Kemični piling

Kako deluje kemični piling?

Izpostavljenost soncu, staranje ali akne povzročijo, da postane Vaša koža neenakomerno napeta, nepravilno obarvana ter zabrazgotinjena.

S kemičnim pilingom dosežemo mladostnejši in bolj gladek izgled Vaše kože. Kemični piling odstrani poškodovani del kože in jo tako zgladi. S spodbujanjem nastanka kolagena in elastina v koži, pa kožo trajno pomladi. Učinek kemičnega pilinga je viden že kmalu po prvem zdravljenju, ko koža postane bolj gladka in sijoča, poln učinek pa dosežemo s ponovitvami in se pokaže nekaj tednov po zadnji terapiji. Za dosego polnega učinka zdravljenja je potrebno kemični piling ponoviti 3-6 x, kar je odvisno od posameznikove kože in od vrste uporabljene kisline. Učinki zdravljenja s kemičnim pilingom so dolgotrajni, vendar zaradi staranja kože z leti počasi izzvenijo.

Kdaj uporabljamo kemični piling?

S kemičnim pilingom lahko zdravimo kožne nepravilnosti, kot so na primer:

 • akne,
 • brazgotine po aknah,
 • manjše brazgotine na koži,
 • starostne pege,
 • sončne pege,
 • kožne gube,
 • pigmentne nepravilnosti ter
 • suho in hrapavo kožo.

Kje lahko uporabimo kemični piling kože?

Najpogosteje izvajamo piling za obraz, na vratu, dekolteju in na hrbtišču rok. V naši ambulanti izvajamo zelo povrhnje, povrhnje in srednje globoke pilinge s kakovostnimi in priznanimi proizvodi Enerpeel®.

kemični piling, piling za obraz, kislinaZelo povrhnji in povrhnji kemični piling kože

Sadna kislina, ki jo uporabimo za kemični piling se v naravi nahaja v sadju, kot je na primer jabolko, grenivka in v citrusih. Kislina deluje omejeno na povrhnji del kože (povrhnjica), učinek pa je odvisen od njene koncentracije. Uporabimo lahko tudi salicilno kislino (zlasti učinkovita pri komedonskih aknah) ali Jessnerjevo raztopino, s katero pa je možno napraviti tudi srednje globok piling. Povrhnji piling za obraz je za dosego optimalnega učinka treba nekajkrat ponoviti, na vsakih 14 dni.

Srednje globok piling kože

Triklorocetna kislina nam omogoča srednje globok kemični piling. Globino delovanja nadzorujemo s koncentracijo kisline in s časom delovanja. Nekaj dni po pilingu se koža prične nežno luščiti. Kožo je potrebno vsakodnevno, 4x na dan mazati s vlažilno in zaščitno kremo. Piling za obraz po potrebi lahko ponovimo po 3 tednih.

Kako izgleda kemični piling za obraz?

Piling za obraz napravimo tako, da kožo obraza s posebnimi robčki najprej temeljito očistimo. Nato na kožo obraza nanesemo kislino in jo nekaj minut pustimo na koži, da počasi prodira v globino. Ko kislina prodira v kožo, se pri pacientu pojavi pekoč občutek, ki pa ni izrazit. Na bolečinski lestvici od 1 – 10 doseže približno 4. Ko dosežemo želeni učinek pilinga, kislino nevtraliziramo. Ko se kislina v celoti nevtralizira tudi bolečina povsem izzveni. Tretirano področje stuširamo s termalno vodo, osušimo in namažemo s kremo.

Kakšno je okrevanje po posegu?

Po posegu je koža nekaj ur blago pordela. Pri povrhnjem pilingu se že nekaj ur po posegu ne vidi, da je bil poseg sploh narejen. Tudi kasneje jasnega luščenja kože ni videti. Pri srednje globokem pilingu pa že dan po posegu čutite zategovanje tretiranega področja, po približno 4. dneh pa se koža prične luščiti. Po vsakem kemičnem pilingu je potrebno tretirano kožo večkrat dnevno mazati s kremo, da ostane zaščitena pred zunanjimi vplivi in se ne izsuši. V obdobju okrevanja po terapiji je potrebno strogo izogibanje soncu. Svetujemo uporabo fizičnih pokrival in sončnih krem, z zaščitnim faktorjem 50.

Kdaj lahko izvajamo kemični piling?

Kemični piling izvajamo pretežno od jeseni do pomladi, ko je količina sonca majhna. Poleti se temu zdravljenju izogibamo, saj je sončno sevanje intenzivno. Zelo površinski piling z mandelično kislino lahko izvajamo tudi poleti, saj ne izzove draženja kože in ne vpliva na vsakodnevni življenjski ritem.

Ali se kemični piling obraza lahko kombinira z injiciranjem botoksa ali hialuronske kisline.

Da, vse navedene posege lahko napravimo v eni seansi. Pomlajevanje obraza je tako hitrejše in bolj izrazito.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.