Bariatrična kirurgija

Čemu je namenjena bariatrična operacija?

Bariatrična kirurgija je namenjena kirurškemu zdravljenju debelosti, ko so izčrpane druge možnosti hujšanja (dieta, vadba) ali kadar obstajajo resne zdravstvene težave, ki so povezane z debelostjo. Z operacijo se spremeni anatomija prebavil (želodca in tankega črevesja) in se tako zmanjša kapaciteta za vnos in/ali absorpcijo hranil.

Katere vrste bariatričnih operacij poznamo?

Obstaja več vrst operacij, s katerimi lahko vplivamo na maksimalno količino zaužite hrane in absorpcijo hranil v prebavilih. Najpogosteje opravimo obvod želodca, poznamo pa tudi »sleeve« gastrektomijo, vstavitev želodčnega traku, biliopankreatični obvod z »duodenal switch« operacijo.

Izbira operativnega posega je odvisna od posameznikovih prehranskih navad, psihološkega profila in naravnih danosti.

Katere preiskave je potrebno opraviti pred bariatrično operacijo?

Pred operacijo je potrebno opraviti preglede pri kliničnem dietetiku, psihologu ali psihiatru in pri endokrinologu. Potrebno pa je opraviti tudi gastroskopijo in spirometrijo. 

Ali potrebne preglede in preiskave lahko opravim tudi pri vas?

Da, vse potrebne preoperativne preglede in preiskave lahko v enem dnevu, samoplačniško, opravite pri nas in naših pogodbenih partnerjih, v Slovenj Gradcu. Za preglede in preiskave se lahko naročite po telefonu ali po elektronski pošti.

Kako bariatrična operacija vpliva na prehranske navade?

Zaradi spremenjene anatomije prebavil se prehranske navade po posegu precej spremenijo. Potrebno je uživanje manjših obrokov (do 150 ml), 5 – 6 x na dan, po nasvetu bariatričnega kirurga in kliničnega dietetika. Telesna teža se v prvih mesecih po operaciji hitro niža, kasneje pa počasneje in s časom doseže novo stacionarno stranje. Malabsorpcijske bariatrične operacije narekujejo redno, doživljensko nadomešanje vitaminov in mineralov.

Kako bariatrična operacija vpliva na zdravje posameznika?

Bariatrična kirurgija pozitivno vpliva na zdravje posameznika.

 • Omogoča izboljšanje ali popolno ozdravitev nekaterih bolezni, ki so povezane z debelostjo (npr. zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, metabolni sindrom, motnje gibanja in motnje spanja). S tem ugodno vpliva tudi na zdravljenje nekaterih drugih bolezni, kot je naprimer neplodnost, če je le-ta povezana z debelostjo.
 • Debelost je pomemben dejavnik za nastanek ortopedskih obolenj, ki pa jih pogosto ni možno ustrezno zdraviti, saj pacienti niso zmožni pooperativne rehabilitacije. Redukcija telesne teže olajša izvedbo potrebnih ortopedskih operacij in rehabilitacije.
 • V prvem letu po bariatrični operaciji bolniki v povprečju shujšajo od 35 do 40 kg.bariatrična kirurgija
 • Pacienti z želodčnim trakom povprečno izgubijo nekaj več kot polovico odvečne telesne teže.
 • Pacienti pri navadnem obvodu želodca izgubijo v povprečju 71 odstotkov odvečne telesne teže.
 • Pacienti pri omega obvodu, že v prvem letu izgubijo kar 94 odstotkov odvečne telesne teže.
 • Več kot 80 odstotkov sladkornih bolnikov po bariatrični operaciji ne potrebuje več terapije za sladkorno bolezen.
 • Skoraj 80 odstotkov pacientov po bariatrični operaciji ne potrebuje več terapije za povišan krvni tlak.
 • Več kot 90 odstotkov astmatikov je po bariatrični operaciji brez ali z bistveno manj terapije.
 • Terapije zaradi povišanega holesterola je pri operiranih pacientih okoli 90 odstotkov manj.
 • Pri pacientih po bariatričnih operacijah je manj revmatičnega artritisa in manj glavobolov.
 • Tretjina žensk, ki so bile prej neplodne, po bariatrični operaciji lahko zanosi.
 • Bariatrična kirurgija z zmanjšanjem telesne teže ne le odpravi ali omili spremljajočih obolenj, temveč tudi izboljša človekovo samopodobo in kakovost življenja.

tehtnica in metrski trak, bariatrična kirurgijaKdo je upravičen do operacije na napotnico, oz. v breme ZZZS?

Stroške bariatrične operacije krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije le tedaj, kadar so pri posamezniku izpolnjeni sledeči pogoji:

 • kadar je indeks telesne mase > 40 ali
 • kadar je index telesne mase > 35 in so pri posamezniku prisotne določene spremljajoče bolezni kot so: sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, policistični ovariji ali apneja v spanju (“sleep” apneja).

Ob pregledu je potrebno s seboj prinesti relevantno medicinsko dokumentacijo, iz katere je razvidno, da se zdravite zaradi katere od naštetih spremljajočih bolezni.

V kolikor ne zadostite pogojem ZZZS, se poseg lahko opravi le samoplačniško.

Cena posega je od 7.500 EUR dalje in je odvisna od indeksa telesne mase ter od predvidenega tipa operacije.

Kaj se po hujšanju zgodi z odvečno kožo?

Po bariatrični operaciji pride v relativno kratkem času do velike izgube telesnega maščevja, zaradi česar koža nima več opore. Ob sočasnem delovanju gravitacije nastanejo estetsko in funkcionalno moteče kožne gube. Ker je koža praviloma neelastična in ohlapna, tudi s časom ni možno pričakovati izboljšanje stanja. Prav tako tudi telesna vadba ne pripomore k pomembnemu izboljšanju stanja. V poštev pridejo operacije preoblikovanja telesa po masivnem hujšanju, med katere štejemo zlasti spodnji body-lift, abdominoplastiko, zgornji body-lift, korekcijo stegen, korekcijo in dvig dojk ter korekcijo nadlahti. Gre za zahtevne in dolgotrajne operacije, ki jih izvajajo plastični kirurgi. Pri nas te posege izvaja dr. Milošević Miloš, ki se s tem področjem ukvarja že 8 let.

Kje lahko opravim pregled?

Pregled pri bariatričnem kirurgu Gregorju Kunstu, dr. med., specialistu splošne kirurgije, lahko opravite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.


Ob obisku Vam bomo prijazno svetovali glede ustreznega zdravljenja. Natančno Vam bomo pojasnili potek zdravljenja in okrevanja ter tudi tveganja in možne zaplete, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Obravnava v naši ambulanti lahko poleg kliničnega pregleda vključuje tudi določene telesne meritve in fotografiranje. Prejeli boste ustrezna navodila glede predoperativnih preiskav.

Pred morebitnim posegom boste podpisali Soglasje za operativni poseg.

Prosimo Vas, da se za pregled in posvet naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si ali preko spletnega obrazca.

Vsebino lahko deliš z drugimi ...

Naročite se

  Želena lokacija pregleda *

  Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.