Hallux valgus

Kdo je primeren kandidat za operacijo hallux valgus deformacije?

Za korekcijo hallux valgus deformacije, oz. ukrivljenega palca na stopalu, je primeren kandidat tisti, ki ima zaradi deformacije bolečine v stopalu in težko nosi konfekcijsko obutev.

hallux valgus, halux valgusKakšen je namen operacije?

Popraviti hallux valgus deformacijo in omogočiti uporabo konfekcijskih obuval ter zmanjšati bolečine.

Ali gre za pogost poseg?

Operacija hallux valgus deformacije je rutinska operacija, ki jo redno opravljamo. Zapleti so redki

Koliko operacij je potrebnih za dosego rezultata?

Korekcijo hallux valgus deformacije napravimo ponavadi v eni sami operaciji. V kolikor pri posegu uporabljamo žice, le te odstranimo po 5-6 tednih v ambulanti. Anestezija pri tem ni potrebna. V kolikor med operacijo uporabimo vijake, te praviloma ni potrebno odstranjevati. Izdelani so iz materialov, ki omogočajo tudi preiskave z magnetno resonanco.

Kako naj se pripravim na poseg hallux valgus deformacije?

Za manjše posege, kot je korekcija hallux valgus deformacije in v kolikor kandidat v preteklosti ni bil resno bolan, pregled pri anesteziologu ni nujno potreben. Potrebo po tovrstnem pregledu lahko oceni in poda osebni zdravnik. Več o pripravah na operacijo si lahko preberete tukaj.

Ali potrebujem spremstvo na poseg?

Mlajši ljudje ne potrebujejo spremstva na poseg, medtem ko je pri starejših, z zmanjšanimi kognitivnimi sposobnostmi in začetno demenco, spremstvo svojca zaželeno, oziroma potrebno. Spremstvo je zaželeno zlasti tedaj, ko svojec za pacienta ureja in pripravlja redno terapijo.

operacija hallux valgusaV kakšni anesteziji lahko opravimo korekcijo hallux valgus deformacije?

Poseg lahko opravimo v lokalni, prevodni, regionalni ali splošni anesteziji.

Koliko časa traja operacija hallux valgus deformacije?

Poseg lahko traja od 20 – 80 minut, odvisno od vrste izbranega operativnega posega, ki pa je odvisen od obsega deformacije.

Ali se poseg napravi ambulantno ali hospitalno, koliko časa traja hospitalizacija?

Hallux valgus lahko operiramo ambulantno ali hospitalno. Ob normalnem pooperativnem poteku je predviden čas hospitalizacije 2 dni.

Ali bom med posegom čutil kakšne bolečine?

Med posegom v splošni ali regionalni anesteziji ne boste čutili bolečin. Redko se zgodi, vendar je možno, da boste med posegom v lokalni anesteziji občutili bolečino. V tem primeru vam bomo pomagali z dodatkom lokalnega anestetika in/ali zdravil proti bolečinam. Poskrbeli bomo, da vas operacija ne bo bolela.

Kakšne so bolečine po posegu?

Po operaciji hallux valgus deformacije boste prejeli protibolečinska zdravila, ki jih boste morali jemati natančno po navodilu ortopeda. Ob ustrezni protibolečinski terapiji v mirovanju ne bi smeli imeti bolečin v operiranem področju.

Kakšne so bolečine po posegu?

Po operaciji hallux valgus deformacije boste prejeli protibolečinska zdravila, ki jih boste morali jemati natančno po navodilu ortopeda. Ob ustrezni protibolečinski terapiji v mirovanju ne bi smeli imeti bolečin v operiranem področju.

zdravila proti bolečinam po operaciji hallux valgusKako bo potekalo okrevanje po operaciji hallux valgus deformacije?

Preveze ran po posegu se praviloma vršijo pri osebnem zdravniku, kjer se šive odstrani 10. – 14. dan po operaciji. V tem času praviloma vsi operirani prejemajo tudi zaščito proti strjevanju krvi, v obliki podkožnih injekcij. Prvih 5 – 6 tednov po operaciji je potrebno pri hoji uporabljati začasni ortopedski čevelj. Po tem času boste prišli na kontrolni pregled, kjer bomo odstranili žice, v kolikor so bile uporabljene med operacijo. Kasneje se prične z aktivnim in pasivnim razgibavanjem palca ter postopnim polnim obremenjevanjem. Intenzivnost razgibavanja in obremenjevanja je odvisna od vrste opravljenega posega in celjenja kosti, kar se spremlja z rentgenskimi posnetki stopala.

Ali je po posegu potrebna posebna nega?

