Analna razpoka

Kaj je analna razpoka?

Analna razpoka ali analna fisura je razpoka sluznice zadnjičnega (analnega) kanala, ki povzroča bolečine ob odvajanju blata, sicer pa ne povzroča hujših težav.

V večini primerov se analna razpoka z domačo oskrbo v nekaj dneh ali tednih pozdravi sama. Takrat govorimo o akutni analni razpoki. Kadar pa se analna razpoka ne zaceli v 8-12 tednih, pa postane kronična in potrebuje zdravniško oskrbo.

Analna razpoka se pojavlja pri ljudeh različnih starosti, najpogosteje pa se pojavi pri mladih, sicer zdravih posameznikih. Lahko se pojavi v kombinaciji z drugimi proktološkimi obolenji, kot so na primer hemoroidi ali zaprtje.

Kaj lahko povzroči analno razpoko (fisuro)?

Analna razpoka lahko nastane zaradi poškodbe zadnjičnega (analnega) kanala:

 • ob odvajanju trdega in velikega blata, kar je pogosto pri zaprtosti
 • pri ponavljajoči se driski
 • pri porodu.

Fisure lahko nastanejo tudi pri rektalnem pregledu, analnih receptivnih spolnih odnosih ali zaradi poškodbe tujka. Občasno je lahko vzrok tudi Chronova bolezen.

Kakšne težave lahko povzroča analna razpoka?

Celjenje analne fisure je lahko dolgotrajno. Analna razpoka lahko povzroča sledeče težave:

 • ostre, zbadajoče ali pekoče bolečine med odvajanjem blata. Bolečina je lahko dokaj izrazita. Lahko je kratkotrajna ali pa še traja več ur po odvajanju blata.
 • srbenje
 • krvavitev. Lahko opazite majhno srago svetlo rdeče krvi na toaletnem papirju ali nekaj kapljic v straniščni školjki. Kri se pojavi na površini blata. Če opazite kri na blatu, o tem obvestite svojega zdravnika.

Občasno se analna razpoka kaže tudi kot neboleča ranica, ki ne zaceli in lahko občasno zakrvavi.

Kako postavimo diagnozo – analna razpoka?

Diagnozo postavi zdravnik – proktolog na osnovi opisanih simptomov in kliničnega pregleda. Pregled lahko vključuje:

 • pregled razpoke ob tem, da nežno razmaknemo ritnici
 • digitalni rektalni pregled. Zdravnik z rokavicami s prstom pregleda zadnjični (analni) kanal in del danke (rektuma).
 • anoskopija, ki vključuje pregled analnega kanala in zadnjega dela danke. Pregled opravimo s kratkim, osvetljenim inštrumentom, ki omogoča natančen pregled zadnjičnega (analnega) kanala.

Rektalni pregled opravimo ob uporabi lokalnega anestetika in se tako izognemo bolečini ob preiskavi.

Pri nekaterih boleznih, kot sta na primer vnetna črevesna bolezen ali oslabljen imunski sistem, se lahko pojavi več analnih razpok hkrati.analna razpoka, celjenje analne fisure

Koliko časa poteka celjenje analne fisure?

Akutna analna razpoka se v večini primerov pozdravi z domačim zdravljenjem v 4-6 tednih.

Kateri ukrepi spodbudijo celjenje analne fisure?

Celjenje analne fisure je v veliki meri odvisno od ukrepov, ki jih izvajamo doma. Ob upoštevanju ukrepov, lahko bolečina ob odvajanju blata izzveni že po nekaj dnevih. Predlagani ukrepi za hitrejše celjenje analne fisure so:
 • Ukrepe za preprečevanje zaprtosti:
  • V vsakodnevno prehrano je potrebno vključiti živila bogata z vlakninami, kot so na primer sadje in zelenjava, stročnice, polnozrnata žita
  • uživanje zadostnih količin tekočin
  • vsakodnevna telovadba
  • po potrebi, vsakodnevno uživanje dodatkov k prehrani, ki so bogata z vlakninami.
  • skrb za redno odvajanje blata, brez naglice in pritiskanja.
 • uporabo mehčalcev blata ali laksativov, pod nadzorom zdravnika.
 • tople sedelne kopeli za 20 minut, 2 do 3 krat dnevno, ki učinkovito navlažijo razpoke in sprostijo analne mišice (sfinktre)
 • brisanje zadjice po odvajanju z otroškimi brisačkami, namesto s toaletnim papirjem.

Odvajanje blata mora biti neovirano in sproščeno, kljub temu, da je morda boleče. Oviranje odvajanja blata privede do hujšega zaprtja in podaljša celjenje analnih razpok.

Kadar celjenje analnih fisur traja dlje kot 8-12 tednov, je potrebno obiskati zdravnika specialista proktologa, ki bo predlagal bodisi zdravljenje z mazili (nitroglicerinsko mazilo), zdravili, injekcijami (botulin toksin) ali pa bo predlagal operacijo.

Kje lahko opravim proktološki pregled?

Pregled pri Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko delite z drugimi ...

Naročite se

Error: Contact form not found.

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.