Odstranjevanje znamenj, odstranjevanje pecljatih izrastkov, lipomov, ateromov in lasersko odstranjevanje bradavic

Naročanje

Spoštovani obiskovalci!

Pri obravnavi pacientov dosledno upoštevamo vse predpisane ukrepe glede zaščite pred okužbo s SARS-Cov-2, ki sta jih izdala Ministrstvo za zdravje ter Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije.

Za naročanje in informacije pokličite na 041 339 000.

Kožna znamenja

Kaj so znamenja?

Znamenja so rjavo obarvane kožne spremembe. Znamenja lahko rastejo v nivoju kože ali pa so nekoliko privzdignjena, občasno pa so tudi pecljata. Strokovno jim pravimo nevusi. V povprečju imamo odrasli po koži od 20 – 40 znamenj. V zgodnji mladosti jih po telesu najdemo zelo malo, zrastejo pa tja do 30. leta starosti. Kožna znamenja so ponavadi majhna, pravilno oblikovana in pigmentirana. Rob znamenja je jasen in oster, v sami spremembi pa ni znakov dogajanja. Občasno se zgodi, da so znamenja prisotna že ob rojstvu. Tedaj govorimo o prirojenih ali kongenitalnih znamenjih, ki so praviloma večja ter so pogosto poraščena z dlačicami.

Ali naj tudi sami opazujemo znamenja?

Prav je, da se sami naučimo pravilnega in rednega samopregledovanja kože, saj se pojavnost kožnega raka – melanoma, v zadnjem času veča. Če opazite, da katero od znamenj raste, spreminja barvo ali obliko, je potrebno čimpreje iti do svojega izbranega zdravnika. Če imate po telesu precej znamenj, je reden obisk dermatologa zelo priporočljiv.

odstranjevanje znamenjKdaj se odločimo za odstranjevanje znamenj?

Odstranjevanje znamenj se priporoča le tedaj, kadar za to obstaja tehten razlog.

Razlogi za odstranjevanje znamenj so lahko sledeči:

  • če se znamenje prične spreminjati ali prične na novo rasti. V tem primeru je smiselna čimprejšnja odstranitev znamenja, saj obstaja sum, da se je znamenje rakasto spremenilo v maligni melanom.
  • če je znamenje funkcionalno moteče, kar pomeni, da si ga večkrat ranimo ali pa nam je v napoto.
  • če znamenje predstavlja estetski problem. V takem primeru gre v osnovi za lepotno operacijo.

Kako izgleda odstranjevanje znamenj?

Odstranjevanje znamenj opravimo v lokalni anesteziji. To pomeni, da v okolico znamenja vbrizgamo lokalni anestetik ter počakamo nekaj minut, da prične delovati. Po ustrezni pripravi operativnega polja, v sterilnih pogojih, izrežemo znamenje z manjšim varnostnim robom zdrave kože. Tako smo lahko prepričani, da smo odstranili celotno tvorbo. Izrez naredimo skozi celotno debelino kože in skozi nekaj milimetrov podkožnega maščevja. Ob koncu operacije zaustavimo krvaveče žilice in zašijemo rano. Kožo lahko zašijemo s šivi, ki se razgradijo v nekaj tednih ali s takimi, ki jih je potrebno odstraniti. O izbiri vrste šiva se bo odločil zdravnik. Odstranjevanje znamenj ponavadi traja 15 minut za 1 – 2 znamenji, če pa jih je več, pa še 5 – 10 minut za vsako dodatno znamenje. Poseg ni boleč in po operaciji gre pacient lahko domov.

Ali je kirurško odstranjevanje znamenj varno?

Kirurško odstranjevanje znamenj je rutinski poseg, ki je varen, kadar ga opravi za to usposobljen zdravnik. Kljub temu pa lahko pri posegu ali po njem pride tudi do dolečenih zapletov, ki pa so ponavadi zelo redki in niso nevarni.

Ali je po odstranitvi znamenj potreben bolniški stalež?

Kirurško odstranjevanje znamenj je enostaven poseg, ki mu ponavadi sledi le krajše okrevanje. Ponavadi svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, čez 2 – 3 dni, nato pa lahko pacient/-ka nastopi z delom v službi. V kolikor pacient/-ka dela v umazanen, vročem ali vlažnem okolju in če ima v službi fizično naporno delo, pri katerem se poti, pa svetujemo podaljšanje staleža do zacelitve ran.

Kdaj se lahko po operaciji pričnem normalno tuširati?

Tuširate se lahko že 2. – 3. dan po operaciji, vendar je potrebno po tuširanju rane osušiti na zraku ter jih sterilno pokriti z obliži. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da ran ne močite vse do polne zacelitve. Okoli operiranega področja se umivajte z vlažno brisačko in hodite k nam na redne preveze.

