Arterijska bolezen spodnjih okončin

Zakaj in kako nastane arterijska bolezen spodnjih okončin?

Primerna arterijska prekrvavitev zagotavlja tkivom ustrezen dovod kisika in hranil. Pri aterosklerozi, procesu pri katerem prihaja do zadebelitve žilne stene in oženja žilne svetline, se pretok krvi skozi arterije zmanjša, tkiva in organi pa posledično dobijo manj hranil in kisika. Krvni pretok se zaradi zožitve žilne svetline sprva upočasni, če bolezen napreduje, pa se lahko popolnoma zaustavi.

Kako se kaže začetna arterijska bolezen spodnjih okončin?

Arterijska bolezen spodnjih okončnin v začetnem obdobju bolnikom ne povzroča težav, čeprav so arterijske zožitve na nogah že prisotne. Klinični pregled pokaže normalne periferne pulze, meritve tlakov na stopalu in nadlahti (t.i. gleženjski indeks) pa lahko pokažejo znake začetne periferne arterijske bolezni.

odstranjevanje mrtvin z golenske razjedeKako se kaže napredovala arterijska bolezen spodnjih okončin?

V napredovali fazi je arterijski krvni pretok že pomembno oslabljen. Prizadetih je lahko več arterij, tako da pretok krvi med naporom ne more več zadostiti potrebam mišic goleni in stegna. Bolnik čuti tipično bolečino (intermitentna klavidkacija) v mečih sprva pri hitri hoji ali pri hoji navkreber, kasneje pa se bolečina pojavi že pri običajni hoji po ravnem. Klinični pregled pokaže oslabljene ali celo odsotne periferne pulze. Koža stopal in goleni je lahko hladnejša, stanjšana in slabše poraščena.

Kako se kaže kritično napredovala arterijska bolezen spodnjih okončin?

V kritičnem obdobju se arterijska bolezen spodnjih okončnin pri bolnikih kaže z bolečinami v mišicah nog že po nekaj korakih ali celo med mirovanjem. Klinični pregled pokaže odsotne periferne pulze na prizadeti okončini. Na stopalu ali goleni so lahko vidne razjede, prsti na nogi pa so lahko gangrenozni.

Kako poteka diagnostika in zdravljenje periferne arterijske bolezni?

Za lažjo opredelitev zdravljenja je potrebno opraviti natančno slikovna preiskava ožilja spodnjih okončin (ultrazvok in kontrastno slikanje žil – angiografija). Cilj zdravljenja je izboljšanje ali ponovna vzpostavitev krvnega pretoka prizadetih regij. Z zdravljenjem bolezni želimo upočasniti potek bolezni, zmanjšati število zapletov, izboljšati kakovost življenja in ohraniti prizadeti ud.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri žilnem kirurgu Pawelu M. Leskiewiczu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.