Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus se najpogosteje pojavlja na zadnjici, v področju nad križnico in trtico. Pogosteje se pojavlja pri mladih moških, zlasti belcih. Med verjetne vzroke za nastanek pilonidalne bolezni štejemo lokalno draženje področja križnice in trtice, debelost in fizično neaktivnost, vpliv pa naj bi imela tudi dednost.

Kako nastane pilonidalni sinus?

Pilonidalni sinus nastane zaradi vraščanja dlak, ki rastejo v podkožje, se tam nabirajo in povzročajo nastanek ognojkov (abscesov). Zaradi pritiska ognojka, se nastala votlina (sinus) širi, gnoj pa išče pot k zunanjosti. Tako nastanejo izvodila, ki se na koži vidijo kot majhne luknjice iz katerih izhaja gnoj. Pogosto najdemo več izvodil hkrati.

pilonidalni sinusKako se kaže pilinodalni sinus?

Ob nastanku ognojka se pojavi izrazita bolečina prizadetega področja in tudi sistemski znaki okužbe s povišano telesno temperaturo, mrzlico in slabim počutjem. V tej fazi je potrebna čimprejšnja obravnava pri zdravniku.

Kako se zdravi pilonidalni sinus?

Zdravljenje je kirurško. Le s popolnim izrezom pilonidalnega sinusa in vseh izvodil hkrati lahko bolezen pozdravimo. V kolikor izrez ni opravljen v celoti ali pa je narejena zgolj drenaža ognojka, se bolezen ponavadi ponovi.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.