Lipofiling

Kaj je lipofiling in čemu je namenjen?

Lipofiling ali prenos lastne maščobe je operativni poseg, ki je namenjen poudarjanju telesnih kontur z dodajanjem telesu lastne maščobe. To tehniko uporabljamo za povečanje volumna prsi, zadnjice, lic, ustnic, brade, spodnje veke in drugih konturnih defektov na telesu. Lipofiling uporabljamo tudi za pomlajevanje hrbtišča rok. Poseg je sestavljen iz liposkucije in prenosa lastne maščobe.

Kako opravimo poseg?

Poseg lahko opravimo v lokalni ali v splošni anesteziji, odvisno od tega kateri del telesa želimo korigirati. Kožni rezi za odvzem in prenos maščobe so kratki, dolgi približno 2 – 4 mm. Z liposukcijo s telesa najprej odstranimo neželene maščobne blazinice, nato maščobo s posebnimi postopki obdelamo in jo vbrizgamo v želeno področje, kot so naprimer prsi, zadnjica, obraz ali hrbtišče rok.

Kaj lahko pričakujem po operaciji?

Po operaciji bodo rane pokrite z obliži. V predelu, kjer je bila narejena liposukcija, boste imeli nameščeno kompresijsko oblačilo. Področje, kamor smo vbrizgali maščobo, bo zaščiteno in po potrebi imobilizirano z obvezo. Če boste operirani v lokalni anesteziji, boste lahko kmalu po posegu odšli domov. Če pa boste operirani v splošni anesteziji, boste takoj po posegu odpeljani v prostor za prebujanje, kjer vas bomo nadzorovali. Po nekaj urah, ko boste stabilni in ne boste več pod vplivom zdravil za anestezijo, vas bomo odpustili v domačo oskrbo, po potrebi pa boste noč lahko preživeli tudi pri nas in boste odpuščeni naslednje jutro. Ob odpustu boste prejeli natančna navodila za skrb in nego v domačem okolju, recepte za zdravila in določen bo tudi termin kontrolnega pregleda pri vašem kirurgu.

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev v rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno lastno higieno. Domača opravila so v tem času odsvetovana. Ko bo nevarnost krvavitev prenehala, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu boste morda potrebovali pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ali sezuvanju.

Ob prvi kontroli, čez 2-3 dni, zamenjamo obvezo in obliže in nazaj namestimo kompresijsko oblačilo, ki ga boste redno nosili 6 tednov in ga boste sneli le, ko se boste tuširali.

Kdaj je potrebno odstraniti kožne šive?

Šive odstranimo teden dni po posegu in preko ranic namestimo posebne obliže, ki na koži ostanejo še teden dni.

Ali je lipofiling boleč poseg?

Poseg se opravi v lokalni (tumescentni) anesteziji z blago sedacijo ali v splošni anestezji in tako ni boleč.

Kakšna je bolečina po posegu?

Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa boste čutili bolečino ob pritisku operiranega področja. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov, po navodilu kirurga.

Na koga se lahko obrnem v primeru vprašanj ali težav po posegu?

V primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav po posegu vam bo kirurg na voljo 24 ur na dan preko telefona, po potrebi pa se bosta dogovorila tudi za predčasno kontrolo.

Kdaj ocenjujemo rezultat operacije?

Z operacijo dosežemo takojšnjo korekcijo tako na mestu, kjer smo opravili liposukcijo, kot tudi na mestu, kjer smo napravili lipofiling. Kljub temu je za oceno končnega rezultata treba počakati več tednov ali celo nekaj mesecev. Znano je, da del maščobe po prenosu odmre in potreben je čas, da se odmrlo tkivo razgradi. Tako je pričakovati, da se bo v mesecih po posegu volumen prenešene maščobe nekoliko zmanjšal. Tudi področje, kjer smo naredili liposukcijo, je še nekaj tednov po posegu otečeno, zato tudi tu rezultat ocenjujemo šele po preteku tega časa.

lipofilingAli lipofiling zagotavlja trajne rezultate?

Del maščobe, ki smo jo prenesli bo propadel v nekaj tednih, preostanek maščobe pa bo v tkivu ostal trajno. Z ozirom na to, lahko rečemo, da so rezultati operacije trajni, vendar se bodo korigirana tkiva zaradi nadaljnjih vplivov staranja in gravitacije z leti spreminjale. Mladosten izgled boste lahko vzdrževali, če boste ohranjali stabilno telesno težo in boste imeli zdrav življenjski slog.

Ali so brazgotine po operaciji vidne?

Brazgotine so komaj vidne, saj se poseg opravi skozi drobne luknjice v koži.

Kaj če po operaciji ne bom zadovoljen/-na z rezultatom?

Čeprav je večina pacientov/-tk po operaciji zadovoljnih z rezultatom, se vam lahko zgodi, da vam stanje po posegu ne bodo povsem všeč. Kirurg bo vašim pripombam prisluhnil in se z vami pogovoril o nadaljnjih možnostih korekcije.

Koliko stane lipofiling?

Cena lipofilinga je od 1.100 do 4.000 EUR.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Naročite se

    Želena lokacija pregleda *

    Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.