VNETJE NOŽNICE

Kaj je vnetje nožnice in kako se kaže?

Vnetje nožnice je obolenje, ki nastane zaradi okužbe v nožnici. Okužbo nožnice lahko povzročijo različni mikroorganizmi. Najpogosteje se pojavljata glivično vnetje nožnice in bakterijska vaginoza. Mikroorganizmi se razrastejo takrat, ko se normalna mikroflora v nožnici poruši. Vnetje nožnice se kaže z nenormalnim (rumenkastim, zelenkastim, smrdečim) izcedkom ter pekočim ali srbečim občutkom v spolovilu (srbeča nožnica).

Kaj najpogosteje povzroča vnetje nožnice?

Vnetje nožnice povzročajo bakterije v 50%, glivice v 30%, pražival Trihomonas v 10% ter virusi v do 10%. Redko pa se vnetje lahko pojavi tudi zaradi avtoimunih bolezni ali kemičnega draženja.

Kako prepoznamo vnetje nožnice?

Vnetje nožnice prepoznamo po nenormalnem izcedku (obilen bel, zelenkast, rumenkast ali smrdeč po ribah), ki ga spremlja občutek pečenja, draženja ali srbenja v spolovilu. Spolovilo je lahko pordelo ali oteklo, pojavijo pa se lahko tudi mehurčki ali razjede. Zaradi večje ranljivosti sluznice ob vnetju se lahko pojavi blag krvavkast izcedek. Lahko je prisotna tudi bolečina v nožnici ob spolnem odnosu (disparevnija).

Bakterijska okužba nožnice.

Kakšen je normalen izcedek iz nožnice?

Normalen izcedek je prozoren ali belkast ter brez izrazitega smrdečega vonja.

Zakaj nastane izcedek pri vnetju nožnice?

Izcedek pri vnetju nožnice je posledica porušene mikroflore v nožnici, ki jo predstavljajo številne bakterije in glivice. Te so normalno prisotne v nožnici in vzdržujejo kislo okolje, ki ščiti nožnico pred okužbami. Kadar se zaradi različnih vzrokov (po spolnem odnosu, po menstruaciji, po antibiotičnem zdravljenju zaradi drugih boleznih,…idr.) nožnična mikroflora poruši, pride do spremembe pH in razrasta drugih mikroorganizmov.

Kaj pomeni rjav izcedek iz nožnice?

Rjav izcedek iz nožnice je znak blage krvavitve. Ta je lahko posledica nepravilne krvavitve iz rodil ali vnetja, ki je povzročilo občutljivost in ranljivost vaginalne sluznice.

ilustracija izcedka iz nožnice

Kdaj je potrebno zaradi vnetja nožnice obiskati ginekologa?

Pregled pri ginekologu je potreben, kadar pride do vnetja v nožnici, ki se v nekaj dneh ne izboljša. Prav tako je ginekološki pregled potreben, če so prisotni hujši simptomi z morebitnimi mehurčki ali razjedami na spolovilu in kadar se vnetje ponavlja. Obvezno pa je pregled pri ginekologu potrebno opraviti, kadar se vnetje pojavi v nosečnosti.

Ali se vnetje nožnice lahko pojavi tudi pri otroku?

Vnetja zunanjega spolovila so dokaj pogosta tudi pri otrocih. Vnetje nožnice pa se pri otroku praviloma ne pojavlja, saj je vhod v nožnico še zaprt. Povzročitelji vnetja pri otrocih so bakterije, bičkarji, glivice, virusi (herpes, HPV), lahko pa so tudi posledica alergičnih reakcij in kontaktnega dermatitisa (npr. zaradi dražečih mil in podobno). Kadar je povzročitelj spolno prenosljiv mikroorganizem, je potrebno pomisliti tudi na spolno zlorabo. Vnetja povzročajo pordelost in oteklino spolovila ter nenormalen izcedek.

Ali je izrazito vnetje nožnice lahko nevarno?

Hudo vnetje nožnice je lahko nevarno, saj se lahko takšno vnetje razširi na zgornja rodila in prizadene maternico, jajčnike in jajcevode. Pojavi se lahko tuboovarijski absces, ki je življenjsko-ogrožujoče stanje in zahteva poleg antibiotičnega zdravljenja tudi kirurški poseg. Kadar pride do takšnega stanja, je lahko nadalje ogrožena tudi reproduktivna sposobnost ženske.

