Priprava na operacijo

Priprava na operacijo

Priprava na operacijo zahteva svoj čas. Poskrbeti morate, da boste na poseg prišli zdravi in spočiti. Še pred posegom se je dobro seznaniti s samo operacijo, postopkom okrevanja in tudi možnimi zapleti. Spoznati morate ljudi, ki vas bodo v procesu zdravljenja spremljali, zlasti kirurga, s katerim je potrebno ustvariti iskren odnos. Načrtovanje vnaprej vam lahko olajša operacijo, omogoči boljše celjenje ran in pomaga pri hitrejšem okrevanju.

Kako naj se pripravim na manjši kirurški poseg?

Priprava na operacijo v lokalni anesteziji, kot je na primer odstranjevanje znamenj, je relativno enostavna, Pomembno je, da na poseg pridete zdravi. Na koži, kjer boste operirani, ne sme biti znakov okužbe ali vnetja. Če ob pregledu ni bilo rečeno drugače, velja, da za poseg v lokalni anesteziji ne rabite biti tešč. Prav tako ni potrebno pred posegom opravljati laboratorijskih preiskav krvi ali EKG. Če jemljete zdravila ali prehranske dodatke, ki vplivajo na strjevanje krvi, morate pred operacijo o tem obvestiti kirurga.

Ali se moram pred posegom stuširati?

Ker boste po posegu verjetno težje poskrbeli za osebno higieno, vam svetujemo, da se tudi pred manjšim kirurškim posegom doma stuširate in oblečete sveža in udobna oblačila.

Ali naj si pred posegom priskrbim zdravila proti bolečinam?

Bolečine po operaciji so pričakovane. Po manjšem kirurškem posegu pričakujemo blažje do zmerne bolečine, ki jih lahko uspešno omilimo z analgetiki kot sta na primer Lekadol ali Nalgesin. Svetujemo vam, da si analgetike še pred posegom priskrbite, da ne bo potrebno po posegu hiteti še v lekarno.

Ali naj na poseg pridem v spremstvu?

Če se le da, vam svetujemo, da na poseg pridete v spremstvu. Zagotovite si tudi prevoz domov, saj se lahko zgodi, da po posegu ne boste smeli voziti avtomobila.

Ali moram po posegu počivati?

Sestavni del okrevanja po posegu je tudi počitek. Trajanje okrevanja in obliko počitka vam bo svetoval vaš kirurg. V času okrevanja se tako odsvetuje športne vadbe in druge telesne aktivnosti, pri katerih bi se potili. Prav tako se je ta čas potrebno izogibati vročim ambientom. Ker domačih opravil po posegu morda sami ne boste mogli opravljati, vam svetujemo, da si že pred posegom zagotovite pomoč.

Koliko časa traja bolniški stalež?

Trajanje bolniškega staleža je odvisno od vrste operativnega posega in delovnih pogojev v službi. V službi je predvideno odsotnost vsekakor smiselno napovedati vnaprej. Bolniški stalež po manjšem posegu lahko traja od nekaj dni do 14 dni po posegu, pri večjih operacijah pa je stalež lahko tudi precej daljši. O dolžini bolniškega staleža se boste pogovorili z vašim kirurgom. O načrtovanem operativnem posegu in bolniškem staležu je smiselno obvestiti svojega izbranega osebnega zdravnika.

Kako naj se pripravim na večji operativni poseg v splošni anesteziji?

Priprava na operacijo v splošni anesteziji je nekoliko bolj zahtevna. Približno teden dni pred operacijo morate opraviti nekatere laboratorijske preiskave, ki vam jih bo naročil vaš kirurg. Glede potrebnih predoperativnih preiskav in jemanja nekaterih zdravil pred operacijo, je potrebno upoštevati Navodila za pripravo bolnika v osnovnem zdravstvu za operativni poseg v splošni, področni ali lokalni anesteziji.

Svetujemo vam, da se doma pred posegom stuširate. Oblecite se v čista, lahkotna in udobna oblačila. V kolikor nosite kontaktne leče, vam svetujemo, da jih doma odstranite in na poseg pridete z očali. S seboj imejte tudi pribor za osebno higieno. Na dan posega si ne nanašajte ličil, nohti pa naj ne bodo nalakirani. Če nosite zobne proteze, na to opozorite osebje ustanove, kjer boste operirani.

