Sprožilni prst

Kaj je sprožilni prst?

Sprožilni prst (angl. trigger finger) ali stenozantni tenosinovitis je bolezen, pri kateri prihaja do zatikanja prstov ob poskus upogiba.

Zakaj nastane sprožilni prst?

Tetive upogibalke prstov potekajo na prstih skozi sistem objemk, ki držijo tetivo ob kosti. Ob vnetju se tetivne objemke in tetive odebelijo kar oteži drsenje tetive skozi sistem objemk. Prihaja do povečanega trenja njimi in posledičnega zatikanja, kar opazimo kot preskakovanje prsta ob gibanju, čemur rečemo sprožilni prst.

V večini primerov ni jasnega vzroka pojava sprožilnega prsta. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh z revmatoidnim artitisom, putiko ali sladkorno boleznijo, kot tudi pri tistih, ki roke močneje obremenjujejo. V večini primerov pa vzrok ni jasen.

sprožilni prst

Kako se kaže sprožilni prst?

Bolezen se sprva kaže z bolečino na bazi prizadetega prsta. Na tem mestu tipamo izboklino, ki na pritisk zaboli. Sprva se ob premikanju prizadetega prsta čuti le bolečina, kasneje pa zatikanje, v kasni fazi pa se lahko prst zatakne tako, da ga aktivno težko iztegnemo.

sprožilni prst

Kako zdravimo sprožilni prst?

Konzervativno

Sprožilni prst ponavadi zdravimo konzervativno z injekcijami kortikosteroida in lokalnega anestetika, t.i. blokado, ki jo damo v prostor okoli prizadetih tetiv. Istočasno svetujemo razbremenitev prizadete roke, jemanje nesteroidnih antirevmatikov ter izvajanje vaj za raztegovanje tetiv. Občasno svetujemo tudi lokalno hlajenje ter uporabo opornice. Paciente naročimo na kontrolo mesec dni po aplikaciji blokade in jim takrat blokado po potrebi ponovimo, če je na bazi prizadetega prsta še prisotna bolečina.

Kirurško

Kadar konzervativno zdravljenje ni učinkovito, sprožilni prst zdravimo kirurško. Svetujemo ambulantno operacijo, ki jo opravimo v lokalni anesteziji. Pri operaciji prekinemo zadebeljeno tetivno objemko in tako omogočimo primerno drsenje tetiv. Po posegu svetujemo takojšen pričetek razgibavanja operiranega prsta, jemanje protibolečinskih zdravil in po odstranitvi šivov postopno uporabo roke. Kljub temu, da operacija odpravi sprožilni prst, pa nekatere bolnike operirano področje še dalj časa boli na pritisk ali na tem mestu tipajo zatrdline. V tem primeru svetujemo nadaljnjo fizikalno terapijo.

sprožilni prstKje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcuali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.