Dermatoskopija, odstranjevanje znamenjKoliko časa po posegu se ne smem ukvarjati s športom?

Kirurško odstranjevanje znamenj je sicer manjša operacija, vendar po njej odsvetujemo telesno vadbo, vse dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Da, kadar izrezujemo pigmentna znamenja je vzorce vedno treba poslati na patohistološko preiskavo. S preiskavo se želimo prepričati o diagnozi, predvsem pa o tem, da v izrezanem tkivu ni rakastih sprememb. V takem primeru bi bilo potrebno nadaljnje zdravljenje.

Virusne bradavice

Kaj so bradavice?

Bradavice so povrhne kožne tvorbe, ki nastanejo zaradi virusne okužbe kože, s humanim papilomavirusom. Za virusne bradavice je značilno, da se prenašajo z dotikom in okuženimi predmeti, oblačili in se nezdravljene lahko hitro razrastejo, okužimo pa lahko tudi svoje bližnje.

Kažejo se kot majhne, izbočene, trde in hrapave kožne tvorbe. Navadne bradavice najpogosteje najdemo na stopalih ter na rokah in praviloma ne povzročajo težav. Kadar so prisotne na podplatu, lahko ob hoji povzročijo bolečino. Če so prisotne na rokah, pa so lahko moteče pri delu in drugih ročnih opravilih in jih med delom lahko tudi poškodujemo.

virusna bradavica, lasersko odstranjevanje bradavicKdaj se odločimo za odstranjevanje bradavic?

Odstranjevanje bradavic je priporočljivo zaradi preprečevanja nadaljnega razsoja in prenosa okužbe. Bradavice pa so poleg vira okužbe lahko tudi estetsko in funkcionalno moteče. Kadar se nahajajo na podplatih lahko pri hoji bolijo, nemalokrat pa se tudi poškodujejo. Samo zdravljenje v osnovi ni nujno, saj ne gre za nevarno obolenje in ga zato opravimo na željo pacienta.

Katere so najpogostejše metode odstranjevanja bradavic?

Med najpogostejše metode uvrščamo zlasti krioterapijo, oz. pomrzovanje bradavic s tekočim dušikom, lasersko odstranjevanje bradavic in kirurško odstranjevanje. V domačem okolju bradavice najpogosteje odstranjujemo z lokalnimi pripravki, ki vsebujejo razne kisline.

Kako izgleda odstranjevanje bradavic s pomrzovanjem?

Odstranjevanje bradavic s pomrzovanjem ali krioterapijo s tekočim dušikom ponavadi opravljajo dermatologi. S pomrzovanjem se povzroči odmrtje povrhnjega dela bradavice, ki se s časom odlušči. Gre za dokaj boleč poseg, zlasti če se pomrzuje debelo tvorbo. Ob pomrzovanju bradavice se nehote poškoduje, t.j. pomrzne tudi okolno zdravo tkivo. Ta metoda je dokaj enostavna, vendar pogosto ne dosega želenih rezultatov, saj je globina terapije nepredvidljiva. Zato je terapijo ponavadi potrebno večkrat ponoviti. Pri debelejših bradavicah je krioterapija manj uspešna.

Kako izgleda lasersko odstranjevanje bradavic?

Lasersko odstranjevanje bradavic je zelo učinkovita metoda zdravljenja bradavic. Lasersko zdravljenje bradavic ponavadi opravimo z Nd-YAG laserjem, za katerega je značilno, da prodira 3-4 mm globoko skozi tkivo bradavice in jo tako uniči. Lasersko odstranjevanje bradavic je zelo uspešna metoda zdravljenja, ponavadi pa zadošča že ena terapija. Lasersko odstranjevanje bradavic je veliko bolj natančna in predvidljiva metoda od krioterapije, pri samem zdravljenju pa ne prihaja do poškodb okolnega zdravega tkiva.

V Estetiki Milošević izvajamo lasersko odstranjevanje bradavic z vrhunskim Nd-YAG laserjem, proizvajalca FOTONA. Poseg je zelo učinkovit in neboleč, saj lasersko zdravljenje bradavic opravljamo v lokalni anesteziji.lasersko odstranjevanje bradavic

Kdaj se odločimo za kirurško zdravljenje bradavic?

Kirurška odstranitev bradavic je najbolj agresivna metoda, ki jo lahko opravimo z elektrokoagulacijo ali z izrezom celotne spremembe, v polni debelini kože. Za izrez se redko odločimo. V poštev pride predvsem tedaj, ko so bili vsi drugi poskusi odstranjevanja bradavic neuspešni. Izrezu bradavic na podplatu se še posebej izogibamo, saj po izrezu na podplatu ostanejo brazgotine, ki lahko kasneje motijo pri hoji in stanju. V tem primeru je najboljša metoda zdravljenja lasersko odstranjevanje bradavic.