Glede na to, da po posegu ne boste mogli voziti avtomobila, si je prevoz dobro urediti že pred samim odhodom v bolnišnico, da kasneje ne boste imeli s tem povezanih skrbi. Na operacijo s seboj prinesite izvid ambulantnega pregleda lečečega kirurga, izvide predoperativnih preiskav ter morebitna zdravila, ki jih redno jemljete.

Kaj pomeni biti TEŠČ pred posegom?

To pomeni, da lahko na dan operacije popijete bistro tekočino (tekočina brez delcev in maščob) do 2 uri pred posegom, čvrsto hrano pa lahko jeste do 6 ur pred posegom (to velja tudi za kravje mleko in mleko v prahu). Zdravila, ki jih redno jemljete, lahko popijete z 150 ml vode najkasneje 1 uro pred uvodom v anestezijo. Žvečilka in tobak se morata prekiniti najkasneje 2 uri pred uvodom v anestezijo. Za bolnike z znano ali pričakovano zakasnitvijo v praznenju želodca te smernice ne veljajo.

Zakaj svetujemo opustitev kajenja pred operacijo?

Priprava na operacijo vključuje tudi omejitev ali prenehanje uživanja tobačnih izdelkov. Kajenje, uporaba tobačnih ali nikotinskih proizvodov (obližev, žvečilnih gumijev, nosnih pršil) poveča tveganje za nastanek pomembnih kirurških komplikacij, kot so na primer odmrtje kože, moteno in podaljšano celjenje ran ter nastanek dodatnih brazgotin. Tveganje za nastanek podobnih komplikacij, ki jih pripisujemo izpostavljenosti nikotinu, je prisotno tudi pri pasivnih kadilcih. Kajenje lahko dodatno negativno vpliva na potek anestezije in prebujanja iz anestezije. Pride lahko do kašljanja in se tako povečajo možnosti za nastanek krvavitev.

Pomembno manjše tveganje za nastanek tovrstnih komplikacij je prisotno pri posameznikih, ki niso izpostavljeni tobačnemu dimu ali drugim nikotinskim pripravkom. Zato svetujemo opustitev kajenja vsaj 6 tednov pred operacijo in vse do tedaj, ko vaš kirurg oceni, da je iz vidika celjenja ran varen ponoven pričetek. Zaradi vaše varnosti se lahko operacijo tudi prestavi, če navkljub navodilom pred posegom niste prenehali s kajenjem.

Katera zdravila naj vzamem na dan operacije?

Ob pregledu morate zdravniku našteti vsa zdravila in prehranske dodatke, ki jih redno jemljete. Zdravnik vam bo svetoval katera zdravila boste vzeli tudi na dan posega.

Kaj je potrebno storiti pred posegom, če jemljem zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi?priprava na operacijo

Priprava na operacijo naj bo pod strogim nadzorom vašega osebnega zdravnika. Bolnike, ki jemljejo kumarine, izbrani zdravnik 14 dni pred posegom napoti v antikoagulacijsko ambulanto zaradi ukinitve pred velikimi posegi (in morebitnega nadomestnega zdravljenja z nizkomolekularnimi heparini pri bolnikih z zelo velikim tveganjem za trombembolijo) ter prilagoditve odmerka glede na ciljni INR pred majhnimi posegi.

Visoko ogroženi bolniki, ki se zdravijo zaradi srčno žilne bolezni (koronarna, karotidna, periferna arterijska bolezen) Aspirina pred posegom samostojno ne smejo prenehati jemati. Če poleg Aspirina jemljejo tudi klopidogrel, programsko operacijo, če je le mogoče, odložimo za 1. mesec po vstavitvi navadne kovinske žilne opornice (BMS) oziroma 1. leto po vstavitvi prevlečene žilne opornice (DES).

O morebitni ukinitvi omenjenih zdravil se bo odločil vaš osebni zdravnik ali specialist internist, nikakor pa jih ne smete opustiti sami.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.