic. Lasersko zdravljenje bradavic ponavadi opravimo z Nd-YAG laserjem, za katerega je značilno, da prodira 3-4 mm globoko skozi tkivo bradavice in jo tako uniči. Lasersko odstranjevanje bradavic je zelo uspešna metoda zdravljenja, ponavadi pa zadošča že ena terapija. Lasersko odstranjevanje bradavic je veliko bolj natančna in predvidljiva metoda od krioterapije, pri samem zdravljenju pa ne prihaja do poškodb okolnega zdravega tkiva.

V Estetiki Milošević izvajamo lasersko odstranjevanje bradavic z vrhunskim Nd-YAG laserjem, proizvajalca FOTONA. Poseg je zelo učinkovit in neboleč, saj lasersko zdravljenje bradavic opravljamo v lokalni anesteziji.

lasersko odstranjevanje bradavic, bradavice, virusne bradavice

Lasersko odstranjevanje bradavice.

Kdaj se odločimo za kirurško zdravljenje bradavic?

Kirurška odstranitev bradavic je najbolj agresivna metoda, ki jo lahko opravimo z elektrokoagulacijo ali z izrezom celotne spremembe, v polni debelini kože. Za izrez se redko odločimo. V poštev pride predvsem tedaj, ko so bili vsi drugi poskusi odstranjevanja bradavic neuspešni. Izrezu bradavic na podplatu se še posebej izogibamo, saj po izrezu na podplatu ostanejo brazgotine, ki lahko kasneje motijo pri hoji in stanju. V tem primeru je najboljša metoda zdravljenja lasersko odstranjevanje bradavic.

Ali gre za enak poseg, kot je odstranjevanje znamenj?

Tako kot odstranjevanje znamenj, tudi ta poseg opravimo v lokalni anesteziji. Ob koncu posega kožo zašijemo in sterilno pokrijemo. Kot odstranjevanje znamenj, tudi ta poseg ni boleč.

Kako lahko bradavice odstranjujemo sami doma?

Domače zdravljenje virusnih bradavic vključuje zdravljenje z različnimi pripravki, ki se jih lahko kupi v lekarni in ki vsebujejo jedke kisline (npr. Acetocaustin). S takimi pripravki je bradavice potrebno dalj časa, redno mazati. Tudi ta metoda ima svoje omejitve, saj pri globjih bradavicah ni dovolj učinkovita.

Obstajajo tudi druge oblike zdravljenja navadnih bradavic, ki pa se jih izvaja zelo redko.

Ali je po posegu potreben bolniški stalež?

Kadar bradavico odstranimo na funkcionalno zahtevnem področju, kot so podplati ali roke, svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, ki je čez 2 – 3 dni. Tedaj se glede na klinično sliko in naravo dela, ki ga pacient/-ka opravlja v službi, odločimo o morebitnem podaljšanju bolniškega staleža.

Kdaj se lahko po posegu pričnem normalno tuširati?

Po laserski odstranitvi bradavic se lahko tuširate že dan po posegu. Po vsakem tuširanju je potrebno tretirana področja osušiti, namazati z antibiotičnim mazilom in jih sterilno pokriti z obliži.

Po kirurškem odstranjevanju bradavic je glede okrevanja potrebno dosledno upoštevati navodila kirurga. Gre za podoben kirurški poseg, kot je odstranjevanje znamenj. Zato po posegu svetuje zmeren počitek, izogibanje močenju rane vsaj 2-3 dni po operaciji, potrebne pa so tudi redne kontrole in preveze pri zdravniku.

Koliko časa po operaciji se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Izrezan preparat ponavadi pošljemo na patohistološko preiskavo.

Koliko stane lasersko odstranjevanje bradavic?

Lasersko odstranjevanje bradavic stane 80,00 EUR – za zdravljenje do treh sprememb. Cene naših storitev si lahko ogledate v ceniku.

Kaj so pecljati izrastki?

Pecljati izrastki na koži so ponavadi pecljati fibromi, lahko pa so tudi tanke, pecljate virusne bradavice ali pecljato pigmentno znamenje. Pecljate izrastke lahko najdemo v pazduhah, na vratu, na vekah, v dimljah ali pod ženskimi dojkami.

