Kemični piling

Kemični piling

Izpostavljenost soncu, staranje ali akne povzročijo, da postane Vaša koža neenakomerno napeta, nepravilno obarvana ter zabrazgotinjena.

S kemičnim pilingom dosežemo mladostnejši in bolj gladek izgled Vaše kože. Piling odstrani poškodovani del kože in jo tako zgladi. S spodbujanjem nastanka kolagena in elastina pa kožo trajno pomladi. Učinek kemičnega pilinga je viden že kmalu po prvem zdravljenju, ko koža postane bolj gladka in sijoča, poln učinek pa dosežemo s ponovitvami in se pokaže nekaj tednov po zadnji terapiji. Za dosego polnega učinka zdravljenja je potrebno kemični piling ponoviti 3-6 x, kar je odvisno od posameznikove kože in od vrste uporabljene kisline. Učinki zdravljenja s kemičnim pilingom so dolgotrajni, vendar zaradi staranja kože z leti počasi izzvenijo.

S kemičnim pilingom lahko zdravimo kožne nepravilnosti, kot so na primer:

  • akne,
  • brazgotine po aknah,
  • manjše brazgotine na koži,
  • starostne pege,
  • sončne pege,
  • kožne gube,
  • pigmentne nepravilnosti ter
  • suho in hrapavo kožo.

Kemične pilinge najpogosteje izvajamo na obrazu, vratu, dekolteju in na hrbtišču rok. V naši ambulanti izvajamo zelo povrhnje, povrhnje in srednje globoke pilinge s kakovostnimi in priznanimi proizvodi Enerpeel®.

Zelo povrhnji in povrhnji piling kože po navadi napravimo s sadnimi kislinami (alfa-hidroksi kisline), ki jih v naravi najdemo v sadju, kot je na primer jabolko, grenivka in v citrusih. Delovanje je omejeno na povrhnji del kože (povrhnjica), učinek pa je odvisen od koncentracije kisline. Uporabimo lahko tudi salicilno kislino (zlasti učinkovita pri komedonskih aknah) ali Jessnerjevo raztopino, s katero pa je možno napraviti tudi srednje globok piling.

Srednje globok piling kože po navadi napravimo s triklorocetno kislino. Globino delovanja nadzorujemo s koncentracijo kisline in s časom delovanja.

Kemični piling lahko izzove pekoč občutek, zaradi česar lahko pred posegom dobite ustrezen analgetik. V obdobju okrevanja po terapiji je potrebna ustrezna skrb za nego kože in izogibanje soncu.

Ob uporabi preparatov z zaščitnim faktorjem pred soncem lahko kemične pilinge izvajamo skoraj preko celega leta. Zelo površinski piling z mandelično kislino pa lahko izvajamo tudi poleti. Ne izzove draženja kože in ne vpliva na vsakodnevni življenjski ritem.

Učinkovitejše in hitrejše pomlajevanje obraza lahko dosežemo s kombinacijo uporabe kemičnega pilinga, botulinum toksina in kožnih polnil.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...