Analni absces in fistula

Kaj je analni absces?

Analni absces in fistula predstavljata dve ločeni, a hkrati povezani bolezenski stanji.

Analni absces predstavlja okuženo votlino, napolnjeno z gnojem, ki se nahaja blizu anusa ali rektuma.

Devetdeset odstotkov abscesov nastane kot posledica okužbe notranjih analnih žlez.

Ko bakterije, blato ali tujki zaprejo analno žlezo, povzročijo nastanek vnetja – okužbe, ki se lahko razširi v okolna tkiva tako, da v okolici zadnjične odprtine ali danke nastane kolekcija gnoja, ki ji rečemo absces.analni absces in fistula

Kaj je analna fistula?

Analna fistula se v 50 odstotkih pojavi po analnem abscesu. V takem primeru analna fistula preko fistulnega kanala povezuje abscesno votlino s kožo.

Analna fistula pa se lahko razvije tudi brez predhodnega abscesa. V tem primeru fistula povezuje okuženo analno žlezo in kožo.

Kje se lahko analni absces in fistula nahajata?

Analne abscese delimo glede na lokalizacijo v tkivih v perianalne, ishiorektalne, intersfinkterne in supralevatorne abscese. Možen pa je tudi krožen potek abscesa okoli danke in tedaj govorimo o abscesu v obliki konjske podkve.

Fistule delimo glede na njihov odnos do delov analnega mišičja (sfinktrov), ki nam omogočajo zadrževanje blata. Delimo jih na submukozne, intersfinkterne, transsfinkterne, suprasfinkterne ter ekstrasfinkterne analne fistule. Vrsta in položaj fistule vplivata na izbiro zdravljenja.analni absces in fistula

Kakšne simptome povzročata analni absces in fistula?

Pri analnem abscesu se pojavi bolečina in otekanje v področju zadnjične odprtine in zadnjika, nastopi perianalno vnetje mehkih tkiv (rdečica kože) in vročina. Občasno se lahko pojavi krvavitev iz danke ali pa nastopijo težave s sečili, kot je moten pričetek uriniranja ali boleče uriniranje.

Pri bolniku s fistulo je prisotna bolečina v področju zadnjične odprtine in zadnjika, pojavi se izcedek iz perianalne kože, ki povzroča draženje okolne kože, občasno pa so prisotne tudi krvavitev iz danke.

Kako zdravimo analni absces in fistulo?

Zdravljenje abscesa je v večini primerov kirurško, z drenažo ognojka, kar ponavadi napravimo ambulantno v lokalni anesteziji. Kadar gre za izrazito in razširjeno vnetje, pa poseg opravimo v splošni anesteziji, takrat pa je ponavadi potrebna tudi krajša hospitalizacija. Hospitalizacija je potrebna tudi pri bolnikih, ki so nagnjeni k okužbam (na primer sladkorni bolniki ali bolniki z znižano imunostjo).

Pri polovici dreniranih abscesov se fistula ohrani in omgoča komunikacijo med vneto analno žlezo in kožo. Če se kožno izvodilo fistule zaceli, se absces lahko ponovi zaradi kopičenja gnoja v globjih tkivih. V tem primeru je fistulo potrebno operirati.

Analne fistule lahko zdravimo le kirurško. Poznamo različne vrste operacij, izbira pa je odvisna od vrste fistule.

Po operaciji boste prejeli natančna navodila glede nadaljnje domače oskrbe. Potrebno bo jemanje analgetikov in mehčalcev blata (laksativov), opravljanje sedelnih kopeli ter skrb za redno odvajanje blata.

Kje lahko opravim proktološki pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.