Kdaj se odločimo za odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Za odstranjevanje pecljatih izrastkov se odločimo, kadar so izrastki za pacienta/-ko moteči, bodisi v funkcionalnem ali v estetskem smislu. Ker je odstranjevanje pecljatih izrastkov enostavno, okrevanje pa nezahtevno, se pacienti za tak poseg velikokrat odločijo že ob prvem pregledu pri kirurgu.

odstranjevanje pecljatih izrastkov

Pecljati kožni izrastek.

Kako izgleda odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Odstranjevanje pecljatih izrastkov je manjši kirurški poseg kot je na primer odstranjevanje znamenj. Poseg lahko naredimo v lokalni anesteziji ali pa brez nje. Za odstranjevanje pecljatih izrastkov lahko uporabimo elektrokavter, skalpel, lahko pa jih odstranimo tudi lasersko.

Kirurško odstranjevanje pecljatih izrastkov za seboj pušča drobne ranice, ki jih le občasno zašijemo. Zašite rane morajo po posegu ostati sterilno pokrite vsaj do kontrole pri operaterju.

Kakšno je okrevanje po odstranjevanju pecljatih izrastkov?

Odstranjevanje pecljatih izrastkov spremlja kratkotrajno in dokaj enostavno okrevanje. Tuširati se lahko začnete po kontroli pri operaterju, ki bo 2. – 3. dan po operaciji. Po tuširanju je potrebno rano osušiti na zraku in jo sterilno pokriti z obližem. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da rane ne močite in hodite k nam na redne preveze. V kolikor je ranica po odstranitve pecljatega izrastka zašita, okrevanje traja do odstranitve šivov.

Koliko časa po odstranitvi pecljatih izrastkov se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Praviloma gre za manjše ranice, ki hitro zacelijo in je tudi športno udejstvovanje kmalu možno. Na splošno velja, da rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Ker gre pri odstranjevanju pecljatih izrastkov za bolj povrhen izrez kože, lahko pričakujemo, da se bodo ranice zacelile še nekoliko prej.

Ali odstranjevanje pecljatih izrastkov za seboj pušča vidne brazgotine?

Ne, pecljati izrastki imajo ponavadi le nekaj milimetrov široko bazo in je zato kožni izrez majhen. Posledično so majhne tudi brazgotine. Odsranjevanje pecljatih izrastkov ponavadi ne pušča vidnih brazgotin. Kadar se pojavijo vidne brazgotine, pa je priporočljiva tudi uporaba silikonskega mazila, ki lahko izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotin ne smemo izpostavljati soncu.

Kaj je lipom?

Lipom je najpogostejši benigni mehkotkivni tumor, ki ga tvorijo maščobne celice. Lipomi niso nevarni in se pojavljajo predvsem pri odraslih moških. Opazimo jih kot manjše ali večje bulice, ki se nahajajo pod kožo, občasno pa se lahko pojavijo tudi globje, npr. med mišicami.

Zakaj nastane lipom?

Vzroki za nastanek lipoma niso povsem jasni. Med pomembne dejavnike uvrščamo predvsem dednost in debelost.

Kaj je lipomatoza?

Lipomatoza označuje pojav številnih lipomov na telesu posameznika.

Lipom na stegnu

Podkožni lipom na stegnu.

Kako prepoznamo lipom?

Lipom prepoznamo dokaj enostavno, s tipanjem spremembe. Ker gre za dokaj tipične podkožne bulice, ki so na otip mehke, so od podlage premakljive in so na pritisk neboleče, je diagnoza dokaj enostavna.

Večina lipomov raste počasi in ponavadi niso večji od 5 cm. Lipome lahko najdemo povsod po telesu, najpogosteje pa nastanejo na okončinah in na trupu.

Kadar lipom ob pregledu po obliki ali velikosti ni povsem tipičen ali pa je njegova rast neobičajno hitra, za opredelitev diagnoze svetujemo citološko punkcijo in ultrazvočno preiskavo spremembe.

