Analni absces in fistula (fistula-in-ano)

Analni absces in fistula (fistula-in-ano)

Analni absces predstavlja okuženo votlino, napolnjeno z gnojem, ki se nahaja blizu anusa ali rektuma. Devetdeset odstotkov abscesov nastane kot posledica okužbe notranjih analnih žlez. Ko bakterije, blato ali tujki zaprejo analno žlezo, povzročijo nastanek vnetja – okužbe, ki se lahko razširi v okolna tkiva tako, da v okolici zadnjične (analne) odprtine ali danke (rektuma) nastanek kolekcija gnoja ali absces.

Analne fistule se v 50% pojavijo po analnem abscesu in povezujejo abscesno votlino, preko fistulnega kanala, do kože. Možen pa je tudi nastanek fistule brez predhodnega abscesa. V tem primeru fistula povezuje okuženo analno žlezo in kožo.

Analne abscese delimo glede na lokalizacijo v tkivih (perianalna, ishioanalna, intersfinkterna in supralevatorna). Možna pa je tudi krožen potek okoli danke (rektuma) in tedaj govorimo o abscesu v obliki konjske podkve.

Fistule delimo glede na njihov odnos do delov analnega mišičja (sfinktrov), ki nam omogočajo zadrževanje blata. Delimo jih na intersfinkterne, transsfinkterne, suprasfinkterne in ekstrasfinkterne. Vrsta fistule močno vpliva na izbiro zdravljenja.

Simptomi

Pri abscesu je pojavi anorektalna bolečina, otekanje, perianalno vnetje mehkih tkiv (rdečica kože) in vročina. Občasno se lahko pojavi krvavitev iz danke ali težave s sečili, kot je moten pričetek uriniranja ali boleče uriniranje.

Pri bolnikih s fistulami je prisotna anorektalna bolečina, izcedek iz perianalne kože, draženje perianalne kože, občasno tudi krvavitev iz danke.


Zdravljenje

Zdravljenje abscesa je v večini primerov kirurška drenaža, ki jo lahko napravimo ambulantno z lokalnim anestetikom ali v splošni anesteziji. Hospitalizacija je potrebna pri bolnikih, ki so nagnjeni k okužbam (na primer sladkorni bolniki ali bolniki z znižano imunostjo).

Pri polovici dreniranih abscesov se fistula ohrani in omgoča komunikacijo med vneto analno žlezo in kožo. Če se kožno izvodilo fistule zaceli, se absces, zaradi kopičenja gnoja v globjih tkivih, lahko ponovi. V tem primeru je fistulo potrebno operirati.

Analne fistule lahko zdravimo le kirurško. Izbira operacije je odvisna od vrste fistule.

Po operaciji boste prejeli natančna navodila. Potrebno je jemanje analgetikov in mehčalcev blata (laksativov) in opravljanje sedelnih kopeli ter skrb za redno odvajanje blata.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...