De Quervainova bolezen

Naročanje

Kaj je de Quervainova bolezen?

De Quervainova bolezen je vnetje tetivnih ovojnic tetiv extensor pollicis brevis (EPB) in abductor pollicis longus (APL), ki potekata na palčevem delu hrbtišču zapestja v ozkem vezivnem kanalu, ki mu rečemo 1. ekstenzorni kompartment. Vneti tetivni ovojnici zmanjšajo prostornino vezivnega kanala, zaradi česar tetivi ne moreta gladko drseti. Zaradi vnetja tetivnih ovojnic, se prostov v vezivnem kanalu zmanjša in tetivi ne moreta gladko drseti, ob tem pa ob drsenju dražita vnete tetivne ovojnice, kar povzroča bolečino. Bolezen je po nastanku podobna sprožilnemu prstu, ki pa se pojavlja na prstih.

de Quervainova bolezenZakaj nastane de Quervainova bolezen?

Bolezen ponavadi nastane zaradi ponavljajočih se gibov palca in zapestja ter se kaže kot oteklina in bolečina v poteku omenjenih tetiv. Bolezen lahko nastane tudi zaradi poškodb v tem področju.

Bolezen je povezana z določenimi ročnimi opravili kot so pletenje, kvačkanje, delo z računalnikom, športne igre z loparji in se pogosteje pojavlja tudi pri manualnih delavci, ki delajo na tekočem traku. De Quervainovo bolezen lahko spremljajo tudi druge bolezni roke, kot so sindrom karpalnega kanala, sprožilni prst, teniški komolec in podobno.

Kako postavimo diagnozo?

Glede na to, da de Quervainova bolezen povzroča bolečino na tipičnem mestu, na palčevi strani hrbtišča zapestja, je postavitev diagnoze dokaj enostavna. Pri postaviti diagnoze uporabimo takoimenovani Finkelsteinov test, ki je zanesljiv pokazatelj obolenja. V kolikor gre za stanje po poškodbi je potrebno izključiti morebitne poškodbe kosti ali sklepov.de Quervainova bolezen

Kako se zdravi de Quervainova bolezen?

Konzervativno

Zdravljenje je sprva konzervativno. Najpogosteje uporabljamo blokade, kar pomeni, da v področje prvega ekstenzornega kompartnenta injiciramo kortikosteroid in lokalni anestetik. Bolečina prične popuščati šele po 3 dneh, ko prične kortikosteroid delovati. Ta čas je potrebno jemati analgetike. Dodatno svetujemo mirovanje s prizadeto okončino, občasno tudi uporabo opornice, lokalno hlajenje in jemanje protivnetnih zdravil. Učinkoviti sta lahko tudi fizioterapija in delovna terapija.

Kirurško

De Quervainova bolezen se lahko zdravi tudi z operacijo, v kolikor konzervativno zdravljenje ni uspešno. Pri posegu sprostimo utesnjeni tetivi.

Kako izgleda operacija?

Operacijo napravimo v lokalni anestezji. Po ustrezni pripravi operativnega polja stisnemo manšeto na nadlahti, da nam med posegom kri ne zateka v rano. Napravimo rez nad bolečim predelom zapestja v dolžini 2 – 3 cm ter si odmaknemo podkožne strukture, predvsem kožne živce, na katere moramo posebej paziti. Prvi ekstenzorni kompartment vzdolžno prerežemo in sprostimo utesnjeni tetivi. Nato spustimo manšeto na nadlahti in zaustavimo krvaveče žilice, v rano vstavimo drenažno cevko in zašijemo kožo. Preko rane namestimo obvezo. Operacija traja približno 20 minut.

Kje lahko opravim pregled in operacijo?

Pregled in operacijo lahko opravite v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu.

Naročite se

Želena lokacija pregleda *

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.