Sprožilni prst

Sprožilni prst

Sprožilni prst (angl. trigger finger) ali stenozantni tenosinovitis je bolezen, pri kateri prihaja do zatikanja prstov ob poskus upogiba.

Tetive upogibalke prstov potekajo na prstih skozi sistem objemk, ki držijo tetivo ob kosti.

Ob vnetju se tetivne objemke in tetive odebelijo kar oteži drsenje tetive skozi sistem objemk. Prihaja do povečanega trenja njimi in posledičnega zatikanja, kar opazimo kot preskakovanje prsta ob gibanju.

V večini primerov ni jasnega vzroka pojava sprožilnega prsta. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh z revmatoidnim artitisom, putiko ali sladkorno boleznijo, kot tudi pri tistih, ki roke močneje obremenjujejo. V večini primerov pa vzrok ni jasen.

Bolezen se sprva kaže z bolečino na bazi prizadetega prsta. Na tem mestu tipamo izboklino, ki na pritisk zaboli. Sprva se ob premikanju prizadetega prsta čuti le bolečina, kasneje pa zatikanje, v kasni fazi pa se lahko prst zatakne tako, da ga aktivno težko iztegnemo.

Zdravljenje je v prvi fazi usmerjeno v zmanjševanje vnetja, kar lahko dosežemo z uporabo opornic, jemanjem nesteroidnih antirevmatikov in razbremenitvijo rok. Učinkovito pa vnetje lahko umirimo z vbrizganjem kortikosteroida v prostor med tetivo in tetivno objemko.

Kadar tako zdravljenje ni učinkovito, svetujemo ambulantno operacijo. V lokalni anesteziji prekinemo zadebeljeno objemko in tako omogočimo primerno drsenje tetiv. Po posegu lahko že kmalu pričnemo z razgibavanjem prstov in postopno uporabo roke. Pri nekaterih bolnikih lahko operirano področje še dalj časa boli ali na tem mestu tipajo zatrdline. V tem primeru svetujemo nadaljnjo fizikalno terapijo.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...