Kako lahko bradavice odstranjujemo sami doma?

Domače zdravljenje virusnih bradavic vključuje zdravljenje z različnimi pripravki, ki se jih lahko kupi v lekarni in ki vsebujejo jedke kisline (npr. Acetocaustin). S takimi pripravki je bradavice potrebno dalj časa, redno mazati. Tudi ta metoda ima svoje omejitve, saj pri globjih bradavicah ni dovolj učinkovita.

Obstajajo tudi druge oblike zdravljenja navadnih bradavic, ki pa se jih izvaja zelo redko.

Ali je po posegu potreben bolniški stalež?

Kadar bradavico odstranimo na funkcionalno zahtevnem področju, kot so podplati ali roke, svetujemo bolniški stalež do prve kontrole, ki je čez 2 – 3 dni. Tedaj se glede na klinično sliko in naravo dela, ki ga pacient/-ka opravlja v službi, odločimo o morebitnem podaljšanju bolniškega staleža.

Kdaj se lahko po posegu pričnem normalno tuširati?

Po laserski odstranitvi bradavic se lahko tuširate že dan po posegu. Po vsakem tuširanju je potrebno tretirana področja osušiti, namazati z antibiotičnim mazilom in jih sterilno pokriti z obliži.

Po kirurškem odstranjevanju bradavic je glede okrevanja potrebno dosledno upoštevati navodila kirurga. Ponavadi se v tem primeru ran ne moči vsaj 2-3 dni po operaciji, potrebne pa so tudi redne kontrole in preveze pri zdravniku.

Koliko časa po operaciji se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Ali je potrebno izrezano tkivo poslati na patohistološko preiskavo?

Izrezan preparat ponavadi pošljemo na patohistološko preiskavo.

Koliko stane lasersko odstranjevanje bradavic?

Lasersko odstranjevanje bradavic stane 80,00 EUR –  za zdravljenje do treh sprememb. Cene naših storitev si lahko ogledate v ceniku.

Pecljati izrastki

Kaj so pecljati izrastki?

Pecljati izrastki na koži so ponavadi pecljati fibromi, lahko pa so tudi tanke, pecljate virusne bradavice ali pecljato pigmentno znamenje. Pecljate izrastke lahko najdemo v pazduhah, na vratu, na vekah, v dimljah ali pod ženskimi dojkami.

Kdaj se odločimo za odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Za odstranjevanje pecljatih izrastkov se odločimo, kadar so izrastki za pacienta/-ko moteči, bodisi v funkcionalnem ali v estetskem smislu.

odstranjevanje pecljatih izrastkovKako izgleda odstranjevanje pecljatih izrastkov?

Odstranjevanje pecljatih izrastkov je manjši kirurški poseg, ki ga lahko naredimo v lokalni anesteziji ali brez nje. Za odstranjevanje pecljatih izrastkov lahko uporabimo elektrokavter, skalpel, lahko pa jih odstranimo tudi lasersko.

Kirurško odstranjevanje pecljatih izrastkov za seboj pušča manjše rane, ki jih je potrebno občasno tudi zašiti. Zašite rane morajo po posegu ostati sterilno pokrite vsaj do kontrole pri operaterju.

Kakšno je okrevanje po odstranjevanju pecljatih izrastkov?

Odstranjevanje pecljatih izrastkov spremlja kratkotrajno in dokaj enostavno okrevanje. Tuširati se lahko začnete po kontroli pri operaterju, ki bo 2. – 3. dan po operaciji. Po tuširanju je potrebno rano osušiti na zraku in jo sterilno pokriti z obližem. V kolikor tega niste vešči, vam svetujemo, da rane ne močite in hodite k nam na redne preveze. V kolikor je ranica po odstranitve pecljatega izrastka zašita, okrevanje traja do odstranitve šivov.

Koliko časa po odstranitvi pecljatih izrastkov se ne smem ukvarjati s športom?

Po operaciji odsvetujemo telesno vadbo, dokler se rane ne zacelijo. Rane na glavi celijo 5 – 7 dni, drugod po telesu pa 10 – 14 dni. Tudi po zacelitvi ran se moramo 6 tednov izogibati telesnih aktivnosti, pri katerih se močneje razteguje koža operiranega področja. V prvih tednih po operaciji lahko zaradi raztegovanja kože pride do razpada rane, kasneje pa se zaradi močnega vleka okolne kože lahko brazgotina razvleče in postane močnejša ter vidna. Vsa navodila za okrevanje po operaciji boste prejeli na kontrolah pri kirurgu. Ker so brazgotine suhe, po zacelitvi svetujemo mazanje brazgotin z nevtralno mastno kremo. Priporočljiva je tudi uporaba silikonskega mazila preko brazgotin, saj dokazano izboljša končni videz brazgotin. Leto dni po posegu brazgotine ne smemo izpostavljati soncu.

