Bariatrična kirurgija2019-02-05T11:02:37+00:00

Bariatrična kirurgija

Naročanje

Čemu je namenjena bariatrična kirurgija?

Bariatrična kirurgija je namenjena kirurškemu zdravljenju debelosti, ko so izčrpane druge možnosti hujšanja (dieta, vadba) ali kadar obstajajo resne zdravstvene težave, ki so povezane z debelostjo. Z operacijo se spremeni anatomija prebavil (želodca in tankega črevesja) in se tako zmanjša kapaciteta za vnos in/ali absorpcijo hranil.

Katere vrste bariatričnih operacij poznamo?

Obstaja več vrst operacij, s katerimi lahko vplivamo na maksimalno količino zaužite hrane in absorpcijo hranil v prebavilih. Najpogosteje opravimo želodčni obvod, poznamo pa tudi »sleeve« gastrektomijo, vstavitev želodčnega traku, biliopankreatični obvod z »duodenal switch« operacijo.

Izbira operativnega posega je odvisna od posameznikovih prehranskih navad, psihološkega profila in naravnih danosti.

bariatrična kirurgijaKatere preiskave je potrebno opraviti pred bariatrično operacijo?

Pred operacijo je potrebno opraviti preglede pri kliničnem dietetiku, psihologu ali psihiatru, endokrinologu ter anesteziologu. Potrebno pa je opraviti tudi gastroskopijo in spirometrijo. Vse potrebne preglede in preiskave lahko v enem dnevu samoplačniško opravite pri nas in pri naših pogodbenih partnerjih. Za preglede in preiskave se lahko naročite po telefonu 0590 34 110 ali po elektronski pošti narocanje@estetika-milosevic.si

Kako bariatrična kirurgija vpliva na prehranske navade?

Zaradi spremenjene anatomije prebavil se prehranske navade po posegu precej spremenijo. Potrebno je uživanje manjših obrokov (do 150 ml), 5 – 6 x na dan. Telesna teža se v prvih mesecih po operaciji hitro niža, kasneje pa počasneje in s časom doseže novo stacionarno stranje. Malabsorpcijske bariatrične operacije narekujejo redno, doživljensko nadomešanje vitaminov in mineralov.

Kako bariatrična kirurgija vpliva na zdravje posameznika?

Bariatrična kirurgija pozitivno vpliva na zdravje posameznika.

 • Omogoča izboljšanje ali popolno ozdravitev nekaterih bolezni, ki so povezane z debelostjo (npr. zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, metabolni sindrom, motnje gibanja in motnje spanja). S tem ugodno vpliva tudi na zdravljenje nekaterih drugih bolezni, kot je naprimer neplodnost, če je le-ta povezana z debelostjo.
 • Debelost je pomemben dejavnik za nastanek ortopedskih obolenj, ki pa jih pogosto ni možno ustrezno zdraviti, saj pacienti niso zmožni pooperativne rehabilitacije. Redukcija telesne teže olajša izvedbo potrebnih ortopedskih operacij in rehabilitacije.
 • V prvem letu po bariatrični operaciji bolniki v povprečju shujšajo od 35 do 40 kg.
 • Pacienti z želodčnim trakom povprečno izgubijo nekaj več kot polovico odvečne telesne teže.
 • Pacienti pri navadnem želodčnem obvodu izgubijo v povprečju 71 odstotkov odvečne telesne teže.
 • Pacienti pri omega obvodu, že v prvem letu izgubijo kar 94 odstotkov odvečne telesne teže.
 • Več kot 80 odstotkov sladkornih bolnikov po bariatrični operaciji ne potrebuje več terapije za sladkorno bolezen.
 • Skoraj 80 odstotkov pacientov po bariatrični operaciji ne potrebuje več terapije za povišan krvni tlak.
 • Več kot 90 odstotkov astmatikov je po bariatrični operaciji brez ali z bistveno manj terapije.
 • Terapije zaradi povišanega holesterola je pri operiranih pacientih okoli 90 odstotkov manj.
 • Pri pacientih po bariatričnih operacijah je manj revmatičnega artritisa in manj glavobolov.
 • Tretjina žensk, ki so bile prej neplodne, po bariatrični operaciji lahko zanosi.
 • Bariatrična kirurgija z zmanjšanjem telesne teže ne le odpravi ali omili spremljajočih obolenj, temveč tudi izboljša človekovo samopodobo in kakovost življenja.

Kje lahko opravim pregled pri vas?

Pregled pri bariatričnemu kirurgu dr. Kunstu lahko opravite v Slovenj Gradcu in v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite na 0590 34 110.

Naročite se

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Cookie policy