Kdaj nastane kronično vnetje nožnice?

Kadar se vnetje nožnice ponavlja, lahko preide v kronično vnetje, saj se mikroflora nožnice oslabi do takšne mere, da nima več ustrezne obrambne sposobnosti. Kronično vnetje zahteva poseben pristop, zdravljenje pa je lahko zelo težavno.

Kako prepoznamo kronično vnetje nožnice?

Ponavljajoče vnetje nožnice je vnetje, ki se ponavlja vsaj 3x na leto. Če se vnetje nožnice pojavi > 6x na leto, je velika verjetnost, da je vnetje že prešlo v kronično fazo. V teh primerih je potreben poseben pristop, zdravljenje pa je po navadi dolgotrajno in zahtevno.

Kaj pomeni srbeča nožnica in ali je vedno povezana z vnetjem nožnice?

Srbeča nožnica je izraz, ki pomeni pekoč in dražeč občutek v nožnici in je pogosto znak vnetnega procesa. Lahko pa gre tudi za »nevnetno« draženje nožnice, kot posledico dražečih kozmetičnih preparatov, sistemskih in avtoimunih obolenj ter atrofije nožnične sluznice, ki nastane v pomenopavzi zaradi pomanjkanja estrogenov.

Kako lahko sami ukrepamo pri srbenju nožnice?

Pri srbenju nožnice si lahko pomagamo s tem, da odstranimo dražeče kozmetične preparate ter se izogibamo uporabi vaginalnih tamponov in agresivnih lubrikantov. Srbenje nožnice lahko omilimo tudi z uporabo mlečne kisline, probiotiki in antimikotičnimi mazili. Če s temi ukrepi nismo uspešni, se svetuje obravnava pri ginekologu.

srbeča nožnica

Ali je zaradi srbenja nožnice potrebno obiskati ginekologa?

Srbenje nožnice je lahko znak okužbe ali drugih (avtoimunih, sistemskih) obolenj ali pa je posledica kemičnega draženja. Če srbenje vztraja tudi po odstranitvi dražečih kozmetičnih preparatov in se stanje ne izboljša po terapiji z mlečno kislino, probiotiki ali topičnim antimikotičnim preparatom, ki je v prosti prodaji, je potrebna obravnava pri ginekologu. Vedno je potrebna obravnava pri ginekologu tudi, kadar so simptomi hujši, če se stanje ponavlja ali če se simptomi pojavijo pri noseči ali imunsko oslabljeni osebi.

Kako lahko sami zdravimo vnetje in srbenje nožnice?

Vnetje in srbenje v nožnici lahko zdravimo s tem, da odstranimo dražeče kozmetične preparate ter se izogibamo uporabi vaginalnih tamponov in agresivnih lubrikantov. Lahko si pomagamo z mlečno kislino, probiotiki in antimikotičnimi mazili.

Ali se je pri vnetju nožnice potrebno vzdržati spolnih odnosov?

Da. Potrebna je spolna vzdržnost do razjasnitve vzroka težav oz. do izboljšanja simptomov.

Ali se lahko okužba prenese na spolnega partnerja?

Da. Če je vzrok spolno prenosljiva bolezen, se le-ta lahko prenese na partnerja.

GLIVIČNO VNETJE

Kako nastane glivično vnetje nožnice?

Glivično vnetje nožnice nastane zaradi kombinacije več dejavnikov. Najprej pride do porušene sestave vaginalne mikroflore, ki jo v normalnih razmerah naseljujejo skupine določenih bakterij in kvasovk. K razvoju bolezni doprinesejo še določeni drugi dejavniki, ki olajšajo okvaro epitelijske sluznice in povzročijo prodor oportunistične okužbe. Ti dejavniki so na primer diabetes, debelost, imunska oslabljenost, antibiotično zdravljenje, višji nivo estrogena ter sam sev glivične okužbe.

Kako prepoznamo glivično vnetje nožnice?