Posebna nega po operaciji hallux valgus deformacije praviloma ni potrebna. Skrbeti je potrebno, da se rane redno prevezujejo, da se na rane ne maže mazil in da v primeru kakršnih koli zapletov, zlasti v primeru suma na vnetno dogajanje, operirani takoj poišče pomoč v bolnišnici, oziroma pri operaterju, kjer je bil operiran. Nekontrolirano jemanje antibiotikov lahko bistveno vpliva na končni rezultat zdravljenja.

Kje potekajo brazgotine?

Pri korekciji hallux valgus deformacije poteka brazgotina praviloma po notranji strani palčevega sklepa v dolžini 6 – 8 cm, odvisno od vrste posega.

zašita kožna rana po operaciji hallux valgus, haluks valgusKoliko časa traja bolniški stalež po operaciji hallux valgus deformacije?

Bolniški stalež traja okoli 3 mesece.

Kdaj lahko pričnem s športnimi aktivnostmi?

Po operaciji je treba počakati, da se kosti zarastejo, kasneje pa so dovoljene vse športne aktivnosti, ki jih boste zmogli.

Ali obstajajo kakšne omejitve po operaciji?

Po operaciji hallux valgus deformacije posebnih omejitev ni, razen pri zatrditvi palca, kjer je omejeno ali onemogočeno vzpenjanje na in hoja po prstih.

Kakšna so tveganja in kateri so možni zapleti operacije?

Tveganja in zapleti so različni in so odvisni od tipa operacije ter od lastnosti posameznika. O vseh tveganjih in možnih zapletih se boste ob pregledu natančno pogovorili z ortopedom, pred posegom pa boste z njimi tudi pisno seznanjeni, pred podpisom privolitve v poseg.

 • lažje alergične reakcije ali ne prenašanje anestetikov, protibolečinskih in drugih zdravil, npr. antibiotikov, lateksa, kostnega cementa, kar se kaže s srbenje, pordelostjo kože, otekanjem ali s slabostjo. V večini primerov omenjene reakcije izzvenijo same od sebe in praviloma ne potrebujejo ukrepanja. Zelo redkeje pride do težkih alergičnih reakcij, ki se kažejo z otekanjem sluznice grla, napadom otežkočenega dihanja, popuščanje krvnega obtoka ali šokom in zahtevajo intenzivno zdravljenje;
 • bolečina v stopalu pod prsti, pregled ortopedapoškodba živcev je pri operaciji hallux valgus deformacije redka, lahko pa kljub operativni oskrbi (šiv živca) povzroči trajne motnje, kot so motnje občutka.
 • redko se pri operaciji zlomi kost (stopalnica). Zlomljene dele kosti je potrebno sestaviti in po potrebi učvrstiti s ploščami in vijaki. Sam potek pooperativne rehabilitacije pa zaradi tega ni bistveno spremenjen.
 • ognojek na mestu injekcije, poškodba kože ali mehkih tkiv, živcev ali ven po injiciranju pred, med in po operaciji. V redkih primeri lahko povzročijo dalj časa trajajoče neprijetnosti (kot je neprijeten občutek) ali brazgotine
 • vnetja v področju operativnega posega, lahko kljub zdravljenju trajajo dalj časa. Če se razvije kronično vnetje kosti (osteitis) je potrebno daljše antibiotično zdravljenje, le redko pa naknadna operacija;
 • venska tromboza in pljučna embolija po operaciji hallux valgus deformacije: v golenskih venah se lahko razvijejo strdki (tromboza), ki se lahko odplavijo v pljuča (pljučna embolija). Tveganje za razvoj tromb-embolije povečajo jemanje določenih zdravil (hormonska zdravila), prekomerna telesna teža, uporaba preveze med operacijo (za preprečevanje krvavitve) in kajenje. Zaščita proti strjevanju krvi v obliki podkožnih injekcij ali tablet je zelo učinkovita, vendar povsem ne prepreči razvoja omenjenih stanj;
 • po operaciji ali vnetju rane lahko nastanejo večje, kozmetično in funkcionalno moteče brazgotine (keloidne), ki se lahko kasneje s plastično operacijo zmanjšajo in popravijo;
 • v izjemnih primerih lahko dalj časa trajajoče boleče otekanje mehkih tkiv povzroči zmanjšanje (atrofija) mišičnega in kostnega tkiva in posledično omejeno gibljivost ali celo otrdelost sklepa (Sudeck – ovo obolenje);

Kje lahko opravim ortopedski pregled?

Pregled pri Ivu Bricmanu, dr. med., specialistu ortopedije, lahko opravite v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.