Kje lahko opravim pregled in poseg?

Pregled in poseg lahko opravite pri plastičnemu kirurgu dr. Miloševiću v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite na 0590 34 110.

Lipom

Kaj je lipom?

Lipom je najpogostejši benigni mehkotkivni tumor, ki ga tvorijo maščobne celice. Lipomi niso nevarni in se pojavljajo predvsem pri odraslih moških. Opazimo jih kot manjše ali večje bulice, ki se nahajajo pod kožo, občasno pa se lahko pojavijo tudi globje, npr. med mišicami.

Zakaj nastane lipom?

Vzroki za nastanek lipoma niso povsem jasni. Med pomembne dejavnike uvrščamo predvsem dednost in debelost.

Kaj je lipomatoza?

Lipomatoza označuje pojav številnih lipomov na telesu posameznika.

Lipom na stegnuKako prepoznamo lipom?

Lipom prepoznamo dokaj enostavno, s tipanjem spremembe. Ker gre za dokaj tipične podkožne bulice, ki so na otip mehke, so od podlage premakljive in so na pritisk neboleče, je diagnoza dokaj enostavna.

Večina lipomov raste počasi in ponavadi niso večji od 5 cm. Lipome lahko najdemo povsod po telesu, najpogosteje pa nastanejo na okončinah in na trupu.

Kadar lipom ob pregledu po obliki ali velikosti ni povsem tipičen ali pa je njegova rast neobičajno hitra, za opredelitev diagnoze svetujemo citološko punkcijo in ultrazvočno preiskavo spremembe.

Kadar lipom raste v globini, na primer med mišicami, ali pa je zelo velik, za opredelitev spremembe svetujemo še magnetnoresonančno slikanje.

Ob sumu na rakasto raščo (liposarkom) moramo opraviti citološko punkcijo in slikovno diagnostiko (ultrazvok, magnetnoresonančno slikanje ali računalniško tomografijo).

Kdaj je potrebno lipom odstraniti?

Če lipom ne povzroča težav in klinično ni sumljiv, svetujemo opazovanje spremembe. Odstranitev v tem primeru ni nujno potrebna. Odstranimo jo lahko kasneje, v kolikor sprememba prične hitreje rasti ali pa postane moteča.

Če lipom povzroča težave ali pa je za posameznika estetsko moteč, se za odstranitev lahko odločimo že ob prvem pregledu.

Kako se odstrani lipom?

Lipom ponavadi odstranimo v lokalni anesteziji. Kožni rez, ki ga napravimo nad lipomom, je  tako dolg, da omogoča dober prikaz in natančno odstranitev tvorbe. Ob koncu posega zaustavimo morebitne krvavitve. Če po odstranitvi lipoma v tkivu ostane večja votlina, lahko vanjo za nekaj dni vstavimo drenažno cevko. Ob koncu posega kožo zašijemo in rano sterilno pokrijemo.

Kakšno je okrevanje po odstranitvi lipoma?

Prve dni po posegu je potreben zmeren počitek, predvsem izogibanje telesnim aktivnostim, ki povzročajo potenje. Operirano področje mora ostati sterilno pokrito do kontrole. Kontrolni pregled in preveza rane je potrebna 2. – 3. dan po posegu in se jo lahko opravi pri kirurgu ali pri izbranem zdravniku.

Tuširanje oz. kratkotrajno močenje rane je dovoljeno že nekaj dni po posegu. Vrnitev na delovno mesto je možno kmalu po posegu, če delo ni fizično zahtevno in ne draži operiranega področja.

Odstranjen lipom, brazgotinaKdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Rano ponavadi zašijemo s šivi, ki se sami razgradijo in jih v tem primeru ni potrebno odstraniti. Če uporabimo šive, ki se sami ne razgradijo, jih moramo odstraniti 7-14 dni po posegu. Čas odstranitve je odvisen od lokalizacije rane.

Kakšna je brazgotina po operaciji?

Rano ponavadi zašijemo z intradermalnimi šivi, ki za seboj ne puščajo sledi. Zaceljena rana se kasneje vidi kot tanka brazgotinska črta. Za ustrezno nego brazgotine boste po posegu prejeli natančna navodila.

Ali je potrebno odstranjen lipom poslati na patohistološko preiskavo?

Odstranjeno maščobno bulico vedno pošljemo na patohistološko preiskavo, saj poznamo več histoloških podtipov lipoma. Maligna oblika lipoma, oz. liposarkom, je rakasta in agresivna mehkotkivna rašča, ki jo je potrebno pravočasno ustrezno zdraviti.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.