De Quervainova bolezen

De Quervainova bolezen

De Quervainova bolezen po navadi nastane zaradi ponavljajočih se gibov v zapestju in palcu, ki povzročijo vnetje tetivnih ovojnic tetiv exstensor pollicis brevis (EPB) in abductor pollicis longus (APL). Nastane stenozantni tenosinovitis prvega ekstenzornega kompartmenta, skozi katerega tetivi potekata. Vzrok de Quervainove bolezni je lahko tudi poškodba v tem področju..

Bolezen je povezana z določenimi ročnimi opravili kot so pletenje, kvačkanje, delo z računalnikom, športne igre z loparji in se pogosteje pojavlja tudi pri manualnih delavci, ki delajo na tekočem traku.

Bolečina je najmočnejša na palčevi strani hrbtišča zapestja, na mestu prvega ekstenzornega kompartmenta in seva proti palcu.

Ob skrbnem kliničnem pregledu roke hitro postavimo diagnozo. Za potrditev diagnoze uporabimo Finkelsteinov test, ki je zanesljiv pokazatelj obolenja.

Zdravljenje je sprva konzervativno. Svetujemo mirovanje s prizadeto okončino, občasno tudi uporabo opornice, lokalno hlajenje in jemanje protivnetnih zdravil. Učinkovito zdravljenje dosežemo tudi z aplikacijo kortikosteroida v področje prvega ekstenzornega kompartnenta. Učinkoviti sta lahko tudi fizioterapija in delovna terapija.

V kolikor konzervativno zdravljenje ni uspešno, svetujemo operacijo, pri kateri kirurško sprostimo prvi ekstenzorni kompartment.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...