Glivično vnetje nožnice prepoznamo po pordelem in oteklem spolovilu, ki ga spremlja pekoč, dražeč občutek v nožnici in srbečica. Značilen je obilen gost belkast ali zelenkast izcedek, ki ima videz skute ali mladega sira.

Kaj je vzrok za ponavljanje glivične okužbe nožnice?

Vzrok ponavljajočih glivičnih okužb so lahko stanja, ki predisponirajo okužbo, kot so na primer pogosto antibiotično zdravljenje, sistemske bolezni, diabetes, debelost, imunska pomanjkljivost, višji nivo estrogenov, nosečnost ali okužba z agresivnim sevom glivic.

napis glivična okužba nožnice

Ali lahko glivično vnetje nožnice pozdravimo sami?

Če gre za nezapleteno glivično okužbo, ki ni ponavljajoča in se ne pojavi pri noseči ali imunsko oslabljeni osebi, lahko glivično okužbo pozdravimo sami z mlečno kislino ter probiotiki, ki pomagajo vzpostaviti normalno ravnovesje mikrobioma v nožnici. Pomagamo si lahko tudi s topičnimi antimikotičnimi preparati, ki so v prosti prodaji.

Kdaj je potrebno obiskati ginekologa?

Kadar je glivično vnetje hudo, se ponovi ali pa se pojavi pri noseči ali imunsko oslabljeni osebi, se vedno svetuje obravnava pri ginekologu.

Ali je glivično vnetje možno odpraviti tudi brez zdravil?

Da, glivično vnetje se velikokrat samo pozdravi, ko so odstranjeni sprožilni dejavniki (konec antibiotične terapije, menjava dražečih kozmetičnih prepartov in podobno).

Kako se uporablja mlečna kislina?

Mlečna kislina, se lahko uporablja v obliki vaginalnih globul, ki se v nožnico vstavijo zvečer, pred spanjem. Po navadi se takšno zdravljenje izvaja 5 – 7 dni. Mlečna kislina pomaga uravnavati ustrezen nivo PH v nožnici, kar pomaga pri uravnavanju normalne mikroflore.

BAKTERIJSKO VNETJE

Kaj je bakterijska vaginoza in kaj jo povzroča?

Bakterijska vaginoza je bakterijsko vnetje nožnice, ki jo povzročajo anaerobne bakterije. Najpogostejši povzročitelji so Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, ki se razrastejo, kadar se poruši normalna bakterijska mikroflora nožnice.

Kaj je značilno za bakterijsko vnetje nožnice?

Za bakterijsko vnetje nožnice je značilen pekoč in dražeč občutek v spolovilu, ki ga spremlja smrdeč sivo-belkast izcedek s tipičnim vonjem po ribah. Izcedek je po spolnem odnosu ali po menstruaciji še intenzivnejši.

bakterijska vaginoza - povzročitelj pod mikroskopom

Ali je bakterijsko vnetje nožnice med nosečnostjo nevarno za plod?

Da, bakterijsko vnetje v nosečnosti je lahko nevarno, saj lahko pride do okužbe maternice (horioamnionitis), kar lahko povzroči hude zaplete za nosečnico ali plod. Takšno okužbo je vedno potrebno zdraviti, tudi kadar poteka asimptomatsko.

Ali se bakterijsko vnetje nožnice lahko ponavlja?

Da. Bakterijsko vnetje nožnice se lahko ponavlja predvsem takrat, kadar obstajajo dejavniki tveganja. Med dejavnike tveganja štejemo:

  • zgodnji začetek spolnih odnosov,
  • nezaščiteni spolni odnosi,
  • večje število spolnih parterjev,
  • spolni odnosi med menstruacijo,
  • prisotnost intrauterinega kontracepcijskega vložka in drugo.

Kako zdravimo bakterijsko vnetje nožnice?

Bakterijsko vnetje nožnice zdravimo z antibiotiki v obliki tablet ali topično (vaginalno).

bakterijska vaginoza - ilustracijaAli je bakterijsko vnetje možno preprečiti?

Bakterijsko vnetje je možno preprečiti, če zmanjšamo dejavnike tveganja.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri ginekologinji Ani Ranc, dr. med. lahko opravite v naši zasebni ginekološki ambulanti v Slovenj Gradcu. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.