Kadar lipom raste v globini, na primer med mišicami, ali pa je zelo velik, za opredelitev spremembe svetujemo še magnetnoresonančno slikanje.

Ob sumu na rakasto raščo (liposarkom) moramo opraviti citološko punkcijo in slikovno diagnostiko (ultrazvok, magnetnoresonančno slikanje ali računalniško tomografijo).

Kdaj je potrebno lipom odstraniti?

Če lipom ne povzroča težav in klinično ni sumljiv, svetujemo opazovanje spremembe. Odstranitev v tem primeru ni nujno potrebna. Odstranimo jo lahko kasneje, v kolikor sprememba prične hitreje rasti ali pa postane moteča.

Če lipom povzroča težave ali pa je za posameznika estetsko moteč, se za odstranitev lahko odločimo že ob prvem pregledu.

Kako se odstrani lipom?

Enako kot odstranjevanje znamenj tudi lipom največkrat odstranimo v lokalni anesteziji. Kožni rez, ki ga napravimo nad lipomom, je  tako dolg, da omogoča dober prikaz in natančno odstranitev tvorbe. Ob koncu posega zaustavimo morebitne krvavitve. Če po odstranitvi lipoma v tkivu ostane večja votlina, lahko vanjo za nekaj dni vstavimo drenažno cevko. Ob koncu posega kožo zašijemo in rano sterilno pokrijemo.

Kakšno je okrevanje po odstranitvi lipoma?

Prve dni po posegu je potreben zmeren počitek, predvsem izogibanje telesnim aktivnostim, ki povzročajo potenje. Operirano področje mora ostati sterilno pokrito do kontrole. Kontrolni pregled in preveza rane je potrebna 2. – 3. dan po posegu in se jo lahko opravi pri kirurgu ali pri izbranem zdravniku.

Tuširanje oz. kratkotrajno močenje rane je dovoljeno že nekaj dni po posegu. Vrnitev na delovno mesto je možno kmalu po posegu, če delo ni fizično zahtevno in ne draži operiranega področja.

Odstranjen lipom, brazgotina

Brazgotina na mestu, kjer je bil odstranjen lipom.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Rano ponavadi zašijemo s šivi, ki se sami razgradijo in jih v tem primeru ni potrebno odstraniti. Če uporabimo šive, ki se sami ne razgradijo, jih moramo odstraniti 7-14 dni po posegu. Šive na glavi po tednu dni, drugod po telesu pa po 10-14 dneh.

Kakšna je brazgotina po operaciji?

Rano ponavadi zašijemo z intradermalnimi šivi, ki za seboj ne puščajo sledi. Zaceljena rana se kasneje vidi kot tanka brazgotinska črta. Za ustrezno nego brazgotine boste po posegu prejeli natančna navodila.

Ali je potrebno odstranjen lipom poslati na patohistološko preiskavo?

Odstranjeno maščobno bulico vedno pošljemo na patohistološko preiskavo, saj poznamo več histoloških podtipov lipoma. Maligna oblika lipoma, oz. liposarkom, je rakasta in agresivna mehkotkivna rašča, ki jo je potrebno pravočasno ustrezno zdraviti.

Kaj je aterom?

Aterom predstavlja nenevarno podkožno cistično tvorbo. Sam izraz strokovno ni najbolj primeren, saj opisuje različne podkožne ciste, ki imajo tudi različne vzroke za nastanek. Z izrazom aterom lahko opišemo na primer epidermoidno cisto, trihilemalno cisto ali pa sebacealno cisto. Epidermoidne in trihilemalne ciste se pojavljajo pogosteje kot sebacealne ciste.

Ali lahko ločimo aterom od lipoma?

Izkušen kirurg že na otip dokaj hitro loči aterom od lipoma. Aterom je na otip bolj čvrste strukture. Nahaja se tik pod kožo in se premika skupaj s kožo. Lipom je na otip mehkejši. Lipom ni fiksiran na kožo, saj se nahaja globje v podkožju in je zato bolj premakljiv od podlage kot tudi od kože. Kadar pa se lipom nahaja v globjih strukturah, ga je na otip težko opredeliti.

