Golenske razjede

Golenske razjede

Golenske razjede so kronične rane, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Med njimi sta najpogostejša venska in arterijska insuficienca. Drugi možni vzroki pa so vaskulitisi, sistemske bolezni veziva, okužbe in podobno.

Venska razjeda se pojavi na spodnji tretjini goleni nad notranjim ali zunanjim gležnjem. Robovi razjede so nazobčani, površina rane je pokrita z belkastimi fibrinskimi oblogami, iz rane pa izteka obilen izloček. Koža v okolici je topla, suha. Golen je po navadi otekla, pordela in prisotne so hiperpigmentacije. Periferni pulzi so dobro tipni.

Zdravljenje venske golenske razjede vključuje poleg rednega prevezovanja tudi elastično kompresijsko terapijo s pripomočki, kot so dolgoelastični in kratkoelastični povoji ter elastične kompresijske nogavice. Z njimi izvajamo zunanji pritisk na vensko ožilje in s tem preprečujemo zastoj krvi v okvarjenih venah ter krepimo delovanje mišične črpalke.

Vrsto kompresije vedno določi zdravnik dermatolog – flebolog.

Arterijska razjeda nastane zaradi ateroskleroze arterij na spodnjih okončinah. Bolniki z arterijsko golensko razjedo imajo pogosto pridružene bolezni, kot so povišan arterijski pritisk, kronična ledvična bolezen ali sladkorna bolezen. Prvi znak arterijske bolezni je bolečina v mečih ob naporu, kasneje tudi v mirovanju. Zaradi slabe arterijske prekrvavitve prihaja do pomanjkanja kisika v tkivih, kar vodi v propad tkiv in nastanek ran oz. razjed. Rane se lahko pojavijo kjerkoli na stopalu, na blazinicah prstov in jih je lahko več hkrati. So globoke, okrogle in ovalne oblike, izločka je malo, na površini pa vidimo odmrlo tkivo. Koža v okolici razjede je tipično hladna. Pri arterijski golenji razjedi je kompresijsko zdravljenje prepovedano.

Poznamo tudi mešane, arterijo-venske razjede pri katerih je vzrok nastanka dvojen – artrijska in venska insuficijenca. Zdravnik se lahko odloči za kompresijsko zdravljenje, ki je potrebno tudi po zacelitvi venske golenske razjede.

Kirurško zdravljenje golenskih razjed je v prvi vrsti vzročno, bodisi konzervativno ali kirurško. Rane pa je potrebno redno in strokovno prevezovati in sproti odstranjevati nastale mrtvine. Za pokrivanje ran uporabljamo sodobne obloge, ki zagotavljajo zdravljenje ran v vlažnem okolju.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred posegom boste podpisali Soglasje za omenjeni operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu (0590) 34 110, vsak dan med 8 in 19 uro, ali po spletu.

Oglejte si še...