Zakaj nastane aterom?

Nastanek ateroma je pogosto povezan s poškodbo kože, lahko pa nastane tudi zaradi genetske nagnjenosti.

Kaj je sebacealna cista?

Sebacealna cista je nenevarna podkožna bulica, aterom, ki ponavadi nastane po poškodbi kože. Ob poškodbi kože se lahko zapre izvodilo žleze lojnice, kar posledično povzroči zastajanje loja in nastanek sebacealne, oz. lojne ciste. Možni pa so tudi drugi vzroki za nastanek.

aterom, epidermoidna cista

Aterom oz. epidermoidna cista na hrbtu.

Zakaj nastane epidermoidna cista?

Epidermoidna cista nastane po poškodbi kože, ko prične povrhnjica nepravilno vraščati v globino kože. Tako se v globini tvori cista, ki je izpolnjena s keratinom.

Kako izgleda epidermoidna cista?

Epidermoidne ciste opazimo kot manjše podkožne bule, ki lahko nastanejo kjerkoli na telesu, najpogosteje pa se pojavijo na obrazu, vratu ali na trupu. Nad kožo, ki pokriva cisto je tipično vidna manjša vdolbinica, oz. fistula, ki je napolnjena z izločkom. Iz ciste se lahko iztisne gost, bledorumenkast izloček, ki je ponavadi neprijetnega vonja.

Epidermoidne ciste rastejo počasi in ponavadi ne bolijo. V večini primerov predstavljajo predvsem estetsko motnjo. Epidermoidna cista se lahko tudi vname. V tem primeru pa se poveča, pordi, prične boleti in lahko tudi poči. Izjemno redko se iz epidermoidne ciste lahko razvije tudi kožni rak.

Kaj je trihilemalna cista?

Trihilemalna cista je nenevarna podkožna bulica, aterom, ki nastane iz lasnega folikla in je napolnjena s keratinom. Najpogosteje se pojavlja pri ženskah srednjih let, in sicer v lasišču. Pri moških pa se lahko pojavlja tudi na mošnji. Nastanek trihilemalnih cist je lahko tudi dedno pogojen in se deduje avtosomno dominantno.

Kako izgleda trihilemalna cista?

Trihilemalna cista izgleda podobno kot epidermoidna cista, vendar nima fistulnega izvodila. Trihilemalna cista lahko v velikost meri do 5 cm, lahko boli in se lahko tudi vname.

aterom na glavi, aterom odstranitev, trihilemalna cista

Aterom oz. trihilemalna cista ob robu lasišča.

Kdaj je potrebno aterom odstraniti?

Aterom odstranimo tedaj, ko postane estetsko moteč ali pa nas moti pri opravljanju vsakodnevnih opravil, kot so britje ali česanje. Odstranitev je smiselna tudi pri večjih ateromih, ki bolijo ali pa so zrasli v kratkem času.

Kako kirurško odstranimo nevnet aterom?

Aterom je najbolje odstraniti preden se vname, saj ga je tako najlažje izluščiti in v celoti odstraniti. Aterom odstranimo v lokalni anesteziji, zaradi česar je poseg povsem neboleč.

Aterom odstranimo skozi krajši kožni rez. Potrebno je odstraniti celotno cisto, sicer se lahko tvorba ponovi. Ob koncu posega rano zašijemo in sterilno pokrijemo.

Kako kirurško zdravimo vnet aterom?

Vnet aterom pogosto zdravimo kirurško. Nemalokrat so bolečine in splošna prizadetost bolnika tako izrazite, da je operacijo potrebno opraviti celo urgentno. Pri posegu napravimo drenažni izrez ateroma in izčistimo rano. Ob koncu posega rane ne šivamo, saj se mora rana izčistiti. Rana se s časom sama zaceli.

Koliko stane odstranitev kožne ali podkožne spremembe?

Cena odstranitve kožne ali podkožne spremembe je odvisna predvsem od velikosti spremembe.

Cene vseh naših storitev si lahko ogledate v ceniku.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.